Колело капла не центрирано във вилката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Колело капла не центрирано във вилката

Мнениеот ilhan » Чет Мар 06, 2025 7:43 pm

Здравейте,

Днес монтирах нова вилка на колелото на синчето, че ме изяде за въздушна вилка.
Когато сложих предното колело ми направи впечатление, че колелото стои леко изместено спрямо ботушите, разлика около сантиметър на едната страна. Свалях, гледах, ляга си точно, но стои изместена на една стрна. Накрая премерих на старата - и там било същото.

Каплата е с динамо главина отстрани има малко конектор за тока. Да не би изместването да е от това? Не ми се вярва да е нормално. Центровка на каплата вероятно фабрично не е направена?
Също при каране абсолютно не може да пуснеш кормилото веднага "бяга" в някоя посока? Това нормално ли е и има ли връзка с описаното?

Колелото е Cube AIM Race 29 модел 2022 година. Взех го отдавна, запазено втора употреба, няма драскотинка и вярвам не е карано.
Новата вилка е рокшокс Judy Silver. Старата Suntour XCT. И на двете вилки колело е изместено.
Стандартен QR са.

Слагам няколко снимки, дано се вижда какво имам предвид.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ilhan

Рейтинг: 1220

Re: Колело капла не центрирано във вилката

Мнениеот Alexi » Пет Мар 07, 2025 6:32 am

закарай колелото на веломеханик ,ще я коригира от спиците .. тази вилка която си взел сигурен ли си ,че е въздушна ? я снимай отгоре врътките ..
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот ilhan » Пет Мар 07, 2025 7:44 am

Благодаря ти за отговора. Ще търся някой да я направи. Обърнах я във вилката и разликата отиде от другата страна. Недобре центрована.

Чак толкова не съм зле (всъщност последните 4 колелета съм ги сглобил от нула сам, освен капли имам инструменти за всичко и си ги оправям при нужда).

Вилката е чисто нова въздушна Rockshox Judy Silver Air. Дори му я напомпих за теглото и настроих Sag-a. (Тази която държа с ръката за пробата е свалената XCT тя е пружинна).

Изображение
ilhan

Мнениеот Kkrase » Пет Мар 07, 2025 8:40 pm

Щом си домашен майстор пробвай сам да си е оправиш, ще се на кефиш много повече. Ако каплата е идеално права, ще ти дам съвет как да е оправиш, ако желаеш сам да го направиш разбира се.
Аз не съм веломайстор, но съм домашен майстор, да се знае :)

1. взимаш си един ключ за спици и започваш да натягаш всички спици които са от дясната страна ( тоест не от страната на диска ами другата ),
сваляш гумата, слагаш каплата на вилката, колелото обърнато на обратно и започваш, гледаш къде е дупката на винтила (ако искаш маркирай с тиксо някоя спица) и започваш от нея нататък да натягаш всяка една спица по 180 градуса, натягаш всички спици по равно от дясната страна, много е важно да е по равно натегната всяка спица, половин оборот - 180 градуса. Ако каплата иска още да се намести, пробвай пак но с 90 градуса примерно, незнам колко мегдан има горе на нипела, ти като свалиш гумите и каплата остане гола ще видиш.

2. вече си натегнал спиците от дясно, но ако каплата стои пак крива, започваш този път от страната на диска (лявата страна) да отпускаш ( въртиш на обратно) по 90 или 180 градуса, прави всичко по рано, гледай много добре коя спица натягаш и коя отпускаш да неги омесиш, че тогава със сигурност ще трябва да идеш при майстор или ще изгубиш един следобед, но после ще си топ.

това не е страшен ремонт, ще успееш, успех
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1441

Мнениеот ilhan » Пон Мар 17, 2025 12:19 am

Благодаря ти. Справих се.
Чакам и един tension meter от китайско (ясно че не стават за про) ама поне ще ми потвърди че напрягането е еднакво на всички спици.
ilhan

Назад към Веломеханик