Скъсяване маркуч на хидравлична спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скъсяване маркуч на хидравлична спирачка

Мнениеот nonkapo » Вто Окт 06, 2020 10:11 am

Нямам инструмент за рязане на тръбичките, а само уредите за обезвъздушаване. Мога ли да използвам старите щуцери и има ли възможност да се извърши операцията без специален инструмент?
Не се гаси туй що не гасне
Аватар
nonkapo

Рейтинг: 1360

Re: Скъсяване маркуч на хидравлична спирачка

Мнениеот Alexi » Вто Окт 06, 2020 12:31 pm

ще ти трябва ново буренце и игла .. те са за еднократна употреба ; маркуча може да отрежеш с макетен нож като внимаваш да не е под ъгъл сряза ; специални инструменти за тия цели по горе има ,но може да се мине и без тях
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот bdog » Вто Окт 06, 2020 1:44 pm

Alexi написа:ще ти трябва ново буренце и игла .. те са за еднократна употреба ; маркуча може да отрежеш с макетен нож като внимаваш да не е под ъгъл сряза ; специални инструменти за тия цели по горе има ,но може да се мине и без тях

Всъщност зависи от спирачката:
1. При някои марки "буренцата" са за многократна употреба.
2. При други марки маркучите са с метална оплетка и с макетен нож трудно ще бъдат отрязани.

Затова е хубаво авторът на темата да напише за каква спирачка пита.
Аватар
bdog

Мнениеот nonkapo » Вто Окт 06, 2020 1:50 pm

Веднага реагирам - спирачката е една от най масовите бюджетни - Тектро Аурига Комп. На пръв поглед маркучите изглеждат кевларени или нещо подобно, но са твърде меки за да имат метална оплетка, поне според мен. Причината за скъсяването е оплитане на някаква предпазна мрежа в задното колело, заради което се прехапа маркуча до самата челюст. Теч няма, но вероятно заради промяната на профила задната не държи така добре както преди.
Аватар
nonkapo

Мнениеот Вилката » Вто Окт 06, 2020 2:22 pm

До колкото видях от снимки на спирачката, и от двата края маркуча се монтира с буренце и игла. По принцип се подменят при скъсяване. Буренцето при монтаж се деформира и не може да се ползва повторно. Би трябвало да ги има по магазините за дребни пари. Аз си набавих от китайците по 10 броя от двете за без пари и не ги мисля вече.
М-у другото това е най-евтината система за накрайници, ако си с банджо връзка нещата се усложняват.

ПП: Щом ще скъсяваш отдолу, после обезвъздушаването ще е малко по-сложно. Аз преди да срежа, бих прибрал буталата максимално в апарата, за да мога след новия монтаж да избутам течност в посока калипера и да обезвъздуша само него. Иначе глътнат ли маркучите въздух, е добре да се флашне цялата система.
Аватар
Вилката

Мнениеот bdog » Вто Окт 06, 2020 2:33 pm

При всички случаи е добре да се обезвъздуши след интервенцията.
Аватар
bdog

Мнениеот nonkapo » Вто Окт 06, 2020 2:39 pm

Да, обевъздушаването също е на дневен ред, но първо искам да разкарам въпросното прищипване. Ще го снимам за яснота.
Аватар
nonkapo

Мнениеот Вилката » Вто Окт 06, 2020 2:41 pm

bdog написа:При всички случаи е добре да се обезвъздуши след интервенцията.
То това е ясно и задължително. Аз имах предвид вида обезвъздушаване, което ще се наложи - дали само ще се изгони въздух през блийд порта на калипера, или ще се пренапълва наново системата със спринцовка. Ако изпуснем въздуха да навлезе в маркуча, ще се наложи второто.
Аватар
Вилката

Мнениеот nonkapo » Вто Окт 06, 2020 2:45 pm

И без това не са обезвъздушавани от.....2010. Имам едно шише с минерално масло и всички необходими джиджавки. Остава само да намеря време. Мисля че дори ми се намира плочка за изтикване на буталата.
Аватар
nonkapo

Назад към Веломеханик