след купуването на "новото" ми на старо колело забелязах, че при натискане по-силно на предната спирачка, вилката доста силно и дразнещо вибрира. Мислех, че като покарам ще се оправи, чистих ротора и буталата, но с времето проблемът дори почна да се влошава.
Бях стигнал до извода, че втулките на вилката са заминали и минах при Пацо от Вело 2009 за диагностика - той каза, че вилката е ОК и вибрирането било от спирачния апарат - накладките имат празен ход в самия апарат. Според него, това било нормално и да карам така.
На мен обаче не ми хареса да карам така и ми се стори странно това да е причината - нали веднъж след като буталото захване диска и се измести първоначално, изместването в апарата спира.
Бях решил да разменя предния със задния спирачен апарат, но понеже хамалогията с обезвъздушаването е голяма, за по-лесно просто сложих един стар ротор Hope отпред и всички проблеми изведнъж ичезнаха!

Свалих проблемния ротор Shimano (SLX, 203мм) - на масата беше идеално прав, но в движение явно се сучеше. Прочетох, че и други хора са имали подобни проблеми, понеже това бил най-ниският клас ротори на Shimano.
Понеже роторът на Hope е доста износен, реших да взема нов Shimano, този път по-висок клас XT SM-RT76, за да нямам проблеми с изкривявания.
Да, ама не - още при монтажа забелязах, че роторът играе с 1-2мм, което прави невъзможна настройката на спирачния апарат.
Обадих се в pumpmybike, откъдето го бях взел и оттам ми казаха, че 1-2мм изкривяване било нормално за ротор и ако не били над 5мм, от Shimano нямало да го отчетат като дефект

Казаха, че могат да го сменят с нов, но нямало гаранция дали новият няма да е още по-крив

Сега се чудя, да пробвам ли нов, или да изправям този, или просто да мина на друга марка ротори...