смазване на SR Suntour XCR-LO

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

смазване на SR Suntour XCR-LO

Мнениеот Mazoratti » Пет Май 08, 2009 11:17 am

привет,
преди известно време си закупих горепосочената вилка и сега реших да й сменя маслото. нямам опит и сефте я разглобявам. в общи линии, в единия ботуш има патрон (в който предполагам, че е маслото), в другия би трябвало да е пружината (още не съм го разглобявал и не съм 100% сигурен). на въпросния патрон, обаче, има една лепенка, на която пише, че е пълно с азот и всичко вътре е под налягане.
интересува ме къде трябва да си налея маслото?! вилката не мисля, че е въздушна, защото няма клапа за помпене. предполагам, не са ми объркали поръчката, когато съм си купувал вилката... http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... aa3aa9b9bd това е вилката, която закупих.
упътването, кето свалих от сайта на сънтур не е много ясно, освен това някои неща изобщо не съвпадат с устройството на моята вилка...
приемам и всякакви други идеи за евентуалното разглобяване на патрона.
благодаря
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
Аватар
Mazoratti

Рейтинг: 1195

Re: смазване на SR Suntour XCR-LO

Мнениеот dibo92 » Пет Май 08, 2009 1:30 pm

Този патрон не се разглобява и сервизира.Направен е да се кара,докато не се скапе и се сменя изцяло с нов: http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1054 .
До колкото си спомням преди време някой беше разрязал 1 такъв патрон от любопитство и беше постнал снимки във форума.Ако ти е интересно разрови се.
Колкото до вилката ти-изчисти и смажи ботушите от вътре и си я карай спокойно. :agree:
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот Admin » Пет Май 08, 2009 2:00 pm

Вилката ти няма нужда от това, което си намислил да й правиш. ;)
Иначе казано, този тип патрони са капсуловани и маслото в тях не се сменя. От профилактика и смазване се нуждаят само уплътнителите между горните тръби и ботушите. Не съм запознат с устройството на конкретната вилка, така че не мога да ти кажа какво точно трябва да направиш в тази насока, но:
Понякога е нужно почистване + мазане с грес на уплътнителите. Друг път има и едни тампони (дунапренчета), които се напояват с масло. Тези неща би трябвало да ги пише в инструкциите за сервизиране на конкретния модел вилка.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Mazoratti » Пет Май 08, 2009 2:19 pm

благодаря за информацията, достатъчна ми беше.
админ, да вземеш да направиш и една статия за смазване/разглобяване на маслени вилки? :D
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
Аватар
Mazoratti

Рейтинг: 1195

Назад към Веломеханик