Крива ос!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Крива ос!

Мнениеот NightmareHS » Сря Май 13, 2009 3:23 pm

Здрвайете!Този път пиша от името на приятел,който има проблем свързан с оста на средното движение..Проблема е следния:Когато върти педалите,те издават един ужасяващ звук(скърцане),който може да изнерви не само управляващия ами и хората около него.Оказа се,че оста на средното е била крива.Та въпросът ми е има ли някъкъв начин да се изправи и ако има какъв е той.
Nightmare's dream come true...!..!
Аватар
NightmareHS

Рейтинг: 1142

Re: Крива ос!

Мнениеот Geronimo » Сря Май 13, 2009 3:40 pm

Изправянето само ще отслаби металът на здравина ,а и нямам идея как може да се изправи такава масивна ос. Малко вероятно е оста да е крива, ако средното е от старите не капсоловани може да се е разбило. Провери ако има луфт значи това е проблема. Не съм сигурен ,но мисля че този проблем се оправя със смяна на чашки и лагери на средното. Скърцащия звук най-вероятно идва от лагерите ,ако са разбити или замърсени.

:peace:
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот NightmareHS » Сря Май 13, 2009 4:36 pm

Ами постоянно се развива левия курбел и средното е от старите...ще проверим все пак и ще преценим дали е за смяна или може да му се направи някаква поправка.А и кагерите на скоро са сменени със нови.
Аватар
NightmareHS

Мнениеот hitar_potter » Сря Май 13, 2009 5:06 pm

А ако скърца курбелът? Преди да сложите курбела, намажете квадрата с грес.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот ico 1 » Сря Май 13, 2009 7:46 pm

Хвърляйте го това средно движение щом е от старите,а не е капсуловано.Скърцането е от разбити,несмазани лагери и техните легла.Създава се впечатление за крива ос от големия луфт.При въртене веригата опира в предния дерайльор(защото оста луфти) и също се чува гадно стържене.Предполагам,че ще имате проблем при демонтажа на тази антика и мисля,че има такава тема във форума,но не ми се търси(трудно се развива средно от този тип от страната на левия курбел(там е с лява резба и трябва подходящ ключ)-това при смяна на средното.
Последна промяна ico 1 на Сря Май 13, 2009 7:51 pm, променена общо 1 път
Аватар
ico 1

Мнениеот NightmareHS » Сря Май 13, 2009 7:53 pm

Еми нали казах,че лагерите са сменени нови и пак скърца.В крайна сметка ще сменим цялото средно,не че е толкова ценно просто питах дали може да му се направи профилактика,но в такъв случай ще се стигне до смяна. :crap:
Аватар
NightmareHS

Мнениеот marsa » Сря Май 13, 2009 8:48 pm

NightmareHS написа:Еми нали казах,че лагерите са сменени нови и пак скърца.В крайна сметка ще сменим цялото средно,не че е толкова ценно просто питах дали може да му се направи профилактика,но в такъв случай ще се стигне до смяна. :crap:
Повярвай, на средно с ос, а не касета ако смениш лагерите, а оставиш изядени чашки, може да смажеш новите съчми буквално с два-три оборота на педалите. Когато сменяш там, се сменят всички част, които правят контакт! Важи и за некапсулованите главини.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот NightmareHS » Сря Май 13, 2009 9:54 pm

Стана ми ясно.Утре ще го тъкмим колелцето :D иначе благодаря за съветите.
Аватар
NightmareHS

Мнениеот individual » Чет Май 14, 2009 6:52 pm

Моят съевет е да забравиш всичко изписано и да обърнеш внимание на квадрата на левия курбел.
Мога да се обзаложа, че дори и малко да е, ще е загубил квадратната си форма
и точно за това се получава това скърцане и постоянното му развиване.
Съветвам те ако ти се намира друг курбел да пробваш с него и ако скърцането спре, ще спре и неговото по-нататъшно развиване. Грес не слагай точно там!!!
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот NightmareHS » Чет Май 14, 2009 6:56 pm

И днес си играхме ама с квадрата не сме се занимавали,ще го погледна и ще го оправим ако е от него.Иначе много ти благодаря за съвета. :beer:
Аватар
NightmareHS

Мнениеот dido85 » Чет Май 14, 2009 11:56 pm

Да е крива оста е малко вероятно, макар че може да се случи (преди години бях си купил чистак новичка крива ос и беше блъскана с чук и търкаляна по един тезгях докато се докара на око :evil: и след това изкара към 4000-5000км :eyebrow: ) . Толкова за начина на изправяне.

Ако въпросното скърцащо средно не е с капсуловани лагери, ви препоръчва въобще да не си хабите нервите с него (и в никакъв случай не му купувайте съчми на бройка или на станиолена имитациика на сепаратор и още по-малко пък от вело магазин, тва от личен опит ви го казвам) :banghead:
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот NightmareHS » Пет Май 15, 2009 10:46 am

Най добре една нова касета и да се свършат мъките,мисля че има и по-евтини ащото за такава антика като колелото на приятеля ми не е нужно нещо кои знае какво.И относно съветите пак ви благодаря.Смятам че няма нужда от повече губене на врвме от ваша страна. :beer:
Аватар
NightmareHS

Назад към Веломеханик