Да му се чудиш откъде скърца...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Да му се чудиш откъде скърца...

Мнениеот BikeArea » Съб Апр 14, 2007 5:50 pm

Днес си купих ново жило, че ресурса на старото се беше изчерпал. Надявах се насечения ход (подобен на скърцане) в края на спирачното усилие да изчезне но уви...

Бронята е Jagwire, както и жилото.
Смазах старателно (със силиконов спрей) и двата крайя на бронята -пак скърца!
Откачих жилото от спирачката и лостчето (авидско), за да видя дали се движи добре - движи се!
Явно проблема не е в спирачката или бронята.
Напръсках едва ли не цялото лостче! Пак скърца!
Остана под въпрос втулката (може да бъркам термина), на чиято ос се движи самото лостче, но нея предполагам няма как да я разглобя или по-скоро как да я сглобя след смазването.
Закачих си жилото за лоста и хванах другия край с ръка (!) и дърпайки по-силничкоотдвете страни.... - пак скърца!

За задна механична дискова спирачка иде реч. Може би, ако кажа само задна е достатъчно.
С предната подобни проблеми не съм имал. Всичко й е като на задната, без дължината разбира се.

Аз почти се предадох! Надявам се някой тук да ми помогне.
Останах с впечатление, че в ЧЗВ е разисквано повече за проблеми със самите брони, а както казах жилото само по себе си се движи нормално през бронята.
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот did » Съб Апр 14, 2007 6:00 pm

Това, че когато разкачиш жилото от лостчето и спирачката и го движиш през бронята на ръка то не скърца, нищо не значи. При реална работа на спирачката триенето в бронята е много по-сериозно.

Ако не ти е проблем да смениш и бронята, много вероятно е проблемът да се реши. След това смажи цялото жило с някакво масълце преди да го монтираш в новата броня, вместо да пръскаш със спрейове в двата и края.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Съб Апр 14, 2007 8:43 pm

Сигурни ли сме, че (участъци от) бронята не е по-дълга от необходимото?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот BikeArea » Съб Апр 14, 2007 8:57 pm

Сигурни сме! RAM bikes са я мерили!

А и си работеше много добре! Разскърца се, после незнайно как се оправи... но ето, че пак скърца... :V:

Ще видим след "силиконовата баня" дали утре отново ще се разработи нормално. :naughty:

@did
Бронята,ако не от друго от инат няма да я сменя! Нито съм вандалствал върху нея, нито е прегъвана, нито е стара - 8 месеца откакто я карам!
Продавача от магазина ми каза, че маслото не е идеалната смазка, че дори и неподходяща, препоръча ми силиконов спрей или тефлонов такъв! Което ми се струва абсурдно!
Дай да си караме колите със силиконова смазка в мазителната уредба вместо масло...
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот Isidor » Нед Апр 15, 2007 3:01 pm

:offtopic: та като сме реъгнали да говорим за скърцане: аз пък от няколко дена не бях карал и сега лостчето на спирачката(Hayes 9) скърца когато го натисна към края по-силно. Всъщност се досещам, че трябва да капна малко масълце на буталцето, (понеже когато я взех самото буталце беше мн кално) но ме е страх маслото за смазване да не влезе в резервоарчето с DOT. Нямам скъсани упланения на буталото, но питам понеже нямам никаква идея от Hayes.....та питам разбиращите: ако капна една-две капки масълце на буталото някакъв риск крие ли се? :offtopic: :beer: :beer: :beer: :beer:
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот zImage » Нед Апр 15, 2007 10:39 pm

При моята задна V-brake спирачка скърцаше там, където пружината се допира до рамото. Отне ми поне 15 минути зяпане, докато го открия - мислех си, че скърца при оста около която се върти рамото.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот MaN1aK » Нед Апр 15, 2007 10:56 pm

zImage написа:При моята задна V-brake спирачка скърцаше там, където пружината се допира до рамото. Отне ми поне 15 минути зяпане, докато го открия - мислех си, че скърца при оста около която се върти рамото.

мерси че каза къде е скърцането и аз мноо се чудих откъде е тъкмо ся ша си го оправа :) :beer:
MaN1aK

Рейтинг: 1999

Назад към Веломеханик