Проблем със спирачка , преден КюАр, и износване на накладки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със спирачка , преден КюАр, и износване на накладки

Мнениеот pe60t0 » Вто Фев 20, 2007 4:33 pm

Значи проблемът е следният : Шимано брм495 което карах отпред сложих от зад с преходник на Авид за 160мм, компенсирах с малко по късия преходник с 2Х2 шайби и всичко си пасна, но системата от апаратчето и преходника стои на криво спрямо рамката и съответно диска , в резултат на което накладките търкат диска неравномерно. По какъв начин мога да оправя проблема, заради какво се случва така ?

Предната машинка..от скоро забелязвам ,че като карам, гумата се измества леко в ляво около 1см. Пробвах да преместя машинката от другата страна (тоест от дясната на вилката) както е и в момента ,но пак се криви. Пробвах да затегна максимално силно внимавайки разбира се да не я скъсам, но тя пак се криви. От какво може да е това ? как може да се оправи

И другият въпрос за накладките...значи на въпросното шимано което е отзад от няколко карания накладките просто УМРЯХА има около 0.5мм спирачен материал. Едно на ръка ,че диска е бил на криво , друго че каранията бяха по доста кал вода и сняг ,но ми се струва че някакси не би трябвало така да се изразходват за толкова малко време. Или просто фактът че са под ъгъл изтъркани прави оптическа илюзия...
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Admin » Вто Фев 20, 2007 5:28 pm

какво ще рече по-къс преходник? Не мога да разбера кое точно си компенсирал ;)
Във всеки случай, макар и не с оригинален преходник Shimano, апаратът ти не трябва да стои накриво, така че може би ще трябва да си поиграеш още с настройката. Понякога това е доста пипкава работа, понякога става за секунди. Пробвай да я настроиш по следния начин (но с нормални накладки, а не с тези, дето са износени накриво): отхлабваш болтовете на апарата, стискаш лостчето (ако има кой да ти помага още по-добре), така че накладките да стегнат диска и докато го държиш стиснато, затягаш болтовете на апарата. След това регулираш накладките (при 495 се регулират и двете, така че не би трябвало да има проблем).

За предното колело не знам доколко е нормално и т.н., аз мойто не го гледам по време наспиране, но мисля, че имаше тема за подобен проблем, потърси в ЧЗВ.

Накладките по принцип не се износват толкова бързо, но е напълно възможно да го направят в условията, които си описал, особено ако е имало и много спиране.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот pe60t0 » Вто Фев 20, 2007 7:13 pm

ами значи като сложа апаратчето и диска опира в него и с тези 2 шайби това разстояние се компенсира и диска се върти свободно. да точно така си настройвам спирачките (дори си купих нови накладки) и след като завия болтовете и като приближа накладките и пак стоят накриво..затова става въпрос...имам едни такива шайби конусни от в-брейк ама те са прекалено широки и доста става разстоянието между диска и апаратчето .дали мога от някъде да намеря по тесни ? и аз и друг вариант си мислех..дали може ушите да са криви ?

в чзв потърсих ама нищо не намерих за КюАра , то и аз не го гледам ама се усеща...и след това сам длъжен да погледна :D . Незнам какво точно и има на машинката... :dunno:

Явно ...да...ама и в-брейк сам карал по такива условия и не ми са се износвали толкова накладките...де да знам странна работа :dunno:

благодаря ти :) :beer:
Аватар
pe60t0

Мнениеот mi6o » Вто Фев 20, 2007 7:21 pm

Можеш да разбереш дали е от КюаР-чето като просто направиш главината с ос за гайки.Стягаш и пробваш да видиш дали усукването все още го има,ако да..значи не е от кр-ра,ако не..ами ще си караш с гайки или ще потърсиш по-здраво кр-че.На мен преди като карах с нормалне дропоут ми се сучеше по-същия начин и минах на гайки без да му мисля.И определно това сучене изчезна,или поне е намаляло драстично и не съм го виждал..Пробвай..няма какво да губиш :)

edit: също провери дали случайно да не ти е изяден дроп оута от това местене,при мен се беше получило малко.На скоро разбрах че подобно усукване е станало при един приятел заради кр-а най-вероятно(може би не е бил затегнат хубаво или просто е бил куцичък) и това е довело до премятане през кормилото,крив диск и синини :D Така че прегледай и там където главината контактува с вилката ти дали има нещо изядено и т.н. :agree: Дано да няма...
mi6o

Рейтинг: 1200

Мнениеот ramam » Сря Фев 21, 2007 3:48 pm

Ако всичко по горе не помогне отиди да ти стегнат спиците ако са хлабави нищо чудно да се суче и дори да мърда.
Ако и с с евтина вилка може да се наложи да се прави фрезовка за ушите - последното го чух от едни БАСажия незнам има ли истина и как става.
ramam

Рейтинг: 1125

Мнениеот pe60t0 » Чет Фев 22, 2007 12:01 am

Странно защото това се случи изведнъж а пък нито на машинката нито на ушите на рамката има някакви белези за дефект и точно заради това се чудя.

спицити са си добре, на ушите също нищо им няма

а за спирачката пак се мъчех но без успех

плс помагайте мисля в събота да покарам :) :popcorn:
Аватар
pe60t0

Мнениеот Black cat » Чет Фев 22, 2007 8:45 am

С каква гума си отпред ? По евтините гуми като седят окачени си кривят (задната ми има едно такова леко изкривяване на балона ) Може това да те заблуждава че е накриво
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот Admin » Чет Фев 22, 2007 9:49 am

pe60t0 написа:плс помагайте мисля в събота да покарам :) :popcorn:

Няма ли сервиз някъде близо до теб? Трудно ще е да ти помагаме така през екрана, щом не успяваш да се справиш сам, значи е добре да го погледне някой, който разбира повече. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот pe60t0 » Нед Мар 04, 2007 11:38 am

добре спирачката уж я оправих обаче машинката продължава да ми държи на криво гумата

черна котка : не е проблема от гумата

аз мога да сложа ос на гайки ...ама пак все пак не разбирам защо става така?
Аватар
pe60t0

Мнениеот GNK » Пон Мар 05, 2007 12:24 pm

сори за :offtopic: ама как се слага нормална ос на движение, което е с QR?! :dunno:
С П А Р Т А А А А А Изображение
Аватар
GNK

Рейтинг: 1700

Мнениеот Brave » Пон Мар 05, 2007 1:02 pm

С нова плътна и по-дълга ос, чиято резба съвпада по размер и стъпка на конустие от QR-оста.
Brave

Мнениеот ddevil » Пон Мар 05, 2007 5:05 pm

Brave написа:С нова плътна и по-дълга ос, чиято резба съвпада по размер и стъпка на конустие от QR-оста.

Не е задължително стъпката да съвпада с тази на оригиналните конуси,верно че ако е така ще е по-добре,но често се продава новата ос с гайки и конуси така че може и да не търси ос по стъпката - (стига конусите да съвпаднат със старите-да са еднакви леглата им така да се каже) :)
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот tailor » Пон Мар 05, 2007 7:45 pm

pe60t0 написа:добре спирачката уж я оправих обаче машинката продължава да ми държи на криво гумата

черна котка : не е проблема от гумата

аз мога да сложа ос на гайки ...ама пак все пак не разбирам защо става така?
може равнината на ушите за спрачката да не е перпендикулярна на оста. Оправя се с този инструмент
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... cts_id=796
Аватар
tailor

Мнениеот pe60t0 » Пон Мар 05, 2007 8:48 pm

само че дори и без спирачка и за няколко метра движение колелото застава на криво
Аватар
pe60t0

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 05, 2007 9:26 pm

Харалампи, каза ти се да идеш на сервиз. Много е трудно с баене пред монитора да се познае, защо аджеба колелото ти застава на криво. Ръка трябва да пипне. Казваш, че QR-а е добре стегнат. Сигурен ли си, че няма луфт в конусите? :agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот pe60t0 » Пон Мар 05, 2007 10:59 pm

сигурен съм :)
Аватар
pe60t0

Мнениеот Ozzie » Вто Мар 06, 2007 6:51 pm

Абе я ела на място да ти видим проблема. :D
Баххххх ма'а му и тоя сантиметър, т'ва хич не е малко. :spin:

P.S. Харалампи ти от къде беше бре?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот pe60t0 » Вто Мар 06, 2007 7:15 pm

е да.... да ида до тутракан се 1 да ми опраат там проблема...
Аватар
pe60t0

Мнениеот Ozzie » Вто Мар 06, 2007 8:30 pm

От първото ти питане до днес са минали 2 седмици!!! Ако беше послушал Админа, вече нямаше да имаш проблеми. :agree:

P.S. @Админ и модераторите: Sorry за :offtopic:-a, няма да протестирам, ако последните ми изказвания бъдат изтрити. Пък и да вземете да заключите темата.
Аватар
Ozzie

Назад към Веломеханик