Тракане от скоростна система.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Тракане от скоростна система.

Мнениеот Dimchorzb » Пон Фев 08, 2021 2:03 pm

Здравейте, на 31.12.2020 г. си купих първия велосипед, колелото е орикс ц18, 2021 г.
При смяна на по-висока скорост примерно след 4та предавка започва да се чува стренен шум като скърцане.
Колелото го карах за пръв преди около 10 дена, не съм смазвал веригата преди каране и незнам дали е нужно.
Моля за съвет, според вас има ли нужда да го карам на сервиз или да смажа веригата и да пробвам пак?
Dimchorzb

Рейтинг: 1220

Re: Тракане от скоростна система.

Мнениеот Bi11y » Пон Фев 08, 2021 11:02 pm

Почистваш и смазваш веригата с някаква специализирана смазка за вериги - нормалното масло полепва много мръсотия (чак ще се изненадаш ) ...
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот Франко » Вто Фев 09, 2021 7:15 pm

Би трябвало фабричната смазка да си работи добре ... Когато превключваш ли скърца или когато въртиш?
Франко

Рейтинг: 1354

Мнениеот Dimchorzb » Пет Фев 12, 2021 9:20 pm

Франко написа:Би трябвало фабричната смазка да си работи добре ... Когато превключваш ли скърца или когато въртиш?

Когато превключвам е добре, проблема е когато въртя.
Dimchorzb

Мнениеот Dimchorzb » Пет Фев 12, 2021 9:26 pm

Колелото съм го карал само веднъж. Фабричната смазка е добре, сигурно проблема е другаде...
Dimchorzb

Мнениеот Dimchorzb » Пет Фев 12, 2021 9:28 pm

Колелото съм го карал само веднъж. Фабричната смазка е добре, сигурно проблема е другаде...
Dimchorzb

Мнениеот Yash » Пет Фев 12, 2021 9:34 pm

Както каза Bi11y, обезмасляваш хубаво веригата, изплакваш, изчакваш да изсъхне и свазваш със смазка за вериги.
Ако още има шум (тракане, скърцане ? ), проблемът може да е в настройките или нещо изкривено.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот Dimchorzb » Пет Фев 12, 2021 9:46 pm

Yash написа:Както каза Bi11y, обезмасляваш хубаво веригата, изплакваш, изчакваш да изсъхне и свазваш със смазка за вериги.
Ако още има шум (тракане, скърцане ? ), проблемът може да е в настройките или нещо изкривено.

Ще го направя, благодаря. А да препоръчате обезмаслител?
Dimchorzb

Мнениеот martin.radev » Съб Фев 13, 2021 2:48 pm

https://borsa1.com/product/%D0%BC%D0%B5 ... -%D0%BC%D0

(Примерен линк с ориентировачна цена - има го във всеки магазин)

От Меглио по-голям няма разреди с вода на око - около 1 част Меглио - 4 части Вода пръскай върху четка и с нея чисти веригата,
но не мисля, че това ще ти е проблема - не и при ново колело, по-скоро погледни, когато превключиш на 4тия венец където започва скърцането
колко е усукана веригата и дали опира в обтегача на предните венци. Приеми, че на по-малкия венец отпред имаш приемлива комбинация със задните 4-5 максимум венеца от Леки скорости към по-тежки. И вече за да преминеш към по-тежките(По-бързи) скорости отзад - трябва да смениш на по-големия венец отпред. Според мен предния ти обтегач има нужда от настройка, или веригата е прекалено дълга.

п.с: Относно веригите - КМС съветват, никога да не се потапят техните вериги в обезмаслител, защото смазката, която фабрично те използват при сглобяването на ролките и пиновете - никога няма да можеш да я върнеш вътре, и дефакто компрометираш работата на ролките.
Спора около това да се обезмаслява ли нова верига от "много хубавата смазка" - това всъщност е пакетираща смазка, и се използва за да се предотврати корозия, ако новия продукт се застои в някое хале 1 година да не го разпечата клиента и да види ръжда. Аз лично търкам със сух парцал докато махна колкото може повече и слагам суха смазка.

Успех, ако продължи - помоли някой да заснеме скърцането докато въртиш да го чуем.
Аватар
martin.radev

Мнениеот Dimchorzb » Нед Фев 14, 2021 4:51 pm

martin.radev написа:https://borsa1.com/product/%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-750-%D0%BC%D0

(Примерен линк с ориентировачна цена - има го във всеки магазин)

От Меглио по-голям няма разреди с вода на око - около 1 част Меглио - 4 части Вода пръскай върху четка и с нея чисти веригата,
но не мисля, че това ще ти е проблема - не и при ново колело, по-скоро погледни, когато превключиш на 4тия венец където започва скърцането
колко е усукана веригата и дали опира в обтегача на предните венци. Приеми, че на по-малкия венец отпред имаш приемлива комбинация със задните 4-5 максимум венеца от Леки скорости към по-тежки. И вече за да преминеш към по-тежките(По-бързи) скорости отзад - трябва да смениш на по-големия венец отпред. Според мен предния ти обтегач има нужда от настройка, или веригата е прекалено дълга.

п.с: Относно веригите - КМС съветват, никога да не се потапят техните вериги в обезмаслител, защото смазката, която фабрично те използват при сглобяването на ролките и пиновете - никога няма да можеш да я върнеш вътре, и дефакто компрометираш работата на ролките.
Спора около това да се обезмаслява ли нова верига от "много хубавата смазка" - това всъщност е пакетираща смазка, и се използва за да се предотврати корозия, ако новия продукт се застои в някое хале 1 година да не го разпечата клиента и да види ръжда. Аз лично търкам със сух парцал докато махна колкото може повече и слагам суха смазка.

Успех, ако продължи - помоли някой да заснеме скърцането докато въртиш да го чуем.

Много благодаря за подробната информация, като се пооправи времето ще изчистя веригата като ползвам сух парцал с разредителя и ще сложа суха смазка, надявам се да се оправи, ако не ще го мисля.
Dimchorzb

Мнениеот Alexi » Нед Фев 14, 2021 5:36 pm

веригата не трака от това че не е смазана ,още повече че е чисто нова а новите вериги дори са прекалено мазни .. дерайльора ти иска донастройка ,вероятно поради отпускане на жилото - ако не можеш да се справиш сам отиди в някой велосервиз
Аватар
Alexi

Мнениеот Speedmaster™ » Нед Фев 14, 2021 10:59 pm

Тракане може да се получи и от разхлабен зъбен блок. Верига може да прескача ако някое звено е блокирало под формата на "v" но това е когато под корозия или блокирал пин.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот Dimchorzb » Пон Фев 15, 2021 12:07 pm

Alexi написа:веригата не трака от това че не е смазана ,още повече че е чисто нова а новите вериги дори са прекалено мазни .. дерайльора ти иска донастройка ,вероятно поради отпускане на жилото - ако не можеш да се справиш сам отиди в някой велосервиз

Благодаря, не мога да се справя сам, по добре да го види човек който се занимава с това.
Dimchorzb

Назад към Веломеханик