омаслени накладки на ББ5 ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

омаслени накладки на ББ5 ?

Мнениеот gatof » Пет Апр 24, 2009 7:01 pm

здравейте! проблемът се състои в следното. купих си преди около година ББ5 и работеше отлично, но омаслих лекичко накладките и не спираше.
понеже често се случва съм изчел доста по въпроса във форума и направих стандартната процедура с изпичането и изчистването на диска със съответните препарати (в случая използвах: DirtWash-Disk Spray Cleaner). сглобих я и покарах но пак не спираше. помислих си че може би трябва да се разработи и покарах още при това доста интензивно но пак няма резултат...
разглобих я отново и се оказа че накладките не са съвсем равни но са горе - долу ОК. възможно ли е проблема да е в това или са за смяна?
и срещали ли сте случаи когато стандартната процедура да не помага и да трябва да се сменят накладките с нови?

мерси предварително! :)
gatof

Рейтинг: 1230

Re: омаслени накладки на ББ5 ?

Мнениеот vpravov » Пет Апр 24, 2009 8:27 pm

При механичните дискови спирачки, това неравномерно износване е абсолютно нормално. Дължи се на това, че само едното бутало е подвижно. Представи си: буталото избутва едната накладка, която избутва диска, леко изкривявайки го, към неподвижната накладка и чак тогава започва спирането. Именно заради това изкривяване се получава и неравномерното износване на накладките. Ако обърнеш внимание, накладката на подвижното бутало се износва повече в долния си край, а неподвижната в горния. Затова е и добре да се регулира неподвижната накладка да е максимално близко до ротора.
Недоброто спиране в момента може да се дължи и само на това, че си разглобявал спирачката. Дори и да си се справил много добре с регулирането и, пак ти е необходим поне един ден здраво каране, за да се напаснат идеално. Покарай поне още ден два така и тогава мисли за смяната им.
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот pe60t0 » Пет Апр 24, 2009 8:50 pm

Гледай да настроиш хубаво диска спрямо накладките, дори да не са равни важно е самите накладки да са успоредни спрямо диска. Затова тая системата на Авид с шайбите е направена: стискаш лостчето, докато е отхлабен апарата и затягаш след това апарата. По този начин накладките сами се настройват спрямо диска. Както ти каза vpavrov, също е много важно диска да е максималко близо до неподвижната накладка, за да се предотврати максимално това неравномерно износване. Въпреки всичко, ако са неправилно настроени накладките, може това да е причиината да не ти спира добре спирачката. Доколкото до омазняването, никога не се знае дали в накладката е влязла някакъв вид мазнина. Изшкуркай ги добре в горната част и пробвай отново(ако не си го правил), ако отново не става тогава трябва да ги смениш.

Успех
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот gatof » Пет Апр 24, 2009 10:04 pm

Благодаря и на двама ви за съветите, наистина не се бях замислял за неравномерното износване. аз даже май съм им разменил местата ... трудно ми беше да позная коя накладка коя е след като ги изпекох в камината ... :) утре ще се кара , така че ще видя как се държи... ако ли пък не ще ги сменям, просто съм в един много отдалечен на Атина квартал и ми е малко невъзможно да си взема нови сега.... ще тествам утре!

Евхаристо пара поли! :)
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот daf4ov » Пет Апр 24, 2009 10:52 pm

Колко съм си играл с обезмасляването на едни накладки...(също авидски)
Накладките бяха на едно момче което ги чисти в спирт, нагрявал ги е чрез интензивно спиране,но нямяло ефект.
Той се отказа и ми даде.Сложих ги на моята предна спирачка.След малко каране и аз установих че са найстина омаслени.Извадих ги и ги обесмаслих с един препарат за мазнини,също ротора минах.Сложих ги отново но за съжеление нямаше почти никакъв ефект.Отново ги свалих,поизшкурих с шкурка.Сложиш ги и отидох на един доста отвесен байр дълъг около 500м
Засилих се надоло и спирах само с предната спирачка.Като се позягряха накладките спирачната сила се увеличи доста,смея да кажа почти двойно...
Като спрях долу,ми миреше на изгоряло.Погледнах към спирачката и от накладките излизаше пушък.... :bawling:
Оставих колелото на страна докато истине спирачката...тай като бях изключителноо нетърпелив да разбера дали имаше някакъв ефект след това зверско нагряване на 5-тата минута се качих и останах крайно разочарован нямаше никакъв ефект :eek3:
Прибрах се в къщи,сложиш(накладките) ги на котлона за около 10-тина минути.Монтирах ги на спирачката и отново без ефект...
На автора на темата мога да кажа да покара още ден,два със надеждата да се напаснат :)
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Мнениеот gatof » Пет Апр 24, 2009 11:27 pm

преди малко отидох до бараката и първото което забелязах е че и гумата ми е спукана от един голям шиш! :rofl:
тръгнало е на зле... както и да е свалих пак накладките и точно както колегите по горе писаха износени са неравномерно , едната отгоре другата отдолу... май просто съм им сменил местата и затова няма резултат... ще повторя процедурата с изпичането и ще ги тръкна леко със шкурка... дано пък се оправят, ако не - подмяна с нови в БГ! иначе ротора е по-чист от всякога - огледалце! ако ли пък не ще заложа на SHIMANO! предната ми спирачка е Shimano - никакви оплаквания...накладките заминаха , смених ги и сега си е ТОК! само да вмъкна че когато слагах новите накладки на BR-M525 буталцата бяха се показали малко и място за диска нямаше. трябваше да отворя капака на лостчето и със отверка натиснах буталата навътре, така че да се върнат на началните си места. малко течност преля, затворих капачето и готово.... никакви забележки!
механиките просто са си паянтови, малко съжалявам че си смених Shimano LX v-brake за AVID BB5 ... V-brake-а даже спираше по-добре... ама ... :crap:
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот vpravov » Пет Апр 24, 2009 11:35 pm

Внимавай с местата на накладките, че в предишния пост малко съм се изложил с това "горе" и "долу". Не е добра ориентация. По-добре звучи: подвижната накладка е по-износена от страната на вътрешния диаметър на диска, а неподвижната от страната на външния диаметър. :blush:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот gatof » Съб Апр 25, 2009 12:08 am

аз схванах какво имаш впредвид... :) мерси много! сега им обърнах местата и сякаш има леко подобрение... започна да свири леко , това е добър знак ! :)
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот gatof » Съб Апр 25, 2009 7:47 pm

спирачката вече спира! проблема е бил в неправилното износване! благодаря момчетааа!!!! :agree: :beer:
пауър ъф нейчър!
gatof

Назад към Веломеханик