SR Suntour XCR на Sprint Apolon?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

SR Suntour XCR на Sprint Apolon?

Мнениеот masterkik » Сря Фев 14, 2007 10:41 pm

Здравейте!
Имам ето тази рамка http://eshop.dimibike.com/product_info. ... 0edf966a44
но е по-малък размер (мисля че е 17"). Добре ли ще функционира байка със SR Suntour XCR, защото четох някъде из форума, че ако се сложи вилка с повече ход от 100мм може рамката да е уязвима на счупване при челото.Купих го с друга вилка (не RST GILA T5), на която пише само "Style new edge :D " и е с 50-60мм ход ,но е по-скъпата окомплектовка.Има ли значение какъв е размерът на рамката за да се сложи вилка с повече от 100мм ход?Ето няколко снимки на рамката - http://store2.data.bg/masterkik/Bike%20Apolon/ (в момента само тези снимки мога да кача,но скоро мога да направя и други ако трябват)
Благодаря предварително за отговорите!
masterkik

Рейтинг: 1200

Мнениеот Krismars » Сря Фев 14, 2007 10:53 pm

еми доста зависи и от стила ти на каране тъй като аполон-а не е рамка за екстремности а си е чиста ХЦ рамка. ПОпринцип по гаранция я дават с вилки до 100мм, но ако гаранцията не те еб* тогава слагай, 2 или 3 см не са 4ак толкова много, пък и ако караш ХЦ не би трябвало да я сгъва6 на мах тъй че не виждам смисал от тази вилка, но все пак избора си е твой. ПОпринцип когато се сложи по-дълга вилка се увеличава челния ъгъл и рамката е подложена на по-голямо напрежение при челото. Общо зето зависи от начина ти на каране.
ПП виж какво пише в ЧЗВ, със сигурност ще има нещо полезно ;)
Аватар
Krismars

Рейтинг: 2000

Мнениеот masterkik » Сря Фев 14, 2007 10:59 pm

Еми аз точно заради товаще я сменям, защото сегашната вилка при дроп или нещо такова я сгъвам докрай и се чува доста добър звук и ми трябва вилка с повече ход или да е по твърда.Четох в ЧЗВ имаше подобна тема, но тя беше за дуро-е, която е със 130 мм ход а тази е със 110 някъде.А за големината на рамката има ли значение за да се сложи такава вилка :confused:
masterkik

Мнениеот Krismars » Сря Фев 14, 2007 11:16 pm

еми под големина на рамката какво имаш предвит челото или седалковата тръба поне аз докото съм запознат и двете нямат значение. е когато е по-къса тръбата поне ПРИ МОЯТА ХТ1-ца тръбите при челото са завартени една за друга и така се печели здравина. когато си зимах колелото имаше вариант 21" на който тези тръби не бяха заварени една за друга, което предполага по-малка здравина. При положение че аполон върви с подсилки би трябвало челото да е по-здраво, но това все пак е спринт тъй че :dunno: . Относно стила ти на каране като чух за дропове предполагам че не караш ХЦ. А сега за вилката тя е с 120мм ход, карал съм такава няколко пъти доста е добра, ама фр ми си зе байка перди 3 седмици тъй че просто предполагам че е още нова и затова работи така приятно. А на тези пари можеш също да намериш и РСТ Т6, която е с 100мм ход също така и ХЦМ от тях не съм карал само Т6, но просто ти го давам като предложение за тея пари. огледай за вилката за всичките има поне по малко в ЧЗВ. АМА ако караш СЕРИОЗНО и мяташ много големи дропове не очаквай МНОГО ЖИВОТ от рамката и вилката тъй като НЕ СА направени за екстремно каране. ТОВА СА ХЦ компоненти.
и двете сънтурчета,които карах са нови на по 2-3 седмици тъй че впечетленията ми са само полужителни, тъй като още са нови, тамън разработени.
надявам се да съм бил полезен :agree:
ПП за тези пари (до 100лв) може6 да огледаш и за някой Джей 1 Втора ръка имам такава и съм доволен от нея, но аз съм 55 кила и затова за 1 година каране НЕ ПО предназначение съм, я продънвал 3-4 пъти без сериозни последици, но все пак карането не по предназначение е риск който всеки поема и няма гаранция че ако при мойто каране и няма нищо при твоето няма да се скапе много бързо
Аватар
Krismars

Мнениеот kotka12 » Чет Фев 15, 2007 8:56 am

masterkik написа: Спринт Аполон........при дроп или нещо такова......доста добър звук......

при положени, че дропиш с рамка за ХС наистина ли те интересува дали 30 мм ход на вилката повече ще увредят рамката????? не мислиш ли, че е по-добре да си поработиш върху техниката и да събереш пари за наистина читава вилка вместо да се хвърляш от една вилка от нисък клас на друга подобна????
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Чет Фев 15, 2007 9:47 am

Krismars написа:когато се сложи по-дълга вилка се увеличава челния ъгъл.

:nono::)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот masterkik » Чет Фев 15, 2007 2:11 pm

kotka12 написа:при положени, че дропиш с рамка за ХС наистина ли те интересува дали 30 мм ход на вилката повече ще увредят рамката????? не мислиш ли, че е по-добре да си поработиш върху техниката и да събереш пари за наистина читава вилка вместо да се хвърляш от една вилка от нисък клас на друга подобна????

Еми може и да не съм се изразил правилно.Под дроп имах предвид стълби, разни скокчета насам натам и такива, а не както примерно на дизордер тез дет се фърлят по некви огромни дропове.Мисля че вилката е здрава за такива по-малки скокове пък и за да си купя една добра рамка не ми тряат 100-200 лв ами доста повече. :) А ако му сложа XC 60 или XCM няма ли да е по-добре за това, че са с по-малък ход?
masterkik

Мнениеот kotka12 » Чет Фев 15, 2007 3:18 pm

masterkik написа:Под дроп имах предвид стълби, разни скокчета насам натам и такива

с една дума все неща, които се срещат често при ХС и рамката ти със сигурност е проектирана да ги издържи :crazy:
просто грозно я abuse-ваш и това е :dunno:
ама според мен е едно да човек с добра техника да тормози RAM HT2 от това някой да се учи да скача с Apolon...
не казвам, че ще се счупи утре, в другиден или когато и да е, но ако се счупи утре, в другиден или когато и да е да не се изненадаш ;)
порови из ЧЗВ и виж кво пише за евтините вилки...
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Admin » Чет Фев 15, 2007 3:42 pm

Според мен 10мм над максимално допустимия ход (казаха, че той е 100, нали така?) няма да се отразят фатално на нищо, освен на гаранцията. Повече от това обаче не си позволявай. А конкретно с колко ход отпред би било най-удобно за каране колелото е трудно да се каже - зависи какъв ще бъде челния ъгъл, зависи и за какво каране :) Ако приемем, че въпросната рамка е проектирана за по-малко ход, примерно за 60мм, то със 100мм ще бъде по-неудобна за катерене и "по-бавна" в остри завои, но пък ще е по-комфортна при спускане и по-стабилна на скорост... според мен си струва да пробваш.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот masterkik » Чет Фев 15, 2007 5:58 pm

ОК. Благодаря за отговорите! Иначе рамката ще карам с нея за сега пък ако се счупи тогава ще мисля да я сменям с нещо по-добро.
masterkik

Мнениеот Editor » Съб Фев 17, 2007 10:15 pm

добро решение но аз ти гарантирам ( от личен опит ) че на рамката АБСОЛИУТНО нищо няма да и стане ( е надявам се не си тръгнал да скачаш Jaw дроп с нея ) .караи си я дропи си до 2 метра аз преди около година бях в същата ситуация :) Apolon + xcp no problem :)
Have fun
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот Stafref » Пон Фев 19, 2007 11:33 pm

караи си я дропи си до 2 метра
:crazy: :bowdown:

Ако е малко по-тежък от тия 2 метра главата може да му се дропи на земята(в най-добрия случай) с тоя аполон
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Мнениеот wuminator » Вто Фев 20, 2007 10:06 pm

RST GILA T5), на която пише само "Style new edge " и е с 50-60мм ход :rofl: :rofl: :rofl: как ли при мене прави 90 ход а?и няма никъф луфт за сичкото аграрстване...абе двете вилки са равностойни за мене :^: :beer: иначе не се притесняваи аполона ше издържи ;)
All in the name of riding freee!!!!
Аватар
wuminator

Рейтинг: 970

Мнениеот Мъро » Вто Фев 20, 2007 11:23 pm

Аз съм с T6 и тя има 100мм ход, така че едва ли T5 има 50-60 ;-)
Освен това не се притеснявай за рамката, доста здрава е. Виж, за двата метра :bigeyes:
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот masterkik » Вто Фев 20, 2007 11:27 pm

В първия пост написах, че вилката ми НЕ е РСТ, а друга. Не съм писъл, че имам РСТ с 50-60 мм ход :) А иначе РСТ Т6 по-добра ли е от Suntour XCR ?
masterkik

Мнениеот wuminator » Сря Фев 21, 2007 5:09 pm

със сигурност... ама трябва да се поровиш за да намериш т6
:) :) нали ти казвам аз сум с т5.. и работи перфектно за 80 лв
All in the name of riding freee!!!!
Аватар
wuminator

Рейтинг: 970

Мнениеот masterkik » Сря Фев 21, 2007 6:24 pm

Е тука има такава http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1247 , обаче се чудя дали е по-добра от XCR-а :confused:
masterkik

Мнениеот Isidor » Съб Фев 24, 2007 12:21 pm

е не естественно.... Т6 е по-скоро малко по-добра от XCM
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот vanioo » Нед Фев 25, 2007 7:16 pm

Goleminata na ramkata ima ogromno znachenie za vilkata!! Az zatova karam 22" ot izvestno vreme vapreki che sam 166cm visok. Ko da se prai - tashazite stradat ama.... hoda pravi karaneto!
vanioo

Рейтинг: 1277

Мнениеот Krismars » Нед Фев 25, 2007 7:30 pm

vanioo написа:Goleminata na ramkata ima ogromno znachenie za vilkata!! Az zatova karam 22" ot izvestno vreme vapreki che sam 166cm visok. Ko da se prai - tashazite stradat ama.... hoda pravi karaneto!

:nono: :nono: :nono: в голяма грешка си. Когато зимаш рамка е най-важно да ти е точна по размер
Аватар
Krismars

Мнениеот vanioo » Нед Фев 25, 2007 7:38 pm

Аммми - тва само ти го разправят да ти вземат парите! Мойта е перфектна! Мисля тази година с нея да карам ДХ-състезания. Може и ти да завъртиш едно кръгче ако искаш.
vanioo

Рейтинг: 1277

Мнениеот Krismars » Вто Фев 27, 2007 9:29 am

виж за стила който караш (не знам кой е той) е важно рамката да ти е идеална по размер аз се мъчих да карам с мойта хт1-ка ХЦ ама не ми е много удобна тъй като почти направих 1 и 80 на височина и 16" са ми много малко, но пък сега се запалих по друг стил (ддж), който предполага по-ниска рамка тъй че всичко ависи от стила. ДХ не съм карал тъй като живея във варна, а тука няма условия за спускане освен това на кулата и над аладжа манастир ама пак не ми трябва специален велосипед за спускане за тях + това хора с кросчета от 200 лв не умряха от болки тъй че разбирате за кАКВО става дума, но за всеки стил си има някакви норми за рамка, с който трябва да се съобразяваш. А и не знам как караш 22 на мене 19 ми е горе-долу точна, ама ти както си по-нисак нз :dunno:
Аватар
Krismars

Назад към Веломеханик