Вибрации и звук от челна(предна) тръба?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вибрации и звук от челна(предна) тръба?

Мнениеот karambyte3 » Вто Юли 21, 2020 10:47 pm

Привет,
Колелото е YT Tues 2015 AL
Онзи ден се случи нещо странно. След като скочих(ботъмаутнах вилката, ако е от значение) от един среден дроп с колелото забелязах, че от челната/предната тръба се усещат някакви вибрации и се чува звук. Случва се при въртене на кормилото, когато колелото е повдигнато на задна гума или е в застой на място.
Усеща се все едно лагерите в челната тръба не са смазани.
Също се чува вибриращ звук не много силно(утре ще заснема клип и ще го прикача).
Предишният ден измих колелото с прост маркуч от калта, пазил съм всички лагери и не мисля да е от това, тъй като преди съм го мил даже с водоструйката и е нямало проблеми.
Колелото си се кара без проблем и не се усеща този проблем, усеща се ако си на място и въртиш кормилото или си на задна гума и завъртиш кормилото.
Ще се радвам ако някой да сподели ако знае от какво е проблема, имал е подобен проблем, знае на какво се дължи и как да се оправи. :)
Благодаря Ви за отделеното време. :)
Аватар
karambyte3

Рейтинг: 1240

Re: Вибрации и звук от челна(предна) тръба?

Мнениеот windv » Чет Юли 23, 2020 1:07 pm

Сам си си отговорил, че най вероятно лагера се е смачкал, долният. Свали вилката и виж на ръка, като го въртиш как се усеща. Да се е преебал лагера ще е най-леснода се оправи. Ако се е смачкала чашката, ще трябва нов комплект. Махайки вилката ще се разбере какво се е случило, ако знаеш за какво да гледаш. Щом не си го направил веднага, явно не си ръчкаш много по колелото или нямаш опит, за това направо го носи някъде. Така ще стане ясно, само лагер или чашкиата също е чао, или има демидж и по стержена или короната на вилката.

Успех.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик