проблем с хидравлична спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблем с хидравлична спирачка

Мнениеот gore » Вто Юли 13, 2021 11:37 pm

Здравейте,
нямям опит с хидравлични спирачки, но мисля, че може би имам някакъв проблем с предната спирачка.
Същата спира добре, но при натискане на спирачката се чува чукване или лек удар в спирачния апарат. При повторно незабавно натискане на спирачкатане не се чува, но след минута или две чукването пак може да се чуе, при спиране. Задната спирачка не издава подобни звуци.
Незнам дали добре обяснявам случващото се, затова направих кратко клипче, със запис на звука на въпросното чукване:

https://youtu.be/l3OBJyMchcI

Системата се състой от следните:
BL-MT500 / BR-MT500 / ротор - SM-RT81
Според спродавача спирачките са профилактирани скоро и накладките са нови.

Нормално ли е да се чува подобно чукане, или да влизам в бокса?
gore

Рейтинг: 1300

Re: проблем с хидравлична спирачка

Мнениеот Вилката » Сря Юли 14, 2021 8:35 am

Попадал съм на подобна картина. Оказа се, че накладките имат лек луфт напред/назад в леглата си в калипера. При спиране дискът ги измества и чукват еднократно в крайната си точка. Ако е това, не го считам за опасен проблем и можеш да си караш така.
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот fu4ko » Сря Юли 14, 2021 12:54 pm

И при мен е така с мт200 мисля се водеха най нисък клас и спират идеално в градски условия на мтб от подписа с 160мм дискове,101кг.Даже съм ги пробвал и на по стръмно и спират.
Cross Sprinter
fu4ko

Рейтинг: 1344

Мнениеот gore » Чет Юли 15, 2021 7:05 pm

Вилката написа:При спиране дискът ги измества и чукват еднократно в крайната си точка.

Ако е така защо ли накладките не си остават във въпросната крайна точка, а се връщат пак обратно?
gore

Мнениеот Вилката » Пет Юли 16, 2021 7:23 am

Защото отпуснеш ли спирачката вече няма какво да ги държи в крайната точка и след няколко вибрации застават произволно в слота на калипера. Затова и при спиране веднага след първото може и да нямаш чукване - накладките още са в крайната точка.
Аватар
Вилката

Мнениеот gore » Пет Юли 16, 2021 7:55 am

Звучи логично. Благодаря за мнението.
Тъкмо ровех по въпроса в интернет, и се чудех дали проблема не е свързан с различните диаметри на предния и задния спирачен диск. :lol:
Питам понеже се возим двама на велосипеда и е нужна сигурност при спиране:

Изображение

Впрочем, спират дисковите спирачки доста по-лесно V-brake, въпреки че бях малко скептично настроен към тях първоначално.
gore

Мнениеот Harka » Пет Юли 16, 2021 10:20 am

Заради различните диаметри на предния и задния диск със сигурност не е. Вероятно се дължи точно на това, което описва Вилката.

Хубави дискови спирачки нямат база за сравнение с каквито и да е V-брейкове. Съвсем друга категория са. Не знам защо си бил скептичен...
Аватар
Harka

Мнениеот gore » Пет Юли 16, 2021 11:47 am

Да, точно затова приех мнението на Вилката за логично и меродавно, за което му и благодарих.
Скептицизма ми беше породен от многото цвилещи дискови спирачки, които чувам по пътищата, както и от комплицираното им обслужване, в сравнение с ви-брейкс.
gore

Назад към Веломеханик