Вероятно усукани уши на вилката?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вероятно усукани уши на вилката?

Мнениеот skulboy » Сря Май 25, 2016 8:50 pm

Първоначално смятах, че е някакъв проблем от накладките, понеже са карани със друг диск и може да са изтъркани накриво или друго, но след като пробвахме няколко неща и изключих едно по едно нещата, мисълта ме навежда на лошо нещо. Бях постнал няколко снимки как накладките ми притискат диска накриво дори след настройка. Това са снимките. Помолих приятел да си разменим първо каплите, да не би да не ляга нещо оста добре, знам ли, ама не става, пак си седи криво. Сменихме и самите спирачки, макар и да са сходни (BR615 и 596). Докато накрая не сложих моята спирачка на неговата вилка, която е по-нова (2012 мисля) от моята 9 годишна пушка. При мен ушите са IS, а другата вилка е Рекон със PM уши. Сложих спирачката, лека настройка на ръка и за минутка две стана бомба. А неговата спирачка на моята вилка не можа да се настрои и седеше накриво. В крайна сметка, реших че ушите на вилката за спирачки са усукани някак си, просто не остана друг вариант. Смених дори 3 преходника и при трите калиперите седяха леко диагонално спрямо диска. Но пък странното е, че при предишна ми капла и предишния диск, ползвах същата спирачка и същите накладки и тези проблеми сякаш ги нямаше, но там ползвах 5мм шайба заради диска (беше 185мм). Като цяло търся различни мнения, от къде може да де, възможно ли е това усукване на ушите, дали е заради възрастта на вилката или друго. Прилагам и клипче на друга спирачка с други накладки, които са оригинални, но на моята проблемна вилка. цък
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Re: Вероятно усукани уши на вилката?

Мнениеот Вилката » Пет Май 27, 2016 10:34 am

При вилките усукването основно е в арката м-у двата ботуша. Особено при ос 9 мм и в по-ниския клас. Получава се заради несиметрично натоварване при спиране с дискова спирачка. Това води и до неуспоредно разположение на ушите и диска. Вероятно и при теб това е станало. Самите IS уши по-трудно ще се деформират.
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот skulboy » Пет Май 27, 2016 12:32 pm

Предложиха ми да се "челосат" ушите на вилката, дали ще помогне? И аз си помислих това за усукването на арката, особено както е стара самата вилка, но надеждата умира последна.
Изображение
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот VUTE » Нед Май 29, 2016 11:03 pm

Здравейте,
По принцип ботушете на вилките са от магнезиева сплав и по скоро се чупят от колкото да се изкривят. Това не означава че не може да има пукнатина някъде по ушите или около тях. Има ли промяна в работата на вилката да е под напрежение да затяга да не е плавна да са се усукали краката в ботушите от някой удар примерно (това на двукоронни вилки ми се е случвало).
Пиши като разплетеш дилемата, че ми стана интересно.
Аватар
VUTE

Рейтинг: 1250

Мнениеот skulboy » Пон Май 30, 2016 3:28 pm

Промяна в работата не съм усетил. За пукнатини оглеждах около ушите, но нямаше. Предната ми вилка пак беше тора ама пружинна и беше пукната на 3 места, от двете страни на арката и на долното ухо, така че огледах тези места и засега е чисто. Странното от цялата работа е, че и двете уши са еднакво изкривени или как да го кажа. Просто ако беше едното усукано преходника щеше да се вайка на кое ухо да легна правилно, но в момента ляга и на двете, а самия преходник като го затягам се вижда как леко си ляга и се изкривява навън, не към каплата, а наобратно.
Гледах го, гледах го пък реших да подложа нещо колкото да повдигне преходника от тази страна където той ляга неравномерно. На снимките се вижда къде съм подложил сгънато алуминиево фолио, без него се отваря малко местенце което се обира при стягане на преходника и така той се изкривява. По-интересното е, че след подлагане на горе-долу по еднакво фолио на двете уши, преходника взе че се изправи и успях да центровам спирачката. Настройката била лесна бе... когато имаш читава вилка естествено....
Изображение
Изображение
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот djogobg » Пон Май 30, 2016 4:05 pm

Здравей,

супер е, че си намерил начин, да си центроваш спирачката. Ето няколко съвета, ако номерът с фолиото не сработи.
1. Ползвай шайба на болта, който свързва преходника с ухото. Както го правиш в момента ти ще ти се изядат ушите при развиване.
2. Има комплекти от шайби, които са заоблени, един вид позволяват доста добро напасване в трите измерения на болта. Слагат се между преходника и калипера И между калипера и болта. Има ги на снимката: https://www.bike24.com/i/p/6/9/71496_00_d.jpg - втората колонка от дясно наляво.
3. Ако имаш такива шайби и от двете страни на калипера и на двата болта, то това, което трябва да направиш е, докато са хлабави, да притиснеш хубаво калипера към преходника с ръка и да стиснеш ръкохватката с голяма сила, за да фиксираш накладките спрямо диска. След това само затягаш болтовете и си готов. Честно казано към спирачката ти би трябвало да вървят тези шайби, досега не съм виждал така монтиран калипер, без шайби. Ако ги сложиш ще ти трябва по-малък адаптер, за да можеш да ползваш същия диск.

Ако нямаш такива шайби - в-брейковете имат такива при калодките, продават се като резервни части, като цяло - лесно е да се намерят.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот skulboy » Пон Май 30, 2016 5:41 pm

Номера със шайбите ми е ясен, обаче не знам какъв размер преходник да взема, че да сложа шайби, които са 5мм отгоре и отдолу на калипера. По моите сметки ми трябва преходник 175мм преден :dontknow: За в момента имам 160F/140R и два 180F/160R.
Може да се поразровиш в нета специално за шиманските спирачки. Те специално се монтират без шайби (а и не само те), просто няма нужда, ако преходника е точен и няма отклонения си пасва идеално + това със шайби има по голямо усукване на апарата. Авидските се монтират със шайби поради тяхната запазена марка за нам-какво си центроване.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Назад към Веломеханик