Защо задните ми плочи "зигзагват"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Защо задните ми плочи "зигзагват"

Мнениеот Dino » Чет Яну 24, 2008 9:32 pm

Аз съм но 40г. и реших да се хвърля у един Маунтин за 400лв,но като се прибрах и видях погледа на сина ми,който уж вече щеше да е мотопедист/16г./разбрах,че съм си купил стария му "Лидер".Та!
Купих аз на "Лидерчето" команди,курбели,централно и др. Shimano ,но за задната капла,която е на резба намерих 8 плочи-Китайски и ... танцуват наляво-надясно.Каплата е малко крива/елипсовидно/,но като сваля плочите и ги завъртя-няма проблеми,слагам ги -има.Три пъти смених оста с нови /с конусчетата/,но плочите се кривят независимо от каплата,т.е. самостоятелно фърлят гюбеци и не мога да си го обясня,камо ли да реша какво да предприема.Моля за съвет!Иначе скоростите си включват,но може ли да повредя нещо друго така?Щото съм 100 кила и като се връщам от вилата с 20-30 кила продукция/,а е яко спускане/ си мисля,че ми трябва нова яка капла/каква? и дали може с тая?/
Последна промяна Dino на Чет Яну 24, 2008 9:34 pm, променена общо 1 път
Dino

Рейтинг: 1280

Мнениеот Shady™ » Чет Яну 24, 2008 9:34 pm

Значи това е НОРМАЛНО, защото венците са ти на резба ! Ако си купиш главина на шлици и съответно към нея венци на шлици - няма да го има този проблем. Така че не се притеснявай !
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Рейтинг: 2000

Мнениеот Dino » Чет Яну 24, 2008 9:38 pm

Благодаря!! Значи няма какво да счупя от по-скъпите работи.Дай идея откъде да купя оплетена яка капла на шлици,че аз в момента живея в Дупница,а тук са само автогъзария и няма кой да ми оплете...Четох обявите ,но не съм компетентен...,но на сърбела единственото спасение е начесването,така че ще вляза в час...
Dino

Мнениеот Shady™ » Чет Яну 24, 2008 9:45 pm

Значи по принцип горе долу най-евтината капла която можеш да си ПОРЪЧАШ да ти я направят е:ю
-Главина Шимано на Шлиц - 20лв
-Спици 36бр - 3.60лв
-Капла Двустенна - 16/18лв
-И вече зависимост от къде си я поръча като труд за сглобяването - не повече от 10лв
- И естествено венци - около 25лв 7ца (по малко на шлиц няма)
И ако в Дупница няма кой да ти я направи - МАКС 5лв доставка !

За да няма реклама и т.н. - провери си личното съобщение за повече инфо...
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 25, 2008 11:12 am

Shady™
Не видях човека да обяснява какви са му ушите на рамката отзад. Дали са с ФИКСИРАНА ПОЗИЦИЯ на оста на главината, или са с НЕФИКСИРАНА ПОЗИЦИЯ (кодето позицията се настройва със затягане на две гайки и оста на главината е плътна). Ако е с втория тип уши трябва да търси главина С ПЛЪТНА ОС и гайки, а не са автомат за бързо сваляне QR. НЕ знам обаче дали има главини за венци на шлици с плътна ос и гайки?!
Това което му го препоръча УБЕДЕН ЛИ СИ, че ще стане за неговата рамка, без да сме на ясно какви са ушите? :dunno:
Аз лично предполагам, че са от втория тип (НЕФИКСИРАНА позиция, настройваема с гайки....)
Ако може автора да снима точно захващането на задната ос към велосипеда и да сложи снимка ще можем да отсеем всички съмнения....
Аватар
jivkonik

С нефиксирани е

Мнениеот Dino » Пет Яну 25, 2008 6:14 pm

:hbang2: Но благодаря,че ми помагаш с инфо,щото съм босичък,но иначе много навит .Значи се разбрахме да сложа по-скъпа нова капла на шлици, но на ДРУГОТО ни колело,което е с фиксирани,алуминиева рамка и дискови спирачки. Kross Active е,както и всички други сгоди ,които съм наслагал на Лидер-Viper-а.
Очаквам при добро желание съвети какво друго да сменя по Activ-а.
досега:
команди комбинирани ,централно движение,курбели,педали,хубави гуми,сега и задна яка капла ,главина и касета
Dino

Re: С нефиксирани е

Мнениеот did » Пет Яну 25, 2008 6:17 pm

Dino написа: Очаквам при добро желание съвети какво друго да сменя по Activ-а.
досега:
команди комбинирани ,централно движение,курбели,педали,хубави гуми,сега и задна яка капла ,главина и касета

наливаш пари в бездънна яма. карай го, както си е, докато се разпадне, и после си купи истинско колело.

във форума има много теми, където се коментират велосипеди до 300-400 лева, погледни ги.

всеки лев, вложен в крос или лидер в тоя ценови клас, е изливане на кофа вода в пустинята.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SStoeV » Пет Яну 25, 2008 6:24 pm

главината на шлици може да се направи със плътна ос,аз съм виждал много такива колелета и сме правили така(дори миналата седмица направихме едно колело така) :beer:
Аватар
SStoeV

Re: С нефиксирани е

Мнениеот Antares » Пет Яну 25, 2008 7:42 pm

did написа:
Dino написа:всеки лев, вложен в крос или лидер в тоя ценови клас, е изливане на кофа вода в пустинята.
Имайки в предвид, че в момента карам евтинджос на Финт (Sprint) подкрепям с две ръце и два крака горното мнение!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Назад към Веломеханик