Днес свалихме боята с BikeArea (макар, че към края свалянето го претупахме

Първа стъпка, естествено, е разглобяването на велосипеда. Махнете всичко от рамката. Лично аз оставих само джаджите, на които седи ви-брейка. Облепих ги с хартиено тиксо прилично, за да не се увредят. Утре, преди боядисването, ще ги предпазя още по-добре.
Сваляне на боята
Имате нужда от ТЕРМИНАТОР (продава се в бояджийските и строителни магазини, в кутии от 500ml.) Една кутия ще ви е предостатъчна за свалянето на боята на 2 рамки, тъй че може да правите комбина с някой. Не съм сигурен точно колко струва, защото ми го даде CECO, но според думите му, не е кой-знае колко скъп.
Четка - по възможност да тъничка - за да е по-удобно да мажете по по-разчупените места.
Шпатула и шкурка.
Спирт, разредител или просто гореща вода, за измиване след края на операцията.
Черно пиперче.
Достатъчно време и дефицит на акъл, за да се занимавате с подобна глупост.
Не правете това у дома си! Задължително на двора, тераса, ако ще и в коридора на блока... Само не и на персийския килим в хола, или пък на новия паркет в кухнята.
Важно е да следвате инструкциите, които пише на кутията на препарата. Има един приятен списък с 10-на вредни фактора, та-а... не ги подценявайте

Подпрете рамката където ви е удобно (ако можете да я закрепите права някак си, ще е още по-добре) и започвайте да ТЕРМИНИРАТЕ рамката. Нанесете колкото се може по-голям слой. Не се притеснявайте, той няма да разяде алуминия.
В рамките на 30 секунди (до 1 минута) от нанасянето трябва да започнете да усещате раздвижване на боята. Това е най-готиния момент от цялото боядисване

Изчакайте 5-10 минути (може и повече), след което започнете с шпатулата да махате боята. Не е задължително да стане от първия път, днес с BikeArea примерно минахме 2 пъти.
След като сте доволни от резултата, можете да оправите детайлите с шкурка. Едва ли ще ви се занимава, обаче, казано от личен опит...
След като сте отстранили боята, вземете някаква гъба (или по-солиден парцал) и я напоете с разтворител (коресилин, примерно, а може и спирт, ракия, водка, уиски, ром, сокче от 10 стотинки...), спирт, а може и само достатъчно топла вода. Минете рамката добре, така че да сте доволни от резултата. Добра е идеята да я занесете на пароструйка, ако ви се занимава.
Когато я изсушите, вече е готова за боядисване. Разбира се, за да изсъхне наистина добре, е хубаво да престои около ден без да се правят други операции по нея.
Боядисване
Хубаво ще е да предупредите изрично тези, които ще боядисват рамката, да внимават с резбите, с тръбата на челото, колчето... да не се окаже после, че нещата не си пасват добре

Лично аз избрах прахово боядисване, като цените варират от 4 до 25 лева (според боята, която искате да изберете). Тук вече всичко е въпрос на вкус и търсен ефект. Някои може да иска матов цвят, друг да търси металик ефект... Избирайте според каталог

Повече инфо - утре. Прилагам няколко снимки (с ниско качество) на днешната операция: