Превъртане !?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Превъртане !?

Мнениеот Climber_69 » Нед Май 10, 2009 10:58 pm

Въпроса ми е защо като завъртя рязко педала (примерно като се изкачвам) почва да ми превърта дали защото командата ми е за 7 скорости а касетата ми е 8,дали нещо касетата не е вред,дали веригата.Колелото е с водач,ако има значение...
Climber_69

Рейтинг: 1140

Re: Превъртане !?

Мнениеот pyle » Пон Май 11, 2009 12:24 pm

Има няколко вариянта може да не са ти настроени скоростите както трябва или може храповника на главината да е отишъл. :agree:
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот Climber_69 » Пон Май 11, 2009 3:51 pm

Мжеби е второто защото скоростите са настроени хубаво,ами този храповник колко струва иколко пари ще ми вземат за смяна ?
Climber_69

Рейтинг: 1140

Мнениеот hitar_potter » Пон Май 11, 2009 5:18 pm

да си сменял верига/венци скоро?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот pyle » Пон Май 11, 2009 7:51 pm

Каква ти е главината?
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот aiako » Вто Май 12, 2009 12:12 am

При мен имаше такъв проблем от износени венци,смених венеца и зъбните колелца на обтегача (моя е обикновен, от тези евтините на шимано) :idea: и всичко се оправи.
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот WesTBounD » Вто Май 12, 2009 9:46 am

Здрасти!
Има два вида превъртане (Вътрешно и външно, както аз ги наричам :D ).
Външното превъртане е когато веригата се движи и прескача по зъбците/курбелите. Това се получава от износени компоненти.
Вътрешното превъртане е когато веригата си стои на зъбците и курбелите и се движи в синхрон с тях, но обаче отвътре "кученцата" на главината са се износили/започват да се износват и не могат да издържат на големи напрежения и просто си превърта. Когато това стане педалите омекват за около оборот все едно ти е паднала веригата. :)
Надявам се да си ме разбрал и това да ти бъде от помощ, а и не само на теб. :)
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Мнениеот dido85 » Вто Май 12, 2009 9:58 pm

А забелязал ли си на кой/кои венец(ци) ти превърта, само на един или на всички? (Визирам предимно задния зъбен блок, защото по-често там се получава прескачане).
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот Darkness » Вто Май 12, 2009 11:31 pm

Аз бих потвърдил вероятността от износена верига и зъби. :agree:
It Is A Good Day To Die!
хехе
Darkness

Рейтинг: 1360

Мнениеот Gescha » Нед Май 24, 2009 9:16 am

@Climber
Ако ника ти има нещо общо с колелото което караш, май и аз имах същия проблем.
Едно леко превъртане (не половин или цял оборот)? Едно хрупане от време на време, точно когато ти трябва газ.
Аз го оправих с един калпав водач. Веригата на по-късите Драгове сякаш фабрично е малко по-длъжка и на неравности излиза от зъбките :)
Дамското Онтарио "М" го прави също, докато мъжкото "L" си е ок.
Хм-хм...
Gescha

Рейтинг: 1200

Мнениеот NoLabel » Пон Май 23, 2011 6:43 pm

Я да побутна тази дърта тема малко нагоре.
Така, имам подобен проблем с моето колело. Проблема е, че "превърта" когато потеглям и съм отпред на среден венец, а отзад на 7-ми(от общо 9). Понякога превърта в момента на самото потегляне, понякога превърта след като съм направил 10-тина оборота на педалите, но почти винаги го прави и в 98% от случаите е когато съм отпред на среден, но факта, че ми го е правило и когато съм на голям ме навежда на мисълта, че проблема е в задните венци. Кофтито е, че когато потеглям не мога да зяпам надолу към веригата, за да гледам какво точно се случва, понеже около мен обикновено има коли, камиони и танкове, които се опитват да ме сгазят и трябва да внимавам за тях. Идеята е, че нямам идея точно какво се случва, когато превърти, просто се чува силно изтракване и курбелите правят четвърт или половин оборот свободно.
Колелото ми е RAM HT2 с SRAM X-5. Скоростите са настроени добре, но съм си играл с настройките и проблема си остава същия, независимо дали отпускам или затягам.
Идеи?
Изображение
Вело-блог и архив!
Аватар
NoLabel

Рейтинг: 1220

Мнениеот screamBoy » Вто Май 24, 2011 1:58 pm

ако си сменил само 1 или 2 от елементите в системата заденвенец-верига-преденвенец прави така, целия първи месец
ужасно е
решението е да сменяш веригата по-често, а предните венци или да ги пилиш или да ги сменяш или да ги обръщаш
няма връзка с настройките на скоростите
ако не си сменял е нещо друго
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот NoLabel » Вто Май 24, 2011 2:41 pm

Ами не, нищо не съм сменял, просто постепенно започна да го прави все по-често тоя номер. Знам, че звучи тъпо, но наистина до сега не съм успял да видя какво точно става, защото все не гледам надолу, когато превърта, а когато гледам надолу, тогава отказва да превърти тая мръсна гад!
Изображение
Вело-блог и архив!
Аватар
NoLabel

Мнениеот borisiii » Вто Май 24, 2011 3:00 pm

И аз имам подобен проблем. Появява се "прескачане" на веригата САМО на третия венец отзад!!!И това става обикновено при по-голямо усилие върху педалите. Не мога да разбера от какво е. Курбели, верига и касета всично е все още ново, като компоненти са монтирани по едно и също време.
Играл съм си с настройките на скоростите. пак се получава и само на третия венец отзад. Налага се извода, че самата плоча явно е дефектна, въпреки че в началото като я монтирах проблема не съществуваше.
borisiii

Рейтинг: 1205

Мнениеот Вилката » Сря Май 25, 2011 9:16 am

Съвсем скоро разреших подобен проблем на чисто нов RAM HT3 с х4 отзад на един приятел. Прескачането беше на малките 2 задни венеца при катерене. Бях направил всички настройки по дерайльорите и командите, L-H винтчетата, скоростите сменяха като часовник, но при продължително каране при по-голям натиск прескачаше, без да съм пипал командите. В тоталното си недоумение я докарах и до пълно обезмасляване, подсушаване и ново омасляване на цялата система с по-тънко масло(не знам защо, но фабрично веригата идва с грес, което хич не е добър вариант, защото на 20 км вече е налепена с боклуци като таралеж). Това подобри малко картината, но проблемът остана. Тогава почнах да сравнявам геометрията на дерайльора с моя х5 и забелязах, че цялото тяло на х4 стои изнесено по-назад от това на х5 при мен. Това води до това, че веригата контактува с малкото венче само с 4 зъба едновременно (33%), спрямо 6 зъба(50%) при моето. От там идва и изскачането на веригата от венчето при по-голямо усилие.
Е оттук натам нещата вече ми светнаха - цялостното положение на дерайльора по носещата го ос се контролира от b-tension винтчето, намиращо се от задната му страна (близо до ухото). В случая трябваше да го развия(обратно на часовника). Това мести цялата му конструкция напред, и веригата почва да обхваща и част от долните зъби на венчето. Проблемът изчезна поне по време на моите тестове, но вече 3 дни не ми се е обаждал собственикът на колелото, което май значи, че главоблъсканицата приключи.
Не казвам, че всички прескачания могат да се оправят така, но при чисто нови компоненти и добри настройки на превключването, друго не остава. Дано помогна на някой, че аз бая се поизпотих :blush:
:beer:
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот NoLabel » Сря Май 25, 2011 8:25 pm

Това задължително ще го пробвам и то след малко, ама чак утре ще мога да го тествам дали има ефект. Но определено звучи логично.
Аз исках само да добавя, че днес установих със сигурност, че го прави само на 7-ми венец при голям натиск и то само когато отпред съм на среден. Иначе като съм на голямата плоча отпред, тогава си кротува. И другото интересно нещо е, че днес ме наваля един Мега-Порой и докато венците още бяха мокри, проблема стана още по-голям. Като въртях на среден+7-ми венец, не прескачаше само при потегляне, ами непрекъснато, тоест, на всеки оборот го правеше.

Както и да е, мерси за идеята, ще я пробвам сега и утре ще докладвам.
Изображение
Вело-блог и архив!
Аватар
NoLabel

Мнениеот NoLabel » Чет Май 26, 2011 6:54 pm

О, това определено помогна! Днес цял ден не ми е направил проблем, тръгвам от място със силен натиск, катеря баири.... Много съм доволен, много благодаря за помощта!
Изображение
Вело-блог и архив!
Аватар
NoLabel

Назад към Веломеханик