Веригата "излиза от пътя"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Веригата "излиза от пътя"

Мнениеот aiako » Пон Апр 13, 2009 6:25 pm

Проблемът ми е следният.Днес си взех верига,като предварително казах да е за 6 венци.сложих я и покарах 1 ден с досадното тракане,прибрах се и видях че веригата се отклонява от обичайният си път по обтегача, но не ми идва на ум от какво може да е това.
Надявам се да може да ми кажете от какво може а ни иска да влиза в "правият път"
ТУК може а видите СНИМКА с проблема(поне този който виждам)
ТУК може да видите КЛИП -----------//-----------//----------//--------
П.с. преди малко сложих старата верига и въпреки че е по "запъната" между звената , този проблем не го прави.Да хода ли да им върна тази и да им искам друга?
Последна промяна aiako на Пон Апр 13, 2009 6:55 pm, променена общо 1 път
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Re: Веригата "излиза от пътя"

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Апр 13, 2009 6:54 pm

НИКОГА не се слага НОВА верига на СТАРИ венци ;). Мисля, че ти си направил точно това :). Ако искаш изчакай малко веригата да се поразтегли, но до колкото виждам ако не искаш да имаш повече проблеми ще е добре да си купиш едно ново дерейльорче... :) НО по всяка вероятност ще ти се наложи да купиш и венци а в краен случай( но все пак факт) и плочите отпред, или в твоя случай целите курбели, понеже май са със занитени плочи...
В твоя случай май ще е най-финансово да си оставиш да трака. Другия вариант е да не е разработена все още веригата.. понякога в началото леко засичат. Имат един предпазен слой от нещо като масло, което е доста лепкаво. Аз лично като слагам нова верига първо е изчиствам с някой спрей за чистене на мазнотии след което е смазвам с някакво по-фино масло ;). :) :agree: :peace:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Univer welo » Пон Апр 13, 2009 8:22 pm

Дерайльора не го пипай, зъбите са износени заедно с веригата и стъпката е станала по голяма -за старата верига. Можеш да провериш по този начин :сравняваш по дължина двете вериги - при еднакъв брой звена старата е по дълга- 3-4 см. Сменя се всичко заедно, зъбен блок , предни венци и верига, иначе не става. :nono:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот sailman » Вто Апр 14, 2009 7:33 am

Значи при смяна на верига(което правя ежегодно) - прибл. 30-35 лв., трябва ва сменям и задни венци и дерайльор Shimano XT - 280 лв. :crazy:
Сигурно щото зъбите на венците се износват(разтягат) повече от веригата.... :rofl: , айде спрете се, моля!

@Автора - Прегледай си настройките на дерайльора, а също внимателно погледни да не е криво рамото на обтегача. Като завъртиш рамото около оста му, гледай дали се движи в една равнина. Това се сещам на първо време.

P.S. Не ме разбираш правилно. Няма значение дали веригата и венците са за 6-7-8-9 скоростна система, имах предвид, че е пълна дивотия при смяна на веригата да се сменят и всички компоненти от скоростната система. Разбира се, ако някой е износен прекалено, тогава - смяна.
До колкото виждам на снимката, обтягащата ролка на дерайльора е доста износена, предполагам и водещата също, та проблемът може и от това да е. Не ми се отваря линка към клипа за съжаление.
Последна промяна sailman на Вто Апр 14, 2009 8:15 am, променена общо 2 пъти
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Univer welo » Вто Апр 14, 2009 7:42 am

Ако си точен в сумите - верига за 35 лв не е за шестица. Малко хора вече карат с шестица и веригите са по евтини. Разликата е в ширината на веригата, ако си взел верига за осмица примерно тя не маже да влезе в зъбите. Най просто проверка се прави с точен шублер, мери се ширината при свръзките на звената *пинове, нитове*- разликата е в микрони или хайде да не се изхвърляме в стотни. :banghead:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот hitar_potter » Вто Апр 14, 2009 9:21 am

sailman написа: пълна дивотия при смяна на веригата да се сменят и всички компоненти от скоростната система. Разбира се, ако някой е износен прекалено, тогава - смяна.

Аз като си смених веригата, постоянно изпускаше при леко по-голям напън. След като смених касетата, вече не е така.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот sailman » Вто Апр 14, 2009 10:41 am

Хм, вероятно касетата ти е била достатъчно износена вече. Взех, че се поразтърсих и попданах на това - http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=17569
Като прочетох ВНИМАТЕЛНО написаното в тази тема, устанонвих, че може би не съм съвсем прав в горния си пост. Във всеки случай, обаче говоря за смяна на верига на 1000 - 1700 км. без последващи негативи за качеството на работа. Преди два месеца сложих нова верига на касета на 1700 км. прибл. и вичко си е перфектно , за сега.

Толкова от мен, щото много се отклонихме от темата на човека. Молим, извинете!
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот jivkonik » Вто Апр 14, 2009 11:46 am

Sailman
Да ти кажа ли, че карам 3 вериги с 1 задна касета DEORE и 1 средна плоча отпред вече близо 15000 км. Скоро ще сменям комплекта, но спокойно могат да изкарат и още....
Схемата е - врътка през 500 - 700 км на трите вериги. :eyebrow:
Аватар
jivkonik

Мнениеот hitar_potter » Вто Апр 14, 2009 11:55 am

jivkonik написа:Sailman
Да ти кажа ли, че карам 3 вериги с 1 задна касета DEORE и 1 средна плоча отпред вече близо 15000 км. Скоро ще сменям комплекта, но спокойно могат да изкарат и още....
Схемата е - врътка през 500 - 700 км на трите вериги. :eyebrow:

хитро :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот aiako » Вто Апр 14, 2009 7:11 pm

Така, отидох вчера при въпросният сервиз и ми казаха да го занеса днес(колелото с веригата).Но вече е доста късно пък и цял ден карах по следният начин: Тъй като старата верига се изкриви
aiako написа:Изображение
Ами интересното е че не знам какво доведе до това изкривяване.....

Как реших проблема,сетих се че имам и една стара верига отново изкривена така.Взех двете вериги и ги сглобих в една, сега проблеми нямам никакви.А другата верига ще я запазя за по-нататака....
П.с.-Ето един линк който трябва да работи http://www.vbox7.com/play:ebe32eb3
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот jivkonik » Сря Апр 15, 2009 8:14 pm

Нещо голям зор правиш на тази верига, та да се усуче така!!!
Докато сменяш предавки отзад и отпред НЕ НАТИСКАЙ здраво педалите, само върти без голям натиск, колкото да се превключи предавката и чак тогава натискай пак! :agree:
Аватар
jivkonik

Назад към Веломеханик