Проблем с главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с главина

Мнениеот delyo » Съб Яну 20, 2007 4:50 pm

Купих си предна капла на старо и сега имам разни проблеми с нея. Обаче открих важното правило - като не разбираш нищо не купувай на старо:) Единият проблем ми е, че главината не е широка колкото е разстоянието между двата крака на вилката. Предният собственик е сложил две шайби така, че като се стегне QR-a да не се криви вилката. От там обаче идва друг проблем - оста, която ляга в ушите на вилката е къса и ляга на по 2-3мм. На мен това ми се струва малко. На старата ми капла тази ос е доста по-дълга и ляга доста по-добре. Ако ги махна шайбите (а те много ме дразнят, защото с тях много по-трудно колелото влиза във вилката) всичко си изглежда добре, но пък вилката се криви много.

Ако не съм обяснил нещо като хората ще опитам пак! В крайна сметка, ако има смисъл ще отида на майстор, ама знам ли дали нещо може да се направи.

Аа, да, не знам точно каква е главината - пичът ми я продаде за формула за диск, а на нея пише Rock Machine. Един приятел си я купи същата на скоро за 50тина лева. Прилича на Formula Е92-2.

Как може да се намали досадното триене на гуменото уплътнение на главината? Аз мисля да го почистя хубаво и да ги пръсна с тефлонов спрей.
delyo

Рейтинг: 1220

Мнениеот chiMol » Съб Яну 20, 2007 5:23 pm

Купуваш си по дълга ос и сменяш тази и добавяш шайбите вътре или (2-3мм не е мн не е и крайно малко) може просто да преместиш шайбите вътре ====
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Рейтинг: 2000

Мнениеот delyo » Съб Яну 20, 2007 5:28 pm

Тази ос не е ли част от главината? Нямаш предвид QRa нали? Аз имам някаква друга главина и мога да взема нейната ос - стига да е възможно.
delyo

Рейтинг: 1220

Мнениеот pe60t0 » Вто Яну 23, 2007 12:22 pm

можеш разбира се, само трябва да извадиш оста от главината и да махнеш конусите от нея и на тяхно място да сложиш тези от новата ти главина ако разбира се не са съвместими...ако са еднакви направо вадиш оста и слагаш ...а това дали ще ти върши работа зависи от това колко е дълга :) пробвай ..ако не отиваш в магазина и си зимаш по дълга ос :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот nikitzo » Вто Яну 23, 2007 1:59 pm

Не е зле да кажеш и от кой си я купил!
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Re: Проблем с главина

Мнениеот bikerider » Вто Яну 23, 2007 3:13 pm

delyo написа:открих важното правило - като не разбираш нищо не купувай на старо:)

:agree::)

delyo написа:Как може да се намали досадното триене на гуменото уплътнение на главината? Аз мисля да го почистя хубаво и да ги пръсна с тефлонов спрей.

Искаш да кажеш, че ти пречи по време на каране ли? Ако е така, това със сигурност не е от уплътнението...
Ако ли не е по време на каране - карай :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик