Трето счупено ухо за 2 седмици ... ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Трето счупено ухо за 2 седмици ... ?

Мнениеот vasu » Пон Апр 09, 2007 2:45 pm

Здравейте.
Преди 2 седмици ми се счупи ухото на оптегача, и си викам айде нормално... Преди 3-4 дена се счупи пак (бях натоварвал колелото страшно малко), смених го и днес при положение че колелото е карано 2 пъти на разходка в парка, след като направих едно оли да прескоча една дупка и пак отиде :crap: Много съм ядасон, защото 45лева ей така ... да не говоря че и спици трябва да сменям.
От какво може да се чупи толкова лесно? С колелото съм карал само градско и направо не мога да повярвам. Рамката е Ram XC от старите, задния дерайльор е Sram x3 .... имам и стабилизатор за верига и си мислех евентуално да опъва повече веригата но не ми се вярва..
Аватар
vasu

Рейтинг: 1209

Мнениеот Jabsco » Пон Апр 09, 2007 2:49 pm

Като си слагал стаблизатора и не си удължил веригата нищо чудно да е от него.
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот vasu » Пон Апр 09, 2007 2:53 pm

Стабилизатора ми е от 1 година и си карах без никакъв проблем до сега. Просто не ми се вярва да е от него, а и плюс това съм го сложил по напред за да не опъва много веригата.
Аватар
vasu

Мнениеот Admin » Пон Апр 09, 2007 3:22 pm

А първия път при какви условия се счупи?
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 09, 2007 3:53 pm

Може би обтегача ти си е разлуфтил вече и при люленето си при приземяването след скокчето може да достига спиците, което веднага води до счупване на ухото...
Това разбира се са само предположения, може би трябва да си купиш обтегач от по-горен клас щом правиш разни дребни акробатики :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот vasu » Пон Апр 09, 2007 4:11 pm

Ми аз скачам принципно, но ако скачам гледам да има хубава попивка за да не тормозя колелото.
Първият път се счупи след леко скокче от един по висок тротоар. Вторият в южният парк (там вече паднах на човка и задницата се изтрещя здраво), колкото до третия път наистина ухото беше само на разходка в парка ....
Между другото на каква скорост е препоръчително да се се скача? Аз обикновенно съм на 3х5. И да попитам колко ще ми струва стругар да ми направи едно ухо от по-здрав материал?
Аватар
vasu

Мнениеот Admin » Пон Апр 09, 2007 7:01 pm

Няколко поста бяха премахнати, защото не казваха нищо сериозно и смислено по темата, т.е. бяха офтопик.

А по темата: vasu, огледай внимателно отворите на рамката, в които се завиват болтовете, държащи ухото. Виждал съм случаи, когато при счупването си ухото успява да увреди и рамката, после някое от тези малки болтчета не може да се завие, превърта и не държи ухото като хората, вследствие на което ухото може да поддаде и при по-слабо натоварване и дерайльора ти да се озове по чудо в спиците. Дано да не съм прав, де, но виж дали не е такъв случаят и при теб.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Nazgull » Пон Апр 09, 2007 7:46 pm

Погледни внимателно и рамката някакси да не е изкривена някъде...
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Мнениеот vasu » Пон Апр 09, 2007 8:27 pm

Огледах рамката и няма никакви проблеми. Прави ми впечатление обаче, че и трите пъти ухото се чупи на едно и също място, а именно при втората дупка за малкото болтче. И въпреки това си мисля че ухото е предвидено за натоварване.
Между другото мислех си за болта от дерайльора който опира в ухото и се настройва колко прав/легнал да е дерайльора. В какво положение е най-добре да е, и доколко оказва влияние на натоварването?
Аватар
vasu

Мнениеот ramam » Вто Апр 10, 2007 4:15 pm

Само една идея:
Провери си ако ги пазиш счупените уши дали са сплескани на едно и също място - т.е. рамката преди или по време на счупване на ухото да са направили някаква повреда от не добро пасване на ухото?

Че имам едно подозрение ама засега си мълча.
Подсказка: гледай онзи издълбания участък който се покрива от ухото и е най тънък по принцип. То най тънкото се чупи.
ramam

Рейтинг: 1125

Назад към Веломеханик