Счупена част от колче за седалка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупена част от колче за седалка

Мнениеот billclinton » Вто Юни 07, 2016 8:58 am

Колеги,счупи ми се горната пластина на колчето която държи релсите(или съм пренатегнал нещо или тежестта ми се е оказала твърде голяма за това колче)Колчето е обикновенно с един болт.Въпросът ми е: продават ли се някъде отделни части за колчета или да търся ново колче.
billclinton

Рейтинг: 1525

Re: Счупена част от колче за седалка

Мнениеот evin » Вто Юни 07, 2016 9:45 am

Ново колче, за съжаление
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот carmo » Вто Юни 07, 2016 10:18 am

Не съм срещал отделно само тази част. То има всякакви модели колчета и всеки си е със специфичен детайл (форма, размери, стъпка на шлиците и т. н.). Вероятно по тая причина и няма отделно предлагане като резервна част, а и сефте чувам да се чупи. Шансът ти (макар и малък) е някой да има строшено от същия модел, но на друго място и да не го е изхвърлил, та да ти даде неговата здрава част.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот billclinton » Вто Юни 07, 2016 11:34 am

Изглежда доста здрава част,и аз съм учуден от счупването
billclinton

Мнениеот Vorac » Вто Юни 07, 2016 11:39 am

Еми честит инструмент за демонтиране на чашки.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот carmo » Вто Юни 07, 2016 1:05 pm

Не вярвам да е от стягане (колкото и да е душманско). Все пак парчето служещо за гайка е с нормална дължина. Може би седалката ти е изтеглена до край назад по релсите и тогава тежестта ти действа в посока нагоре и на огъване върху счупеното парче.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот billclinton » Вто Юни 07, 2016 7:10 pm

carmo написа:Не вярвам да е от стягане (колкото и да е душманско). Все пак парчето служещо за гайка е с нормална дължина. Може би седалката ти е изтеглена до край назад по релсите и тогава тежестта ти действа в посока нагоре и на огъване върху счупеното парче.

Мдаааа.Възможно е да е от това.Доста експериментирах със седалката последния месец.

Както и да е,въпросът е решен - купих колче
billclinton

Мнениеот MacLeod » Вто Юни 07, 2016 11:15 pm

От пренатягане на болтовете или болтът, които стягат релсите на седалката към кола е съвсем възможно и реално в последствие главата на кола да се счупи. Точно с тези болтчета трябва много да се внимава и да се използва динамометричен ключ за да се стегнат спрямо спецификацията на съответния кол.
Коварни са, защото най - вероятно главата на кола няма да се счупи веднага, но добавеното напрежение от пренатягането ще доведе до това когато най - малко се очаква.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Назад към Веломеханик