Изкривен преден дерайльор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Изкривен преден дерайльор

Мнениеот andr » Вто Авг 26, 2008 11:07 am

Карах си по улицата, свалям от 3та на 2ра отпред, при което веригата ми блокира. Завъртях малко назад педалите и се оправи, но предния дерейльор (SRAM SX-5) изглежда леко крив и веригата се трие в него независимо на коя скорост съм. Какво да правя? На 30км колелото. :)
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот blizzard » Вто Авг 26, 2008 11:35 am

Дерайльорът не е крив, а просто малко разстроен. ;) За подробно описание на лечебната процедура - статиите в сайта - "Реглаж на преден дерайльор", или директно в някой сервиз, където ще видиш нагледно как става.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот andr » Вто Авг 26, 2008 11:36 am

Тази статия съм я пропуснал. Мерси.
andr

Мнениеот bikerider » Вто Авг 26, 2008 12:46 pm

Една дребна вметка - понеже предните дерайльори (особено по-ниските класове) лесно се разлуфтват от опъна на жилото (най-вече bottom swing-овете), не е зле клетката да се завърти леко навън със задната част. Така качва и по-лесно на трети венец.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот andr » Вто Авг 26, 2008 12:52 pm

SX-5 bottom swing ли е?
andr

Мнениеот blizzard » Вто Авг 26, 2008 3:28 pm

Не мога да ти кажа наизуст този дерайльор от кой вид е (възможно е да съществува и в двата варианта), но по принцип е елементарно да разбереш от кой тип е, ако си виждал по един дерайльор от двата типа:
Цък!
Голямата снимка е Top swing, лявата малка - Bottom swing, третата е друг вариант за захващане - т.нар. E-type, който се захваща за средното движение. Сега би трябвало и сам да можеш да определиш дали дерайльорът ти е такъв, за какъвто говори bikerider.
Още една вметка и от мен - полезно е да си поиграеш с ъгъла на клетката на дерайльора (това, м/у което минава веригата) спрямо веригата и в случай, че не можеш да си настроиш дерайльора само с опън на жилото и двата ограничаващи болта - понякога има огромна разлика в превключването дори и само от няколко градуса отклонение.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bikerider » Вто Авг 26, 2008 4:06 pm

blizzard написа:полезно е да си поиграеш с ъгъла на клетката на дерайльора (това, м/у което минава веригата) спрямо веригата и в случай, че не можеш да си настроиш дерайльора само с опън на жилото и двата ограничаващи болта - понякога има огромна разлика в превключването дори и само от няколко градуса отклонение.

Хм, изпреварили са ме, дано е с плюс :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот andr » Вто Авг 26, 2008 4:44 pm

Хвала за съветите. След час и половина лежене под, над и около колелото всичко работи перфектно. Скоростите вече са си баш на индексите, няма търкане, не трябва да се качвам целия върху грипшифт-а за да кача 3-та отпред. Добре, че не послушах съвета да отида в сервиз :nono: Оказа се, че предния (който е top swing) не е бил добре затегнат и като е блокирала веригата се е извъртял целия. Сега всичко е благо :^:
andr

Назад към Веломеханик