проблем при стягане на лагерите в челото

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблем при стягане на лагерите в челото

Мнениеот SCOTTovudec » Вто Апр 29, 2008 11:31 am

Здравейте!
Проблемът се вписва в следното.
Скъсих си стержена, след което при монтирането на вилката обратно на колелото, при спазване на всички процедури по проверка на това до колко са затегнати лагерите в челото, за да не ги претегна или пък за да няма луфтове, установявам, че кормилото ми е леко тегаво. Толкова е затегнато, че примерно като го бутам напред само за седалката, не мога да го управлявам с наклон, както и почти не се кара без ръце. Може ли някой да даде съвет за ситуацията?
Мерси!
SCOTTovudec

Рейтинг: 1285

Мнениеот dibo92 » Вто Апр 29, 2008 12:07 pm

Според мен просто трябва малко да отпуснеш натягането на лагерите и проблемът ще се оправи.
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот SCOTTovudec » Вто Апр 29, 2008 12:19 pm

dibo92 написа:Според мен просто трябва малко да отпуснеш натягането на лагерите и проблемът ще се оправи.

...получава се луфта. Стегнал сам ги малко след като изчезне луфта в чашките. Самите чашки бай да уей са полуинтегрирани, демек са си заедно със сепараторите, седят си в челото с чашките при свалянето на вилката. Наглобил съм си всичко както следва: поставяне на вилката, поставяне на пластамсовия (рязан) конус, гумен оплътнител, пластината, служеща за капак на цялата система, спейсърите, лапата. Имам усешането, че ми създава напрежение самият гумен оплътнител под м-у капачката и PVC конуса. Дали е възможно? Трябва да го махна и да пробвам.
SCOTTovudec

Мнениеот blizzard » Вто Апр 29, 2008 4:33 pm

Така като гледам как си сглобявал, май всичко е ок, не че при този вид чашки има какво да се обърка де. Възможно е лагерите ти да не са в съвсем читаво състояние щом не можеш да ги регулираш правилно. Друг възможен вариант е при самото набиване на чашките нещо да е объркано и двата лагера да не са успоредни един на друг.. Нито един от тези два варианта не е особено приятен и затова ти препоръчвам да идеш при някой, който разбира повече от теб (сервиз), за да се опита той да ти сглоби всичко и да настрои. Така най-малкото ще разбереш дали проблемът е в твоите възможности на техник или е от самите чашки. А и не вярвам да ти излезе скъпо.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bikerider » Вто Апр 29, 2008 7:23 pm

Подкрепям идеята за сервиза. Има няколко варианта, едни леки, други тежки и е най-добре да се погледне от компетентен човек на място.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот BulgariaNadVsi4ko! » Вто Апр 29, 2008 7:47 pm

Еми наскоро и аз разглобявах мойто и проблема е в голямото пренатягане :) и все пак кажи какво е колелото ,чашките-абе най-добре ще е да постнеш снимка ;)
Аватар
BulgariaNadVsi4ko!

Рейтинг: 965

Мнениеот SCOTTovudec » Вто Апр 29, 2008 11:47 pm

оправих го! Баси тъпия проблем:) Уплътнителя който е под "капачката" трябвало да си се вкара в спецялно за него място в капачката. Просто съм го бил натискал при затягането на стержена. Сри за всички (ако изобщо някой) дето са мислили по въпроса:))
Са има друг проблем:
Пукане отзад или отсредата при силно натискане на педала, ма това май е за друга тема:)
Have Fun
SCOTTovudec

Мнениеот inkozi » Сря Апр 30, 2008 1:10 am

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=8529

Или тук ...

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=3606
Търси Подраздел
"Проблеми със средното движение и курбелите"
Аватар
inkozi

Рейтинг: 1160