Задна дискова на Cross Legend

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна дискова на Cross Legend

Мнениеот [email protected] » Нед Май 22, 2016 9:09 pm

Здравейте от два дни съм с Cross Legend. Прави ми впечатление, че задната дискова спирачка, която е хидравлична съвсем леко задържа колелото. Като казвам задържа имам предвид, че като вдигна колелото и завъртя леко гумата то тя прави 5, 6 оборота и спира, а ако го няма задържането би трябвало да направи 10, 11 оборота. Като погледна накладките то вътрешната накладка е напълно отделена от диска, а външната като , че ли в една точка лекичко докосва диска и от там идва това задържане според мен. На практика при каране това не се отразява на движението на велосипеда и като, че ли не се му е намалена инерцията но защо да е така :). Нормално ли това което наблюдавам за нов велосипед и ако не е нормално как да оправя това лекичко задържане? С велосипеда съм изминал 50 км. но определено вътрешната накладка е по-отдалечена от външната на диска накладка? За протокола диска и идеално прав.
[email protected]

Рейтинг: 1200

Re: Задна дискова на Cross Legend

Мнениеот fu4ko » Нед Май 22, 2016 10:15 pm

Не е нормално.Просто не е настроена както трябва.Оправя се като леко се развият болтовете,които държат апарата и се стисне ръкохватката на спирачката и се стегнат болтовете.Ако и тъй пак докосва,се намества ръчно.
Cross Sprinter
fu4ko

Рейтинг: 1344

Мнениеот [email protected] » Нед Май 22, 2016 10:16 pm

Много благодаря, утре ще се пробвам :).
[email protected]

Мнениеот carmo » Пон Май 23, 2016 1:18 pm

Между рамката и сп. апарат има адаптор. Трябва да разхлабиш точно тези 2 болта фиксиращи апарата към адаптора и той ще се освободи. Апаратът ти е с едностранно действие (като го стиснеш ще видиш как едната накладка се движи и притиска диска в другата). Нормално е неподвижната накладка да е по-близо до диска, отколкото движещата се, но все пак не трябва да опира в него (особено ако не е крив). Казвам го в случай че описаният базов начин за центровка не ти се получи и неподвижната накладка отново опира. Тогава пробвай между нея и диска да пъхнеш лист хартия (ако е тънка -сгъни я на 2) и пробвай пак. После естествено я махаш.
Не се похвали в другата си тема как ти е рамката по размер и колелото като цяло?
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот [email protected] » Пон Май 23, 2016 6:47 pm

Днес изпълних процедурата и изместих супорта максимално на вън, колкото позволиха елипсовидните дупки и сега диска минава на микрони от неподвижната накладка но все пак вече не опира в диска. Да действително подвижната накладка е доста по-отдалечена от диска отколкото неподвижната и просто не виждам как това разстояние може да бъде изравнено.
[email protected]

Мнениеот Alpina » Пон Май 23, 2016 8:57 pm

Защо ти е да изравняваш разстоянията? Щом неподвижната вече не ти опира в диска си ОК.
Изравняването е нужно ако и двете са подвижни.

Всъщност да си призная - не знаех, че има еднобутални хидравлични спирачки.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пон Май 23, 2016 9:15 pm

Alpina написа:Всъщност да си призная - не знаех, че има еднобутални хидравлични спирачки.

Едва ли има.
Автора на темата не казва какви са му спирачките, други пишат наизуст....
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот [email protected] » Пон Май 23, 2016 10:07 pm

Спирачките са ми Shimano АМ355, хидравлични дискови спирачки, преден ротор 160 мм, заден ротор 160 мм.
[email protected]

Назад към Веломеханик