Въпрос за Скоростната система ;))

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за Скоростната система ;))

Мнениеот LuDmnLuD » Нед Апр 29, 2007 11:11 am

Здравейте,

Като нов в форума и като почти нищо не разбиращ от колела искам да Ви попитам дали е възможно да си сменя скоростната система ? ;) Защото в момента ми се е леко развалила.. не прищраква като сменям скорост.. и много лесно превърта. :) Един приятел на неговото колело има две мониторчета на които изписва скороста ;) Дали е възможно да се вгради на моето колело ? :)

Мерси предварително. Дано сте ме разбрали защото аз като го чета и ми е трудно ехеххе ;)

Да Ви попитам последно знаете ли някой добър сервиз в софия за колела ? Лепене на гуми ала-бала ? :)

Лек Ден.
LuDmnLuD

Рейтинг: 1200

Мнениеот V8 » Нед Апр 29, 2007 11:36 am

Заеби извиненията и т.н. BS ;) По въпроса ти - може да се сменят разбира се, тия системи могат да се конфигурират по 1500 различни начина и пак ще бачкат. Дай малко подробности обаче, с колко предавки си сега, какви са ти компонентите (модела си го пише някъде по тях обикновенио), каква искаш да е новата система (пак брой предавки, тип на превключване)...

Проблема ти с превъртането ми се струва че идва от разцентрован дерейльор, като самия факт че използваш думата "превъртане" ми подсказва че веригата ти пада отпред, от по-голям венец на по-малък - прав ли съм? Ако да то е нужно да издърпаш жилото малко спряно дерейльора, което по принцип не е никак сложно ама има няколко трика дето онлайн трудно се обясняват, къде по-лесно е някой да ти покаже кое как става. Бих ти препоръчал сервиза на Иван "Каймата", само дето не помня на коя улица беше...
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот LuDmnLuD » Нед Апр 29, 2007 12:03 pm

V8 написа:Заеби извиненията и т.н. BS ;) По въпроса ти - може да се сменят разбира се, тия системи могат да се конфигурират по 1500 различни начина и пак ще бачкат. Дай малко подробности обаче, с колко предавки си сега, какви са ти компонентите (модела си го пише някъде по тях обикновенио), каква искаш да е новата система (пак брой предавки, тип на превключване)...

Проблема ти с превъртането ми се струва че идва от разцентрован дерейльор, като самия факт че използваш думата "превъртане" ми подсказва че веригата ти пада отпред, от по-голям венец на по-малък - прав ли съм? Ако да то е нужно да издърпаш жилото малко спряно дерейльора, което по принцип не е никак сложно ама има няколко трика дето онлайн трудно се обясняват, къде по-лесно е някой да ти покаже кое как става. Бих ти препоръчал сервиза на Иван "Каймата", само дето не помня на коя улица беше...

Айде моля те сети се за улицата... ;) А с веригата нямам проблем да чукна на дърво ;) По-късно ще направя снимки дано стане малко по ясно ;)
За сега мога само да ви кажа че колелото е Proton Ultra ;) Старичко е но не ми трявба по хубаво ;)
LuDmnLuD

Мнениеот V8 » Нед Апр 29, 2007 12:09 pm

Смирненски 60 :D

Всъщност има една "лепкава" тема само за такива неща, ей тука:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=2647
Изображение
Аватар
V8

Мнениеот V8 » Нед Апр 29, 2007 12:18 pm

Ааа, за байка, Proton Ultra май беше с 18 предавки, команди квито ти си мислиш на тез зъбчатки и дерейльор нема да станат щот повечето са правени за 7 венеца отзаде, а ти имаш само 6. Което по принцип не е проблем де, само трябва да си регулираш задния дерейльор да ползва позиции 2-7 и на 1-ва да не ходи, има си едни винтчета там дето му ограничват хода и с които се прави тоя номер. Всъщност ти кви команди искаш с прозорчета, дето са с по две лостчета и голямото качва и малкото сваля ли?
Изображение
Аватар
V8

Мнениеот LuDmnLuD » Нед Апр 29, 2007 2:53 pm

Мерси за темата която даде.. ще трябва да се разкарвам явно защото тука около мене няма нищо близо (горна баня) Не мога да ти обясня точно какво искам защото грам не разбирам но пак ще се пробвам :))

Значи нали по принцип на ръчката това което се върти да си сменя скороста ми се е развалило.. ако искам примерно от 1ва скорост да отида на 2ра грам не прищраква.. то си я сменя ама ако трябва съвсем леко да го врътна щото иначе се превърта към 5-6та скорост :) и докато карам трябва да го държа и да внимавам да не се превърти към по горна скорост ;) И имам едно малко екранче на което пише скоростите, това не ми харесва и за това ви питам дали мога да го сменя :) един приятел има две много яки мониторчета малки които служат за същата цел, на едното е показано на коя скорост си а другото на кой венец от 3те ;)
LuDmnLuD

Мнениеот jivkonik » Нед Апр 29, 2007 5:44 pm

LuDmnLuD написа:Мерси за темата която даде.. ще трябва да се разкарвам явно защото тука около мене няма нищо близо (горна баня) Не мога да ти обясня точно какво искам защото грам не разбирам но пак ще се пробвам :))

Значи нали по принцип на ръчката това което се върти да си сменя скороста ми се е развалило.. ако искам примерно от 1ва скорост да отида на 2ра грам не прищраква.. то си я сменя ама ако трябва съвсем леко да го врътна щото иначе се превърта към 5-6та скорост :) и докато карам трябва да го държа и да внимавам да не се превърти към по горна скорост ;) И имам едно малко екранче на което пише скоростите, това не ми харесва и за това ви питам дали мога да го сменя :) един приятел има две много яки мониторчета малки които служат за същата цел, на едното е показано на коя скорост си а другото на кой венец от 3те ;)

До колкота разбирам се нуждаеш от смяна на командите (превключвателите на предавките). Тези които имаш не подлежат на поправяне, защото са от най-ефтините и като се развалят се сменят.
Колко зъбни колеца имат задните ти венци - 6 -7?!
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот LuDmnLuD » Нед Апр 29, 2007 10:56 pm

6 ;) С 18 скорости е колелото.. А за това за което говорим колко горе долу върви на пазара и ако може да ми дадете някой сайт да поразгледам ;)
LuDmnLuD

Мнениеот V8 » Пон Апр 30, 2007 2:41 am

Земи си тия команди:

Изображение

и неква касета със 7 венеца на резба и ке си ОК. Бъди готов да платиш 45-50 кинта за частите, вече работата за слагането им зависи от сервиза дето ке ти ги слага.
Изображение
Аватар
V8

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 30, 2007 8:43 am

Е ако ти е скъпо това, което предлага колегата V8 и не искаш да минаваш на 7 венеца отзад може да си намериш и нови команди като твоите за 6 скорости. Би трябвабо да ти стигнат 25- 30 лв. Пробвай в магазина на ВЕломания зад Халите. Хубаво е да звъннеш преди това да питаш дали имат команди за 6-тица отзад и да си докараш колелото да ти ги монтират и настроят.
Успех! :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот V8 » Пон Апр 30, 2007 9:30 am

Е, реално погледнато те тия команди може да се ползват и с 6 венеца, само дето дерейльора малко по-особено се настройва, ама не е проблем за никой кадърен механик де
Изображение
Аватар
V8

Мнениеот LuDmnLuD » Пон Апр 30, 2007 10:19 am

А ако си сложа 7 венеца отзад колелото няма ли да стане с 21 скорости ? ;]]]
LuDmnLuD

Мнениеот LuDmnLuD » Пон Апр 30, 2007 10:24 am

http://www.eshop-gorgona.com/catalog/in ... h=31_65_67

Ей тука гледам разни команди ама защо няма от онези мониторчета за които ви разпрявам че един приятел има от тях. На шимано са. сигурно са старички и не ги продават вече :( ама са супер яки
LuDmnLuD

Мнениеот Petko » Пон Апр 30, 2007 10:47 am

Май не се продават такива джаджи, незнам не съм виждал и на сглобени колела скоро. Казва се CI-DECK

Изображение
Аватар
Petko

Мнениеот LuDmnLuD » Пон Апр 30, 2007 11:42 am

:agree: da syshtite monitor4eta sa :) sory za latinicata ama ne sym v nas ;) nikyde li ne se prodawat veche?
LuDmnLuD

Мнениеот V8 » Пон Апр 30, 2007 11:58 am

CI-DECK система не ти требва, едно падане като свят и й се такова таковата стабилно. Е тия команди обаче ми се виждат интересни, даже ги има и за системи с 6 венеца отзаде:

SL-TX30

SL-TX50-6R

Всъщност на тебе индикатори реално не ти требват, веднъж като им свикнеш и после по усет ке караш - аз примерно немаме никаква индикация на моите байкове, и хич не ми пречи липсата й.
Изображение
Аватар
V8

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 30, 2007 12:24 pm

Не ти трябват тези мониторчета, освен че няма да оцелеят едно падане качват тегло на колелото а на мястото, което заемат на курмилото можеш да сложиш доста по-важни неща като:
велокомпютър, мигалка( фар).
А като караш повечко и не ти е нужно да гледаш толкова на коя предавка си - усилието което, полагаш за да въртиш, само ти показва дали да качиш или свалиш предавката за да ти е добре! :^:
Последна промяна jivkonik на Пон Апр 30, 2007 12:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот LuDmnLuD » Пон Апр 30, 2007 12:25 pm

а по принцип срещал ли си да се продават CI-DECK ? ;)
LuDmnLuD

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 30, 2007 12:30 pm

LuDmnLuD написа:а по принцип срещал ли си да се продават CI-DECK ? ;)

По принцип отделно не, виждал съм ги на готови монтирани колела.. тези странно изглеждащи колела с много пружини, стомана, вилки Зууумммм и т.н. :yuck: :puke:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Grash » Пон Апр 30, 2007 11:50 pm

jivkonik написа:
LuDmnLuD написа:а по принцип срещал ли си да се продават CI-DECK ? ;)

По принцип отделно не, виждал съм ги на готови монтирани колела.. тези странно изглеждащи колела с много пружини, стомана, вилки Зууумммм и т.н. :yuck: :puke:

То да беше зоом - добре... Иначе верно не ти трябват тия селении... Освен ако не искаш да си актуален в пернишка област, тогава сложи и подово и парче от кутийка кисело мляко да бръмчи в спиците :rofl:
Аватар
Grash

Мнениеот did » Вто Май 01, 2007 12:03 am

Пак тема за водомерчетата :D :D :D
Аватар
did

Мнениеот Albinosko » Вто Май 01, 2007 2:52 pm

x-games381 написа: bla bla bla

:rofl: :rofl: :rofl:
Ако не успееш от първия път, явно не си Чък Норис...
Аватар
Albinosko

Рейтинг: 1764

Мнениеот jivkonik » Вто Май 01, 2007 3:39 pm

x-games381 - приятел, did с колело е минал толкова км, колкото ти и с кола няма да минеш... :crazy: :crazy: :crazy:
Аватар
jivkonik

Мнениеот madsnake » Пет Май 11, 2007 7:32 am

На някой, ако му трябват тези водомерчета CI-DECK, на мен ми се намират едни вкъщи, които така и не сложих когато смених командите, така че ако има интерес едно ЛС нека ми напише заинтересувания.
Аватар
madsnake

Назад към Веломеханик