Луфт във вилката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт във вилката

Мнениеот andr » Нед Окт 12, 2008 10:15 pm

Наскоро в БАС ми монтираха ново еднокоронно Марцоки. Отначало беше добре но след едно каране се появи дразнещ и чукащ луфт във вилката. Болта най-отгоре на стержена не беше затегнат въобще и го затегнах. Луфта изчезна но след 2 карания пак се появи. Защо така?
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот Sasho_snegorina » Нед Окт 12, 2008 10:25 pm

Здравей, от написаното по-горе, разбирам, че луфта е в чашките, а не във вилката (втулките). Пробвай да направиш следното: отвий двата болта на лапата, които стягат стержена. Затегни шестограмия болт на капачката на лапата, толкова, че да няма луфт в чашките, но не дей да пренатягаш, понеже кормилото ще се върти трудно. След това изправи лапата спрямо предната гума да са на една права. Затегни двата болта на лапата. Затегни хубаво болта на капачката. Това би трябвало да ти реши проблема ;)
Последна промяна Sasho_snegorina на Нед Окт 12, 2008 10:26 pm, променена общо 1 път
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот Isidor » Нед Окт 12, 2008 10:25 pm

Добре! Казваш, че след като си затегнал болта луфта е изчезнал и после пак се е появил..... Хм, не каза за кое от двете места последно говориш, затова ще ти дам няколко варианта.
Ако става дума за луфт в чашките, погледни от двете страни:
1. Болтът пак се е развил
2. Разбити чашки
А ако говориш за луфт във втулките, то е ясно - разбити чашки.
По-вероятно ми се струва, като за нова вилка, особено като говорим за цоки, луфтът да идва от чашките/болта.
Ако е от болта, то сложи синия Loctite (не знам дали така се пише, де), за да не се отвива болта. Провери все пак и самата резба на болта :).
Успех!
P.S. Ако бях на теб, нямаше да пиша тук, ами направо щях да отида от там, от където съм си купил вилката и да ми разрешат проблема там. :) :beer:
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Re: Луфт във вилката

Мнениеот did » Пон Окт 13, 2008 8:08 am

andr написа:Наскоро в БАС ми монтираха ново еднокоронно Марцоки. Отначало беше добре но след едно каране се появи дразнещ и чукащ луфт във вилката. Болта най-отгоре на стержена не беше затегнат въобще и го затегнах. Луфта изчезна но след 2 карания пак се появи. Защо така?

Най-вероятно, щото не са ти били набили както трябва конуса на долната чашка в стержена и с карането се е донаместил. Често се случва това, особено ако са ти слагали старите чашки. Нормално е, след монтаж на нова вилка, да се следи за луфтове там и те да се обират своевременно.

Направи, в общи линии, каквото ти е написал Sasho_snegorina, но без последния му съвет, да затягаш здраво болтчето на капачката. Това е излишно, даже вредно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик