ухо

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ухо

Мнениеот pyle » Сря Ное 19, 2008 7:13 pm

Моля помогнете троша 3-то ухо на рамка аполон и не знам кво да правя вече,последното ухо го сложих и след 500 метра каране по асвалт пак се строши оптегача ми е шимано деоре и не е крив но венците са ми много зле скоростите са настроени от веломеханик в никол байк център и те са наред.
Чакам помощ !!!
Изображение
Последна промяна pyle на Сря Ное 19, 2008 8:04 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот evilll » Сря Ное 19, 2008 7:27 pm

:offtopic: Няма да е лошо да си пишеш и заглавията на кирилица!!! :offtopic:

По темата: ползвай търсачката има много теми, изписани по този проблем...ето една от тях:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=38884&highlight=%D1%83%D1%85%D0%BE
Проблема изглежда идентичен с твоя...
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот did » Сря Ное 19, 2008 7:41 pm

смени си дераельора с по-лек и по-стегнат (т.е. по-скъп)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот pyle » Сря Ное 19, 2008 7:56 pm

а някакъв начин да го оправа аз или веломаханик без да сменям оптегача
Аватар
pyle

Мнениеот blizzard » Сря Ное 19, 2008 9:03 pm

@ did Бях започнал да поста си с цел да убедя човека да не си прави експерименти с разни неотрадиционни решения на проблема си, но не смяташ ли, че щом обтегачът е Deore, не е нормално той да е причината да се къса ухото? Поне ако е в ред де...
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот pyle » Сря Ное 19, 2008 9:08 pm

оптегача е в ред и единственото нещо което може да сменя са ролките защото не една ролка са изпилени зъбите иначе не е крив и прожината му е наред с ново жило съм и по мой наблюдения във форума деорето е добър оптегач
Аватар
pyle

Мнениеот did » Сря Ное 19, 2008 9:24 pm

Deore e XC дераельор. Аполон също e XC рамка, low-end XC.

Ако с XC дераельор се скача и се правят неща, нетипични за XC, нормално е да има проблеми. Не казвам, че deore-то е лошо. Просто трябва да се види какво точно въпросният юнак прави с това колело и дали това, което прави, се вписва в представите за XC.

Повече от това, без да съм видял наживо за какво става въпрос, не мога да кажа. Едва ли и някой друг ще може да каже.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот pyle » Сря Ное 19, 2008 9:26 pm

ми оли и някои дроп примено 30-40 см
Аватар
pyle

Мнениеот did » Сря Ное 19, 2008 9:30 pm

pyle написа:ми оли и някои дроп примено 30-40 см

Това не е XC, т.е. за това колело с тези компоненти, това е abuse.

Ако ще караш така, научи се да го правиш идеално, без да се тормозят компонентите или си купи подходящо колело, което е предназначено за твоето каране.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот evilll » Сря Ное 19, 2008 9:31 pm

did написа:...
Повече от това, без да съм видял наживо за какво става въпрос, не мога да кажа. Едва ли и някой друг ще може да каже.

:agree: Аз дори съм сигурен, че никой не можа да каже точно откъде идва проблема без да го е видял на живо...

Заключение: @pyle, най-добре иди в някой сервиз и обясни за какво става въпрос и те да го видят и да ти кажат дали има някакъв друг проблем освен "карача" и ако се окаже, че няма такъв...сменяш стила или колелото.

ЕДИТ: did ме е изпреварил... :beer:
Последна промяна evilll на Сря Ное 19, 2008 9:32 pm, променена общо 1 път
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот pyle » Сря Ное 19, 2008 9:32 pm

ok благодаря на всички
Аватар
pyle

Мнениеот blizzard » Чет Ное 20, 2008 3:16 pm

did написа:
pyle написа:ми оли и някои дроп примено 30-40 см

Това не е XC, т.е. за това колело с тези компоненти, това е abuse.

И определено не е представата на повечето хора за "500 метра каране по асвалт."
@ автора Ако искаш да ти се помогне, е хубаво все пак да казваш при какви условия се е получил проблемът, не да се окаже, че спокойното каране по равно, което описваш в началото всъщност включва 30-40 см дропчета и олита. Всъщност точно тези дропчета и олита са доста характерен метод за чупене на уши от неумели скачачи, ползващи екипировка, непредвидена за техните цели.
Всъщност е възможно да си решиш проблема с изработване на ухо от по-твърда сплав от оригиналното, с което да решиш проблема с късането му. НО:
Ухото е компонент, създаден като зона на огъване/чупене, с цел да предпази рамката (многократно по-скъп компонент) от повреда. Така че всяко усилване на ухото води до по-голям риск за рамката. Теоретично е възможно производителят на рамката да е предвидил материал за ухото, който е прекалено слаб, но мога да те уверя, че ти не можеш да знаеш какви характеристики точно трябва да има ухото, за да си върши ролята, а и едва ли имаш достъп до толкова голям избор от материали, така че шансът ти да нацелиш по-подходящ материал от оригиналния е много по-малък от този на производителя. Така че - най-добрият вариант е - купуваш си компоненти, подхдящи за карането ти и/или се научаваш да подскачаш като хората (без да усукваш компонентите). Другото е - изработваш ухо от малко по-корав алуминий (твоя си работа как ще го намериш и как ще го избереш така че да е малко по-твърд от оригиналния, но и достатъчно мек, че да ти пази рамката) и си готов на евентуално огъване/пукнатини в рамката и последваща разходка до пункта за събиране на цветни метали.
Аватар
blizzard

Мнениеот PtD » Чет Ное 20, 2008 4:11 pm

did написа:Deore e XC дераельор. Аполон също e XC рамка, low-end XC.

Ако с XC дераельор се скача и се правят неща, нетипични за XC, нормално е да има проблеми. Не казвам, че deore-то е лошо. Просто трябва да се види какво точно въпросният юнак прави с това колело и дали това, което прави, се вписва в представите за XC.

Съвсем не си прав. Аз карах доста време трайъл с Deore. Никога не ми се е случвало нищо на ухото на дерайльора. Другаде е заровено кучето в случая.

@blizzard, а да ти е хрумвало че ако 5-6 пъти трябва да смениш ухото, то цената ще надмине цената на рамката? :idea:
Аз лично бих заложил на ухо от по-твърда сплав, пък майната му, все някога нещо ще даде фира първо.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот blizzard » Чет Ное 20, 2008 4:28 pm

Ммдам, хрумвало ми е, едно време и аз така постъпих. Но все пак човекът трябва да си направи сметката (не че може да знае дали и кога би се повредила рамката точно заради по-твърдото ухо) и да си реши дали му се рискува с подобна операция. Въпросът е, че не е хубаво да гооставяме с впечатление, че въпросният тунинг е 100% безопасен, защото не е така.
Ако идеята ми беше да отричам тоя подход по принцип, нямаше въобще да си губя времето да го споменавам, нали. :)
Аватар
blizzard

Мнениеот PtD » Чет Ное 20, 2008 4:52 pm

blizzard написа:кога би се повредила рамката точно заради по-твърдото ухо

Ако не блъска дерайльора много-много, едва ли някога би се повредила *точно* заради това ;) Пък и какво има да й жали? Не е някой карбон, дето струва теглото си в злато...
Аватар
PtD

Мнениеот axelmax » Чет Ное 20, 2008 4:56 pm

според мен, пружината на обтегача е по омекнала и зъбчатките вече не зацепват веригата както трябва,от там за да се компенсира се скъсява веригата и после ухото сдава багажа
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот blizzard » Чет Ное 20, 2008 6:03 pm

PtD написа:
blizzard написа:кога би се повредила рамката точно заради по-твърдото ухо

Ако не блъска дерайльора много-много, едва ли някога би се повредила *точно* заради това ;) Пък и какво има да й жали? Не е някой карбон, дето струва теглото си в злато...

Абе така е, ама тва колко има да и жали на рамката, само момчето си го преценява.. може да има сантиментална стойност :fairy:
Аватар
blizzard

Мнениеот pyle » Чет Ное 20, 2008 6:39 pm

Първото ухо се скъса при не толкова тежки терени скъса се по една пътека която е дълга около 100 метра и на нея има само камъни които са не повече от 5 см дебели и не сам големи на размер смисъл според мене това не се вписва в крос кънтри
Аватар
pyle

Мнениеот bikerider » Чет Ное 20, 2008 7:31 pm

Не коментираш това, което каза axelmax, защо?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nicky bike » Пет Ное 21, 2008 12:02 am

Аз само лекичко ще попитам. Веднага след всеки дроб(скок) ли късаш ухото?

Предполагам ,че скоростите Deore имат достатъчно голям луфт ,че след всеки скок да влизат в спиците.

По добре иди при човек който работата му е това да установява повреди по велосипеди и ги ремонтира добре естесвено. ;)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот pyle » Пет Ное 21, 2008 10:49 am

не при дроп никога не ми се е късало ухото,ухото както казах в горния пост се къса при много леки терени
Аватар
pyle

Мнениеот blizzard » Пет Ное 21, 2008 12:41 pm

pyle написа:не при дроп никога не ми се е късало ухото,ухото както казах в горния пост се къса при много леки терени

Алуминиет елемент, който се поврежда само от леки натоварвания, но не и от тежки... интересно. Мисля, че не един или двама експерти по съпромат ще бъдат заинтересувани.
Hint: Алуминият натрупва умора на материала достатъчно изразено. Така че още си виновен, че abuse-ваш частите си. ;)
Аватар
blizzard

Мнениеот PtD » Пет Ное 21, 2008 2:30 pm

Само да спомена, че на трайълското ми колело ухото е стоманено и извънредно дебело. Засега рамката удържа 4-та година.
Аватар
PtD

Мнениеот nicky bike » Съб Ное 22, 2008 12:16 am

pyle написа:не при дроп никога не ми се е късало ухото,ухото както казах в горния пост се къса при много леки терени

Не можеш да ме убедиш ,че както си кара така мирно по асвалта и ти влязоха скоростите в спиците скъсвайки ухото на рамката ти няколко пъти.
Лятото при мен идват поне двама на ден които твърдят същото като тебе. ;)
Наздраве! :beer: ;)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот манджа » Съб Ное 22, 2008 12:02 pm

PtD написа:Само да спомена, че на трайълското ми колело ухото е стоманено и извънредно дебело. Засега рамката удържа 4-та година.

какво ти е колелото? смисъл марка модел? :popcorn:
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот pyle » Съб Ное 22, 2008 1:07 pm

Честит 1 сняг,ами не знам честно казано ухото ми се къса при ускорение смисъл може би при изправено полежение кога започвам да въртя и оптегачасе клати и затова сигурно се изхлузва и го троши а и на мене както е показано на снимката ръба ми е объл и можеби това е причината
Аватар
pyle

Мнениеот denis2 » Нед Дек 07, 2008 10:50 pm

Здрасти! Значи аз проблема го реших като отидох със старото (счупено ухо) да ми направят на лазер ухо от неръждаема стомана...
..::Късото съединение прави силата!::..
http://www.easyhits4u.com/?ref=anthrax199
Аватар
denis2

Рейтинг: 1180

Мнениеот EmZo » Нед Дек 07, 2008 10:57 pm

Мисля, че многокртно е обсъждан този въпрос! Почети малко по-нагоре в темата. Стаманено ухо, НЕ е решение!
Аватар
EmZo

Мнениеот pyle » Нед Дек 07, 2008 11:14 pm

е би трябвало да има и друг начин за решаване на проблема не мисля че стоманено ухо е решението в сряда ще ходя на механик и се надявам там да ми кажат какъв е проблема :)
иначе благодаря за отзива :beer:
Аватар
pyle

Мнениеот VALKS » Пон Дек 08, 2008 11:45 am

nicky bike написа:

Не можеш да ме убедиш ,че както си кара така мирно по асвалта и ти влязоха скоростите в спиците скъсвайки ухото на рамката ти няколко пъти.
Лятото при мен идват поне двама на ден които твърдят същото като тебе. ;)
Наздраве! :beer: ;)

Това ми се е случвало и на мен! Даже два пъти :D По време на abuse-a- никой, като се прибирах- опаа. Замина едно Tourney засега :)
Аватар
VALKS

Рейтинг: 1191

Следваща

Назад към Веломеханик