В крайна сметка намерих читав майстор -
Петър на ул. Ворино в София, който ми обслужи главината (от второто ходене, първия път беше разменил 6-та и 7-ма скорост заради скъсана пружина

) на цената на комплект нисък клас команди, дерайльор, декланшор и касета на старо

Сигурно операцията е била трудоемка, но не съм сигурен, че мога да го препоръчам на 100% (то не, че има и голям избор от майстори, де!) - за сметка на това препоръчвам на 100%
външните пред вътрешните скорости - почти никой не ги обслужва и ремонтира, няма части, поддръжката е по-скъпа, надеждността е спорна и ако се счупят на пътя - там си оставаш, КПД-то е по-ниско, по-тежки са, обхватът на скоростите е фиксиран и т.н. и т.н., докато предимствата са несъществени.
Аз лично ще карам това колело, докато мога, но следващото със сигурност няма да е с вътрешни скорости.
evilzet написа:... и само съм му сипвал малко диф.масло през дупката на оста. Но е подобен принципа и не е кой знае колко сложно.
Всъщност преди да отида при въпросния Петър, бях отишъл при друг негов адаш в Лозенец - Петър Помаков (не ходете
никога при него, освен ако не искате да оправдаете покупката на нов велосипед пред съпругата заради непоправимо счупения от него!), който беше накиснал главината в кореселин за 24 часа, след това в 10W40 за още 24 часа и за "десерт" я беше пренатегнал, от което беше почнала да скърца, трещи и вие на умряло, а педалите се въртяха сами на празен ход. Та вторият Петър ми каза, че не може просто така да налееш 10W40 - вътре се слагала някаква специална полутечна грес, отвън друга и т.н. - явно не е толкова лесна процедурата по обслужването, поне за тази главина SRAM i-Motion 9.
Действително, сега велосипедът е значително по-бърз (може би с около 20%), има много по-голяма инерция и е много по-тих.
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."