Пълна профилактика на MTB

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пълна профилактика на MTB

Мнениеот valentin_dr » Сря Мар 17, 2021 5:32 pm

Здравейте,
Направих проверка във форума, но не открих скорошна тема...та затова пускам нова тема.

Наскоро се сдобих с FullSus байк GHOST Kato FS 2. Купих го втора ръка, на пръв поглед и усещане колелото е в перфектна форма, пазено е много.
НО преди началото на топлия сезон ( въпреки снеговалежа :D ) бих искал да му се направи пълна профилактика. Интересувам се и гледам тонове клипове за поддръжка на MTB, но за момента нямам възможност да се сдобия с всички смазващи компоненти и стенд за да си го направя сам.
Та въпроса ми е , можете ли да ми препоръчате сервиз за извършване на този тип профилактика, като очаквам да се направи пълна профилактика на вилката, шока, движещите компоненти, спирачките и скоростите.

Няма значение малък или голям сервиз или едноличен механик, въпроса да е читав.

Поздрави.
Прикачени файлове
IMG_20210307_1758131.jpg
IMG_20210307_1758131.jpg (188.76 KiB) Прегледано 1329 пъти
Screenshot 2021-03-17 123217.png
Screenshot 2021-03-17 123217.png (88.06 KiB) Прегледано 1331 пъти
valentin_dr

Рейтинг: 1205

Re: Пълна профилактика на MTB

Мнениеот Exorcist » Сря Мар 17, 2021 5:51 pm

За София - смело газ при Боби в Бейз.
https://www.facebook.com/baze.bg
Аватар
Exorcist

Рейтинг: 2000

Мнениеот Lucky Loser » Сря Мар 17, 2021 5:55 pm

Exorcist написа:За София - смело газ при Боби в Бейз.
https://www.facebook.com/baze.bg

Тъкмо щях да питам автора.. за къде ? :D
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот valentin_dr » Сря Мар 17, 2021 11:25 pm

Благодаря отправил съм им запитване :)
valentin_dr

Мнениеот valentin_dr » Чет Мар 18, 2021 11:03 am

А какво ви е мнението за bikecenter ? че ми обявиха много приемлива цена за цялостната услуга.
valentin_dr

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Мар 18, 2021 1:44 pm

Че са много добри търговци, но много зависи кой точно механик и при какво натоварване ще ти пипне кололото. Аз лично ходя при Бойко -> https://info.mtb-bg.com/shop/%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B5/

Приятели са също много доволни от Базе, както бе препоръчано по-горе.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот mart1nn » Пет Мар 19, 2021 9:44 am

valentin_dr написа:Здравейте,
Направих проверка във форума, но не открих скорошна тема...та затова пускам нова тема.

Наскоро се сдобих с FullSus байк GHOST Kato FS 2. Купих го втора ръка, на пръв поглед и усещане колелото е в перфектна форма, пазено е много.
НО преди началото на топлия сезон ( въпреки снеговалежа :D ) бих искал да му се направи пълна профилактика. Интересувам се и гледам тонове клипове за поддръжка на MTB, но за момента нямам възможност да се сдобия с всички смазващи компоненти и стенд за да си го направя сам.
Та въпроса ми е , можете ли да ми препоръчате сервиз за извършване на този тип профилактика, като очаквам да се направи пълна профилактика на вилката, шока, движещите компоненти, спирачките и скоростите.

Поздрави.

Ако никога не си се занимавал (и не си много на ти с инструменти, нямаш опит в ремонти) според мен ще ти е трудно дори и да си намериш материалите. Препоръчвам ти да си купиш стойка ... наскоро имаше в Лидъл и за цената си е повече от добра. Ще ти е полезна и за ремонти, и за почистване, и за проверки. Занеси си колелото за сервизиране щом ти е мерак, но лека-полека започни да изграждаш умения сам. Ще има неща, които вероятно никога няма да правиш сам, но не мисля че е реалистично първия ти сблъсък да е със сервизиране на шок. Смени си жилото, обезвъздуши си спирачките ... по-простички неща и надграждай :P
mart1nn

Рейтинг: 1240

Мнениеот valentin_dr » Пет Мар 19, 2021 11:44 am

mart1nn написа:
valentin_dr написа:Здравейте,

Поздрави.

Ако никога не си се занимавал (и не си много на ти с инструменти, нямаш опит в ремонти) според мен ще ти е трудно дори и да си намериш материалите. Препоръчвам ти да си купиш стойка ... наскоро имаше в Лидъл и за цената си е повече от добра. Ще ти е полезна и за ремонти, и за почистване, и за проверки. Занеси си колелото за сервизиране щом ти е мерак, но лека-полека започни да изграждаш умения сам. Ще има неща, които вероятно никога няма да правиш сам, но не мисля че е реалистично първия ти сблъсък да е със сервизиране на шок. Смени си жилото, обезвъздуши си спирачките ... по-простички неща и надграждай :P

Марто напълно съм съгласен с теб, въпреки че гледам клипове за тех. поддръжка на MTB през последните 2-3 години, и разполагам с повечето инструменти, нямам този опит и усет. Ще започна с малките неща и поетапно ще надграждам. Да видях я в ЛИДЛ стойката ама я изпуснах за съжаление.
Затова търся добър сервиз в София който да ми направи тази проверка като старт на байка.

Благодаря за съветите :)
valentin_dr

Мнениеот valentin_dr » Чет Апр 08, 2021 1:38 pm

Имам записан час за HALABIKES, имате ли някакво наблюдение за механиците там.
valentin_dr

Назад към Веломеханик