разбит квадрат

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

разбит квадрат

Мнениеот dimochito » Сря Май 06, 2009 8:39 pm

От 2-3 седмици забелязвам много странна "игра" на левият ми курбел (Duro). Пробвах с притягане, но уви след 20-30 мин. въртене или 2-3 спускания по тепето и се разхлабваше... и така един ден свалям аз курбела и какво виждам... най-вътрешната част (тази която е най-близка до рамката като се сложи) е ОГРОМНА :wavey:

Търсих в форума и видях ,че хората казват да се слагат пластинки... Добре... Изрязах, оформих, сложих и проблема изчезна! До преди седмица когато пак усетих, че се мърда ... Махам курбела и гледам пластинката станала на листо :eek3: :crazy:
Ако някой има идея как мога да оправя проблема (в момента не мога да си позволя закупуването на нови курбели) да казва..
както казах търсих и намерих само този вариант, но ако е имало нещо друго, Моля да бъда нахранен
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Price/weight/performance my friend. Pick 2.
Аватар
dimochito

Рейтинг: 1391

Re: разбит квадрат

Мнениеот bikerider » Сря Май 06, 2009 9:01 pm

Опитай със по-дебела и стоманена пластина (дебела ламарина или подобно). Но щом е толкова разбит... сам знаеш отговора на въпроса.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот рс » Сря Май 06, 2009 9:52 pm

Теоритично може да се възстанови с лепило. За да стане на практика, трябва да намериш съответното такова и някой, който може да прави такива работи.
Имам предвид двукомпонентно епоксидно с необходимата здравина. Ако курбелите ти са за планинско колело, мога да ти ги купя обаче ид а си ги ползвам аз, а ти да се отървеш лесно от тях :)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот dimochito » Сря Май 06, 2009 9:57 pm

bikerider написа:Опитай със по-дебела и стоманена пластина (дебела ламарина или подобно). Но щом е толкова разбит... сам знаеш отговора на въпроса.

с по-дебела пробвах днес, но не можа да влезе (самият курбел да влезе достатъчно за да хване болта здраво
@рс дай да се разберем на ЛС за да не става темата чат :D
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Аватар
dimochito

Мнениеот bikerider » Сря Май 06, 2009 11:03 pm

:offtopic:

рс написа:Теоритично може да се възстанови с лепило.:)

Теоретично може и с тоалетна хартия :)
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Сря Май 06, 2009 11:06 pm

А дали няма някакъв locktite за таквиз работи :dontknow:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот dimochito » Чет Май 07, 2009 7:27 am

hitar_potter написа:А дали няма някакъв locktite за таквиз работи :dontknow:

рс точно това предложи... ако от някъде успея да намеря ще е хубаво. Ако ли не ще се спестява яко за едни хубави курбели :look:

Аватар
dimochito

Мнениеот bikerider » Чет Май 07, 2009 10:19 am

pc написа:Имам предвид двукомпонентно епоксидно с необходимата здравина.

hitar_potter написа:А дали няма някакъв locktite за таквиз работи :dontknow:

dimochito написа:рс точно това предложи...

Има разлика. Не знам колко е точно луфта, но се съмнявам дори 638 да успее да задържи сглобката повече от ден-два. Силно се съмнявам дори двукомпонентен epoxy metal да удържи силите, които се прилагат върху тази сглобка. Специално двукомпонентните се прилагат за възстановяване на резби, изглаждане на деруги и прочие. Не ми е известно да съществува толкова здраво двукомпонентно лепило за сглобка, която отнася такива натоварвания (представи си тежък човек да блъска на висока предавка нагоре със 175мм рамо). А дори да съществува, цената му ще е колкото средна ръка курбели. Изобщо (@pc), хубаво е да се дават съвети на база личен опит, а не на база обобщения и предположения. Ако искаме да сме полезни на някого де... :spin:

Моя съвет е да преглътнеш фактите и да си купиш хубави курбели, след което да ги поддържаш. Успех!
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Чет Май 07, 2009 9:28 pm

bikerider написа:Има разлика. Не знам колко е точно луфта, но се съмнявам дори 638 да успее да задържи сглобката повече от ден-два. Силно се съмнявам дори двукомпонентен epoxy metal да удържи силите,
Моя съвет е да преглътнеш фактите и да си купиш хубави курбели, след което да ги поддържаш. Успех!

Аааа, аз колко неща съм залепил, ехеее... и бръмчат, смърдят, обикалят и света :)
Хубаво лепило става със сигурност, но самото залепяне трябва да обясня с 1000 думи и пак ще изтръва нещо. По сметки е зраво колкото лоша стомана и над перфектен алуминий, със съответните особености при приложението.
Вижм съвета ти засъжаление е доста уместен... всъщност, ако се напрви професионално това възстановяване ще струва 20-30 лв при добро стечение на обстоятелствата и такова добро желание на съответния кадър.. иначе 50... знам ли - отдел маркетинг са наясно.
Локтайт има сигурно, но незнам дали са започнали да дават гарантирани параметри - за здравината. Аз съм работил това и се налагаше да се знае какво става, за да може да с епроектира и т.н. и не ползвахме популярни марки. Разни $$$$ бяха все, но да се остърже от кутия не е скъпо, винаги остава. Май дадох тъпа идея - ясно, че ства, но не е съвсем лесно за организиране.
п.с болни са ми очите и не виждам добре и затова пиша излишни букви
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот M1010X » Пет Май 08, 2009 6:55 am

Можеш да пробваш с парчета от ножовка (без бъзик) - говоря за режещия лист. Достатъчно твърда и здрава е, за да не се смачка.

Е, след някоя и друга седмица ще сменяш... Но поне да закрепиш засега положението.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Antares » Пет Май 08, 2009 7:42 am

bikerider написа:Моя съвет е да преглътнеш фактите и да си купиш хубави курбели, след което да ги поддържаш. Успех!
:offtopic: Понеже аз ще взимам скоро нови курбели, може ли да нахвърляш идеи за поддръжката им? Вероятно ще са FSA Moto. До сега най-близкото нещо до поддръжка на курбел за мен е било да изстъргвам полепналата по тях кал...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот tofo » Пет Май 08, 2009 11:21 am

Варианта ти е - вкарваш курбела по-навътре с пръстен от цилиндрична пружина по периферията вътре в гнездото покрай квадрата. Стига да имаш място курбела да не се удря в рамката. Другото съм го пробвал-само временен ефект и те мъчи. Но най-добре е нов :beer:
tofo

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Пет Май 08, 2009 11:46 am

M1010X написа:Можеш да пробваш с парчета от ножовка (без бъзик) - говоря за режещия лист. Достатъчно твърда и здрава е, за да не се смачка.

Е, след някоя и друга седмица ще сменяш... Но поне да закрепиш засега положението.

Това е дебело. Истинското времено решение е с 4 парченца от бръснарско ножче. Ама от тия, старите, които се сменяха върху дръжка, не новите еднодневки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dimochito » Пет Май 08, 2009 10:11 pm

did написа:
M1010X написа:Можеш да пробваш с парчета от ножовка (без бъзик) - говоря за режещия лист. Достатъчно твърда и здрава е, за да не се смачка.

Това е дебело. Истинското времено решение е с 4 парченца от бръснарско ножче. Ама от тия, старите, които се сменяха върху дръжка, не новите еднодневки.

утре ще се пробват и двата варианта (ако не стане ще стане с комбинация от всички варианти :evil:
@tofo няма място :crap:

Аватар
dimochito

Мнениеот pe60t0 » Съб Май 09, 2009 2:14 am

Може да е малко :offtopic: обаче искам да попитам ако някой на кратко ми обясни какво го прави един курбел хубав и защо има курбели за 10 ле'а има и за 300 ...освен здравината и теглото има ли други качества, които се гледат :dontknow:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот M1010X » Съб Май 09, 2009 9:12 am

@did - о, да, с ножче за бръснене също става :) Колкото до ножовката - пробвано е и ако курбелът е много разбит, става.

Много ме кефи как по принцип всички викат "ново, ново", ама като опре ножът до кокала се измислят (по-точно - спомнят) какви ли не варианти...

@автора_на_темата - какво стана, сработи ли някой от начините?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот dimochito » Съб Май 09, 2009 11:25 am

Колкото до ножовката - пробвано е и ако курбелът е много разбит, става.
ъъъ.. то трябва почети да се превърта курбела за да могат да влязат 2 парчета
@автора_на_темата - какво стана, сработи ли някой от начините?

ъхъ
снощи изнамерих у нас 5-6 такива ножчета ('щото ми се сториха много тънки :dontknow: ) та днес накълцах 1 ножче на 4 и го сложих и .... стана като ново.. наистина както @did каза с ножовка е много дебело :bowdown:
@did утре имаш почерпка от мен :beer:

@all благодаря за съветите :agree: надявам се да помогнат и на други хора с такъв проблем да закърпят за малко положението

Аватар
dimochito

Мнениеот bikerider » Съб Май 09, 2009 12:48 pm

:offtopic:
@Antares: просто е - две резби има за проверка/дозатягане.
Аватар
bikerider

Мнениеот toni_pl » Нед Май 10, 2009 2:52 pm

Купи си нов ляв курбел, това с пласинките е временно.Оста на централното движение с болт или с гайка е?
toni_pl

Рейтинг: 1190

Назад към Веломеханик