Счупена чашка на средно движение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупена чашка на средно движение

Мнениеот Stafref » Чет Апр 17, 2008 7:16 pm

Потърсих в ЧЗВ,но не намерих нещо,което да ми върши работа.
Значи проблема е,че при пренатягане на едната страна на средното се изкърти самата глава и сега вътре в рамката е само резбата...Някой има ли идея как по дяволите да я изкарам оттам?!?!
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 17, 2008 7:58 pm

Разпробиваш остатъка от болта, намираш метчик с лява резба.
Останалото само ще си дойде на мястото.
Само че не виждам, как ще стане в домашни условия.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Stafref » Чет Апр 17, 2008 8:09 pm

"Разпробиваш"? Смисъл в хоризонтално направление,че нещо не схващам какво имаш предвид?
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
Аватар
Stafref

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 17, 2008 8:23 pm

Да. По оста на болта.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот Stafref » Чет Апр 17, 2008 8:31 pm

Пфф...то ако ще се правят такива дупки и без метчик ще падне резбата...просто трябва да стигна до края й на 2/3 места..
Само че в скромната ми студентска квартира без инструменти не знам как ще стане това.
Аватар
Stafref

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 17, 2008 8:51 pm

яяяя чакай малко да се разберем, че като чета заглавието на темата и това което си написал в постинга, намирам малко несъответствия.

Кое си скъсал- главата на болта с която се стяга курбела към оста на средното движение или е станал проблем с чашката?

Това е несъответствието за което говоря:
при пренатягане на едната страна на средното се изкърти самата глава и сега вътре в рамката е само резбата...

Ако си скъсал главата на болта, логично е резбата на болта да е останала в оста на средното, а не в рамката.

:agree:
Аватар
Ozzie

Мнениеот bdz43r » Чет Апр 17, 2008 8:52 pm

Ozzie написа:Разпробиваш остатъка от болта, намираш метчик с лява резба.
Доколкото разбрах, става дума за втулката, която се завива в рамката от едната страна на средното. Човека е изкъртил външната част, в която влиза ключа за средно. :bowdown:
Stafref написа:при пренатягане на едната страна на средното се изкърти самата глава и сега вътре в рамката е само резбата...
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 17, 2008 8:59 pm

Светнах се. Ама беше късно.
То затова е добре да се познава устройството на байка и терминологията която се ползва.
Иначе така ако всеки почне да нарича нещата с негови си думички, трудно ще намираме общ език.
Аватар
Ozzie

Мнениеот Stafref » Чет Апр 17, 2008 9:33 pm

Да,именно за тази част,в която влиза ключа за средното буквално се изстреля от мястото си...просто завивах с огромен ключ и не съм усетил колко е било затегнато...та сега няма къде да влезе ключа за средното,но винта е вътре в рамката...
МОже би просто трябваше да направя една снимка да се разбере точно,наистина не знаех как точно да го опиша..
Тааа..ИДЕИ?!
Аватар
Stafref

Мнениеот did » Чет Апр 17, 2008 9:48 pm

първо, трябвало е да прочетеш тва-онова преди да почнеш да ръчкаш.

има си чалъми да се върши тази работа със средните движения и само с няккъф ключ, дето може да се навре там, не става. трябва и някой, който наистина знае как се прави това, да ти покаже.

ама аджамийска работа. каквото станало - станало.

сега наистина е добре да се види наживо тва нещо, преди да даваме идеи. С форумно шаманстване няма да стане, а ти самият явно не си достатъчно кадърен механик, че да се справиш сам.

Най-добре просто иди в сервиз или намери някой твой познат, който е по-наясно с шлосерските операции.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 17, 2008 9:54 pm

Това което е останало вътре е резбата на чашката.
Една снимка наистина би казала много.
Първо свали средното движение- ос, лагери и срещуположната капачка, така че да остане само тази която е дала фира.
След това опитай с ножовка да прорежеш два канала един срещу друг (на 180 градуса) и след това с отверка и чук с леки почуквания обратно на посоката на завиване да я развиеш.
Аватар
Ozzie

Мнениеот did » Чет Апр 17, 2008 9:57 pm

Ozzie написа:След това опитай с ножовка да прорежеш два канала един срещу друг (на 180 градуса) и след това с отверка и чук с леки почуквания обратно на посоката на завиване да я развиеш.

ще съсипе рамката. тва не е за него.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 17, 2008 10:01 pm

Така де.
Изплъзна ми се да напиша да внимава да не прореже чашката до долу и да нацели резбата на рамката.
Мисля, че 0,5 до 1 мм. дълбочина на въпросните канали, че ще дадат стабилност на отверката, без да се застрашава резбата на рамката.
Аватар
Ozzie

Мнениеот SpoileR » Пет Апр 18, 2008 7:16 am

С ножовката може и на 90 градуса на направи 2 канала и с някоя по-яка отвертка да сгъне резбата навътре на спирала, без да удря с чук... (е...може би с малко чукче...)

Иначе най- добре е (ако му се занимава) на 6 места по 20 градуса да направи канали и те парченцата сами ще си паднат, така само ножовка ще му трябва без нищо друго...ама си е Pain in the ass...

ако и стигне до резбата на рамката, може на цели 6 места на я нарани ако не внимава...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Brave » Пет Апр 18, 2008 8:10 am

Случайно, въпросната счупена капачка на касетата на средното да е пластмасова? :dunno:
Последна промяна Brave на Пет Апр 18, 2008 8:11 am, променена общо 1 път
Brave

Мнениеот skiman » Пет Апр 18, 2008 8:11 am

В града, където ти се намира студентската квартира, няма ли велосервиз?
Щом нямаш инструменти, по-добре не се опитвай да действаш сам, а иди в сервиз. Ще стане хем по-бързо, хем без последствия за рамката. :agree:
Аватар
skiman

Мнениеот SpoileR » Пет Апр 18, 2008 8:23 am

Brave написа:Случайно, въпросната счупена капачка на касетата на средното да е пластмасова? :dunno:

аууууу......БРАВО! :) МНОГО УМЕСТЕН ВЪПРОС, ама кой да се сети... :bowdown:

Наистина...ако е пластмасова може и с поялник да направиш тези канали, без да нараниш рамката по какъвто и да е начин :)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот TENDER » Пет Апр 18, 2008 9:52 am

SpoileR написа:
Brave написа:Случайно, въпросната счупена капачка на касетата на средното да е пластмасова? :dunno:

аууууу......БРАВО! :) МНОГО УМЕСТЕН ВЪПРОС, ама кой да се сети... :bowdown:

Наистина...ако е пластмасова може и с поялник да направиш тези канали, без да нараниш рамката по какъвто и да е начин :)

Ако беше пластмасова, по-скоро чашката щеше да превърти и да се прецака резбата на чашката.

@Stafref Най-добре направи снимки и от двете страни на муфата за средното, и пиши какъв модел е рамката?
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Stafref » Пет Апр 18, 2008 12:46 pm

трябвало е да прочетеш тва-онова преди да почнеш да ръчкаш

Значи по принцип това не го правя за пръв път и знам за немногото чалъми за отвиване и завиване на средното.
Въпросната изкъртена част е от страната на курбелите,защото първо тя се завива.Изкъртих я по много малоумен начин,просто лоста на ключа беше огромен и така не усещаш с каква сила завиваш.Тя дори не се изкърти веднага,ами минаха 2/3 минути и тогава поддаде и се счупи.

Ножовката е първото нещо,което ми дойде на акъла,обаче не е нужно да си извънредно умен да се сетиш кво може да си сториш на рамката>а тя впрочем е HT2.

Иначе наистина са пластмасови резбите и също си помислих да ги стопя с нещо,обаче поялника ми явно не е достатъчно мощен и не се справя,ще пробвам и с нещо друго от тоя род.

А за сервизите в София(тук съм студент) просто ще спомена,че предпочитам сам да си оправям всичко,което мога.А при наличие на всички инструменти смятам,че мога да си оправя почти всичко. Сега верно тоя случай си беше голяма изцепка,ама е по-скоро възоснова на невнимание/разсеяност/глупост,отколкото на незнание :irked:

...сега се опитах да си представя как ще ме изгледат в повечето сервизи ако им закарам така колелото за ремонт :crazy:

Ето снимките:
http://img501.imageshack.us/my.php?image=dscn0057fs1.jpg
http://img501.imageshack.us/my.php?image=dscn0058vi4.jpg
Аватар
Stafref

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 18, 2008 6:03 pm

Досега да ги беше свалил тези ПВЦ-та...
:popcorn:
Аватар
Ozzie

Re: Строшена глава на винт за средно

Мнениеот bikerider » Пет Апр 18, 2008 6:07 pm

Stafref написа:се изкърти самата глава и сега вътре в рамката е само резбата...

Ако е така, защо още не си я отвил на ръка? :dunno:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stafref » Съб Апр 19, 2008 3:35 am

Ами аз пробвах на ръка,пробвах и с други подръчни инструменти..за максимум 15мин.След това не съм се занимавал,но пък реших да питам дали няма някаква хитрост.
В крайна сметка издълблах с ножовка 2 срещуположни улея в пластмасата и след 2дни като се върна в софия ще набутам някакво желязо с подходящи размери в улеите и просто ще го отвия...
Верно повече време губя да пиша във форума,ама това е просто щото нямам необходимите инструменти :) айде със здраве!
Аватар
Stafref

Мнениеот Stafref » Пон Апр 21, 2008 8:27 pm

Здрасти пак.Оправих се с тъпата чашка на старото средно и сложих ново средно Vp.
Имам обаче един въпрос.Докато навивах чашката на новото средно ме учуди,че се навива доста трудно,смисъл бая усилие си на всеки оборот докато се навие.Пробвах с едно друго средно в нас(shimano,113mm,което не ми върши работа) и там ставаше съвсем лесно,даже на ръка можеше да си го навиеш без проблеми.
Та въпроса ми е това нормално ли е,и дали това напрежение не показва,че нещо не е наред?Примерно по широк диаметър на чашката,притеснява ме да не спупам рамката от простотия...?
Аватар
Stafref

Мнениеот Ozzie » Пон Апр 21, 2008 10:01 pm

Мммм дааа, като се обърне каруцата пътища много.
По- горе беше посъветван да отидеш на сервиз.
Вече си мислия, че е крайно наложително да послушаш този съвет.
Каква ти е рамката? Информативно. :)

P.S. Позволих си да променя заглавието на темата, така че да става ясно какъв е проблема. Надявам се да нямаш нищо против.
Аватар
Ozzie

Мнениеот hitar_potter » Пон Апр 21, 2008 10:07 pm

@Ози
Stafref написа:
а тя впрочем е HT2.

Аватар
hitar_potter

Мнениеот Stafref » Пон Апр 21, 2008 10:27 pm

Мне,нямам нищо против,по-ясно е така даже...
Рамката е ХТ2,както казах.

че е крайно наложително да послушаш

Кое го прави чак толкова крайно наложително?!

А за средното просто питам...като сте слгобявали съвсем безпроблемно ли са влизали чашките? Щото аз огледах резбите-наред са(и на рамката и на чашката на средното).И всичко се нави,просто трябваше по-силно да да въртя на чашката VP,отколкото на шиманато дето не ми върши работа :dunno:
Аватар
Stafref

Назад към Веломеханик