Крива задна ос

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Крива задна ос

Мнениеот smb » Чет Юли 28, 2016 12:11 pm

Здравейте,
Това лято започнах все по често да карам старото си колело, но засъжаление се появи проблем.
Установих, че задната ос е крива. Получи се и луфт в лагерите и съответно каплата "хлопа".
Колелото е стар крос шампион. С нисък клас компоненти.
Чудя се дали да сменя само оста или цялата капла, понеже и тя е леко крива. Сегашната капла е с главина на резба и плътна ос. Не съм сигурен дали новите главини, които са с QR механицъм са съвместими с моето колело. Също се чудя дали да не мина на главина със шлици вместо резба. Съответно скача цената, а това не ми допада :rofl:
Дайте съмет какво да правя :clap:
smb

Рейтинг: 1200

Re: Крива задна ос

Мнениеот krach » Чет Юли 28, 2016 12:30 pm

Дали ще смениш само оста или цялата капла, ако е със същия тип резултата ще е от ден до пладне. В крайна сметка ще смениш 2-3 пъти за година и парите дето си дал ще са толкова, че да си купиш главина на шлици. С тази разлика, че до година пак ще дадеш за 2-3 оси/капли.
Помисли да инвестираш в смяна на главината (респективно задните венци), не 100...1000% ще усетиш разлика и в дългосрочен план ще ти е по - евтино. Ще спестиш освен пари и време което ще прекараш по обслужване.

Като цяло е добре да се сменя всичко на куп венци, верига но ако са в приемливо състояние може да направиш компромис (ако не ти правят и проблеми разбира се). :beer:

Всичките тези неща ти ги пиша НЕ защото по - скъпото е по - хубаво по подразбиране, а защото преди 5 години имах същия проблем. Един сезон карах евтин боклук от метро и смених 3-4 оси и една капла цяла. А не съм тежък 60 кила. Караше се предимно до работа и обратно с няколко излизания по черно тогава.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот smb » Чет Юли 28, 2016 12:38 pm

Благодаря за отговора. Май наистина ще е по добре с главина на шлици.
А дали ще има проблем с бързоосвобождаващия се механизъм, който вече е на повечето оси. Не съм сигурен дали е подходящ за моята рамка.
smb

Мнениеот Brave » Чет Юли 28, 2016 3:30 pm

Ако ушите на рамката са вертикални - няма проблем. Но ако са хоризонтални, ще е добре да се сложи главина с гайки. Което не пречи да е с тресчотка на шлици - определено това е правилния ход. Главините на резба, поне тези които можеш да си купиш нови през 2016 са безпределен боклук, който не става за нищо, а в този клас компоненти, пренаплитането и центровката са по-скъпи от главината.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот smb » Чет Юли 28, 2016 4:30 pm

Хоризонтални са ушите на рамката.
Значи решението е ясно - нова капла с главина на шлици и ос на гайки. Съответно и нов венец.
Сега ако ми предложите и подходящи компоненти от ниския ценови клас ще съм много благодарен. Задният венец трябва да е с 6 скорости. Предложете и добри магазини във Варна.
smb

Мнениеот Timshel » Пет Юли 29, 2016 9:01 am

Здравей smb,
От компоненти не разбирам, затова ходя директно в магазините и разпитвам в най-малки подробности. Много добре съм приет в магазина на ДРАГ на улица "Преслав" (съжалявам за рекламата, но само за механика там си заслужава да отидеш) и Bikes4you (този, който е близо до спирки "Нептун").
ПОздрави ... ще се оглеждам за "стар крос шампион" :)
Timshel

Мнениеот Brave » Пет Юли 29, 2016 12:09 pm

Само да те предупредя, че вероятно няма да намериш главина с гайки и тресчотка на шлици готова от магазина, но можеш да си вземеш с куикрелийз и да смениш само остта/конусите. Най-добре питай някой доверен майстор.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот bteo » Нед Юли 31, 2016 8:57 pm

Здравей, ето моите 2 цента, както казват англоговорящите :).
... Карал съм главини на резба и те просто по дизайн са проблематични. Оста се натоварва прекомерно заради неравномерното разпределение на силите и се чупи. Правилно ти го казват това тук във форума.

За да се разхлопа обикновено оста си е пред счупване / счупена. В много редкия случай, в който причината ще е разхлабване на конусите просто би трябвало да ги стегнеш преди да я счупиш наистина.

Дали има прилични като работа нови главини на резба? - Kато изключим това по-горе - да, има и то доста евтини, но компромиса е същия.
Може да си спестиш разправия (ако я вземеш наплетена с капла), но може и да направиш обратното. Прехвърлянето на касетата е въпрос с отворен отговор, защото ако е спекла ще видиш зор.

Това с QR-а въобще не ти го препоръчвам докато не минеш към по-висок клас колело / главини / QR. Плътната ос и гайките си имат предимства.

Моят съвет е да не си даваш парите за глупости, а да си отвориш главината, да си купиш ос и да я смениш. Гледай да не оставиш хлабаво, за да счупиш бързо и новата ос. Това са ти 10лв.
Да сменяш всичко ще ти излезе доста повече, а няма смисъл за подобно колело.

Правил съм подобни ъпгрейди и като си спомня за това, се чудя защо :D.

Има евтини капли с главини (наплетени колела), с които директно може да смениш. 30 лв примерно ти купуват нещо, което е Ок и с което може да смениш веднага ... но ще трябва да търсиш, а и това няма да е ъпгрейд.

Карай това лято и ако имаш ентусиазъм по-нататък ще си вземеш нещо по-добро (цял велосипед). :agree:
Аватар
bteo

Рейтинг: 1218

Назад към Веломеханик