Изкривен ротор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Изкривен ротор

Мнениеот bobitkd » Вто Апр 07, 2009 5:19 pm

Здравейте, преди два дена си закупих чисто нова спирачка Avid bb7 и на същия ден отидох да покарам на витоша. Като се пребирах към вкъщи забелязах че ротора е ДОСТА крив и се очудих защо ? Толкова беше крив че се жулеше леко в вилката и в двете накладки. Не съм падал и не съм го удрял никъде а съм има няма 50 кила и не мисля че е възможно да го изкрива толкова бързо. Може ли да ми обяснитете защо така е станало аз си мисля че при закупуването на спирачката диска е бил дефектен.
Става въпрос за ето този ротор : http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=15263
Благодаря предварително
Поздрави,
bobitkd

Рейтинг: 1200

Re: Изкривен ротор

Мнениеот XeDoX » Вто Апр 07, 2009 7:23 pm

Според мен по-възможните варианти са два:

Ротора да е изкривен при транспорт или при някакъв друг инцидент в магазина или от теб при неправилно монтиране.

Може спирачката да не е била правилно настроена и след загряване на ротора кривините да са останали постоянни.При мен имаше такъв проблем с BB7 ,когато не бях настроил статичната накладка максимално близо до ротора.

Иначе можеш да го оправиш като завъртиш каплата,преценяваш къде е кривината и огъваш в противоположната посока докато се изправи.След това си настройваш спирачката и не би трябвало повече да се криви(макар,че при мен понякога се изкривява след стабилно загряване и то на едно и също място,предполагам е настъпала умора в метала от много изправяне,така че внимавай и с изправянето) :) Дано да съм бил полезен.
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот bobitkd » Вто Апр 07, 2009 7:58 pm

Благодаря много, може и аз да съм виновен защото го монтирах сам :crap: Сега ще го дам да ми го изправят ама пак ще се криви ама какво да се прави.
bobitkd

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Сря Апр 08, 2009 7:07 am

A може и да не са равномерно затегнати болтовете...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Jawohr » Чет Апр 09, 2009 11:27 am

PtD написа:A може и да не са равномерно затегнати болтовете...

Какво точно имаш предвид?
Защото и аз имам нови BB7 и на мен предния ротор е леко изкривен (опира в неподвижната накладка).
А и освен това след стабилно каране накладките ми застават леко накриво спрямо ротора. и отново се налага да центровам спирачката. Може би това е резултат от неправилно затегнати болтове?
Jawohr

Рейтинг: 1210

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 09, 2009 11:35 am

При някой вилки (например при моето дуро) изгледжа оста на главината мърда леко в ушите, поради което пректически е невъзможно да са центрова перфектно спирачката
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик