Проблем със задна главина/венец касета или друго???

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със задна главина/венец касета или друго???

Мнениеот Bunz » Пон Мар 22, 2021 11:29 pm

Здравейте,

Имам следния проблем, и ви моля за съвет. При въртенето си задната касета с венци Shimano SLX (1x11 drivetrain), има отклонение настрани към спиците, респективно рамката. Не мога да настроя скоростите, и винаги при движението си веригата ми опира странично в някой от венците. Помислих, че венците на касетата са криви. Закарах цялата шина (с главината и венците) на сервиз, и ми казаха че проблема е в главината (фабричен дефект някакъв) Предложиха ми да я обработят малко (пришлайфане на някаква шайба). Съгласих се защото не ми се даваха пари за нова главина. Проблема намаля, но не изчезна, и това ме дразни. Питането ми е, дали да купувам нова главина, каква (старата е novatech D462SB - boost стандарт), и къде мога да отида да ми наплетат шината с новата главина. От Пловдив съм. Може ли проблема изобщо да се крие другаде, а не в главината. Благодаря предварително за съветите!
Bunz

Рейтинг: 1200

Re: Проблем със задна главина/венец касета или друго???

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Вто Мар 23, 2021 8:21 am

Да попитам /малко премитивно /- гледано отзад ,венците на касетата се клатят на ляво -на дясно - на ляво -на дясно ...непрекъснато.Това ли се наблюдава ? При старите главини /на резба /това беше много често - при нисък клас и по-рядко ,но забележимо при по- висок клас - определено фабричен дефект.При главините на шлици ,това се среща по-рядко , но кой-знае - масовото производство ....?! Опитай с рекламация . :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1163

Мнениеот Bunz » Вто Мар 23, 2021 1:30 pm

ЕДИН ЗАВЕТ написа:Да попитам /малко премитивно /- гледано отзад ,венците на касетата се клатят на ляво -на дясно - на ляво -на дясно ...непрекъснато.Това ли се наблюдава ? При старите главини /на резба /това беше много често - при нисък клас и по-рядко ,но забележимо при по- висок клас - определено фабричен дефект.При главините на шлици ,това се среща по-рядко , но кой-знае - масовото производство ....?! Опитай с рекламация . :wavey:

Точно така, погледнато отзад касетата играе наляво-надясно. Рекламация няма да стане, предполагам, защито главината вече е претърпяла някаква интервенция. Каква главина да си купя в диапазон 100-150 лв.
Bunz

Мнениеот Alexi » Вто Мар 23, 2021 1:38 pm

това ми се вижда слабо вероятно да е от главината .. слагал ли си касетата на друга капла ?
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Вто Мар 23, 2021 8:53 pm

Тази главина има две особености които може да водят до описания проблем.

Единият е че някои от вариантите на главината са с лагеруване на свободни сачми в бодито (шлиците) и ако е пипана е възможно някой да е сглобил с неправилен брой или размер сачми и цялото боди да се люлее. Ако главината е купувана нова от магазин, изключваме този вариант.

Другото е че по-нови генерации на главината са с боди за шосейни 11-скорости, което е по-дълго и се добавя спейсър за да се ползва с планински венци. Въпросният спейсър трябва да е стоманен. Ако е сменен с алуминиев или пластмасов и особено ако е ползван спейсър от средно движение (малко по-голям диаметър), спейсърът се премазва неравномерно и венците застават под ъгъл. Възможно е за този спейсър (шайба) да е станало дума, макар че едва ли механик в сервиз ще го ремонтира с припилване, вместо да замени с правилния.

Главината нова ли е купена и кога се появи проблемът - от самото начало, или след време? Имало ли е други интервенции?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bunz » Вто Мар 23, 2021 9:46 pm

Alexi написа:това ми се вижда слабо вероятно да е от главината .. слагал ли си касетата на друга капла ?

Не, стоково си дойде на тази капла и не съм я барал. Каплата е широка, гумата на нея е 27.5 х 2.8.

Аз първоначално си помислих, че биенето е в цялата капла, но като я свалих от рамката, и завъртях венеца при неподвижна гума, биенето на касетата си остана.
Bunz

Мнениеот Bunz » Вто Мар 23, 2021 9:49 pm

marsa написа:Тази главина има две особености които може да водят до описания проблем.

Единият е че някои от вариантите на главината са с лагеруване на свободни сачми в бодито (шлиците) и ако е пипана е възможно някой да е сглобил с неправилен брой или размер сачми и цялото боди да се люлее. Ако главината е купувана нова от магазин, изключваме този вариант.

Другото е че по-нови генерации на главината са с боди за шосейни 11-скорости, което е по-дълго и се добавя спейсър за да се ползва с планински венци. Въпросният спейсър трябва да е стоманен. Ако е сменен с алуминиев или пластмасов и особено ако е ползван спейсър от средно движение (малко по-голям диаметър), спейсърът се премазва неравномерно и венците застават под ъгъл. Възможно е за този спейсър (шайба) да е станало дума, макар че едва ли механик в сервиз ще го ремонтира с припилване, вместо да замени с правилния.

Главината нова ли е купена и кога се появи проблемът - от самото начало, или след време? Имало ли е други интервенции?

Дойде си монтирана на колелото, забелязах проблема в последствие...Освен описаната интервенция друго няма...
Bunz

Назад към Веломеханик