Главини на RAM XC2.3

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Главини на RAM XC2.3

Мнениеот wizard7791 » Пон Апр 04, 2016 2:27 pm

Здравейте колеги, с оправянето на времето по Софийско дойде време да изкарам колелото за първи по сериозни карания, но за мой ужас след едно от тях, прибирайки колелото усетих луфт на задната гума. Шокиран, че съм карал с разхлабена гума я свалих и я притегнах наново с quick release-a. Още по-шокиран разбрах, че луфта си е останал. На следващия ден разглобих главината и определено не бях доволен от видяното.
Изображение
Изображение
Та понеже ми е първа разправия с главини, въпросите са ми могат ли тези легла (или целите лагери) да се сменят без евентуално купуване на нови главини? И мнението ви за тези конкретни главини, как ги оценявате, ако трябва да се оглеждам в нови. :beer:
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Рейтинг: 1200

Re: Главини на RAM XC2.3

Мнениеот Ozzie » Пон Апр 04, 2016 5:01 pm

За мен конусите си изглеждат съвсем в ред. Вероятно е нужно само почистване, нова грес и регулиране на хлабината.
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair003
Ако не си уверен, че ще се справиш, посети сервиз.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Kraken » Пон Апр 04, 2016 5:40 pm

[quote="Ozzie"]За мен конусите си изглеждат съвсем в ред.
Ozzie -Загледай незавития конус точно там където лагеруват съчмите и ще видиш,че е тотално за смяна.Изяден е повърхностния слой на конуса(закаленото).Най добре с конусите и оста на сервиз,че и съчмите най вероятно ще са наранени и ще трябва да се сменят с нови.Дано поне вътрешните чашки където лагеруват съчмите в самото движение да са наред.Ако не разбираш или не можеш сам да се оправиш,с цялата капла на сервиз да я види някой по компетентен и ще ти кажат какво е за смяна.
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Мнениеот wizard7791 » Вто Апр 05, 2016 12:53 am

Съчмите бяха доста наранени да. След пълно почистване, гресиране, сглобяване и настройване на главината всичко изглежда ОК, но това е временно решение. Да разбирам, че нови лагери и части за тях могат да бъдат закупени/сменени без смяна на главината, така ли? :beer:
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Рейтинг: 1200

Мнениеот Alexi » Вто Апр 05, 2016 7:18 am

ако леглото не е наранено може .. мен не ми се вижда много зле положението като гледам снимката
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Апр 05, 2016 7:25 am

Само споделям личен опит: Тези неща ги разглеждайте с лупа и много, много добре почистени! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Brave » Вто Апр 05, 2016 10:22 am

Конусите и съчмите се сменят, само трябва да си намериш същите или подобни. Проблема е, ако имаш подбивания(язви) по чашката, която е фабрично запресована в главината - тогава цялата главина е за боклука. Има един стар номер за проверка на чашките - вземаш химикалка (не маркер, молив и т.н., а химикалка с топче) и я прокарваш по повърхността, където контактуват съчмите. Ако някъде задира, спестявай за нови главини.

Иначе от снимката ми прави впечатление, че по единия конус има сериозни следи от ръжда, което значи, че вероятно си вкарал вода вътре. Внимавай когато си миеш колелото, ако ползваш маркуч или водострука, никога да не пръскаш главините по направлението на остта, защото и наистина добри главини с добри уплътнения, не винаги удържат на директна струя под налягане. Освен това, при всяко наистина кално и мокро каране в планината е добре да жертваш малко време и да отвориш главините и да ги почистиш и смажеш наново. За съжаление, дори във върховия клас компоненти, чистенето и смазването са необходимост доста често. Много хора правят грешката да смятат, че щом са дали над 1000 лв за велосипед, той не иска поддръжка - това не е така и всяка аналогия с автомобилите не е коректна. Там целите са съвсем други, съответно изработката и материалите са различни.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fujitzo » Сря Апр 13, 2016 12:21 pm

Само да вметна, че аз 2 години вече карам с Novatec от aliexpress , скъпия вариант Д711 и Д712. По-евтиния също е ок, просто са по-тежки. Определено най-добрите главини, които съм карал. Почти никакво съпротивление, дори задната се върти свободно изумително много, няма прихрусквания. Не съм ги отварял до сега (водят се капсуловани, но могат да се отворят) Мия си колелото на автомивка след всяко кално каране. Пръска се напречно на осите и поне от 50см, същото важи и за средното и за уплътненията на вилката. Също така не е вярно, че мазнотията от касетата отива на диска - ако се внимава как се пръска няма никакви проблеми. :beer:
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот Vorac » Сря Апр 13, 2016 12:45 pm

wizard7791 написа:Съчмите бяха доста наранени да. След пълно почистване, гресиране, сглобяване и настройване на главината всичко изглежда ОК, но това е временно решение. Да разбирам, че нови лагери и части за тях могат да бъдат закупени/сменени без смяна на главината, така ли? :beer:

Наистина силно временно решение, защото ако караш с наранени сачми, те бързо ще наранят и леглото на лагера, който е част от тялото. Или обикаляш велосервизите със старото конусче в ръка или наливаш 15 пари за нова ос.

А пък ако леглото е започнало да си заминава - може да си го караш още един сезон без да се усеща. Но трябва да проверяваш за разлуфтването, което по начало си забелязал. До колкото зная, това се случва когато е повреден или зацапан лагера, трудно се върти и съответно малко по малко се развива единия конус барабар със стоп-гайката.
Vorac

Рейтинг: 1513

Назад към Веломеханик