Втулки на zoom dh

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Втулки на zoom dh

Мнениеот neo92 » Съб Апр 11, 2009 1:01 pm

Та реших да си направя при стругар втулките които са в ботушите. Вилката е зуум 650 дх . Ако не можете да ми разберете недоброто обяснение за тези втулки става въпрос http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1047 обаче на зуум не е огромна разликата ,пак са някакви пласмасови. Искам да питам първо как се изкарват , защото до сега се мъчих да ги изкарам и така и не успях. Как да ги измъкна от ботушите - отгоре има някакво гумено оплътнение и отдолу си се вижда бялата пластмасова втулка . :dontknow: :boggled: :eek3:
И другия въпрос е от какъв материал да направя новите втулки.
Аватар
neo92

Рейтинг: 893

Re: Втулки на zoom dh

Мнениеот TeDo_BaPHa » Съб Апр 11, 2009 2:54 pm

Не че имам нещо против, но втулките има вероятност да ти излязат колкото ти струва вилката... ;). Вземи по-добре някой XCR за тези пари . :) :agree:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот neo92 » Съб Апр 11, 2009 4:53 pm

TeDo_BaPHa написа:Не че имам нещо против, но втулките има вероятност да ти излязат колкото ти струва вилката... ;). Вземи по-добре някой XCR за тези пари . :) :agree:

няма да ми излязат толкова ;)
Аватар
neo92

Мнениеот Univer welo » Съб Апр 11, 2009 8:28 pm

От ударуостойчив полиамид - пласмаса използува се за направа на уплътнения за шарнирни болтове на автомобили. Търси , с питане до Цариград се стига.
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот neo92 » Съб Апр 11, 2009 8:46 pm

Univer welo написа:От ударуостойчив полиамид - пласмаса използува се за направа на уплътнения за шарнирни болтове на автомобили. Търси , с питане до Цариград се стига.

а този материал може ли да го намери стругар ? Интересуват ме по скоро материали които са под ръка на стругарите :dontknow:
Аватар
neo92

Мнениеот Univer welo » Съб Апр 11, 2009 9:09 pm

При стругари ,които изпълняват поръчки за ремонт по ходовата част на автомобилите, във всеки по голям град има и магазини за продажба на пласмаси с различни характеристи. Прътов материал реже се и се продава на кг. Ако не си много в час по темата , не се хаби излишно. Морето е то колене ,но само в началото на плажа.
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот neo92 » Съб Апр 11, 2009 9:11 pm

Ок мерси . По-скоро исках да е някакъв метал , защото в момента е няква пласмаса :dontknow:
Аватар
neo92

Мнениеот V8 » Нед Апр 12, 2009 6:47 am

Neo, ако с металните втулки има два проблема:

1) за да няма луфт вилката трябва втулките да се водят изключително плътно по подпорите, подпори които уж са цилиндрични ама доколко постоянен им е диаметъра? Ако напречното им сечение е дори леко яйцевидно втулкте или ще хлопат или ще задират.

2) между втулките и подпорите има триене, което ще доведе до силно износване на частите - трябва смазване, постоянно обилно смазване. Друг е момента че покритието на подпорите трябва да е по-кораво от материала на втулките (за да се износват втулките, а не подпорите), обаче казва ли ти някой какво е това сивкаво покритие при Zoom - ами ако е само боя някаква шантава?

Пластмасовите втулки решават двата проблема наведнъж - те по принцип се правят леко стегнати и работят на улягане, демек подпорите могат да си ги износят така че втулките винаги да пасват идеално. Същевременно коефициента им на триене е изключително нисък, което пък помага за по-плавната им работа и по-дълъг живот.
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Назад към Веломеханик