Гуми 40-622 - вътрешна?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Гуми 40-622 - вътрешна?

Мнениеот dreadx » Вто Май 26, 2009 7:30 pm

Гума за руско колело (модел: 112-512) - ако някой може да ми даде съвет какво да направя:

1. Оригиналната я взривих днес по обяд, докато я помпах на един компресор в една гумаджийница, беше му паднала стрелката на манометъра, и аз още малко, още малко..

2. След доста умуване, докато разбера какво означава 40-622 по ГОСТ, реших, че е 28"/1.6".
(Междувременно обиколих и измерих гумите на всичките си колеги, търсейки някаква закономерност.
При това забелязах, че има Interbike с означение на гумите 35-622).

3. Купих си нова вътрешна от магазина на ул. Тинтява.
Човекът каза: "- Точно това е като твоята, 700-35/43C".
Аз: "- Ама защо моята е с 1.5 см по-тясна като е сплескана. (това са все пак 3 см. от обиколката)
"- Не бее, тя ще се раздуе, не съществуват по-големи, такива се слагат."

Взех гумата, с известни съмнения, че може и да е точната за 35/622, ама моите са 40-622, а колелото е от преди 20 години все пак.. Напомпах я този път нормално и без да прекалявам, карах 2-3 километра и както си излизах от една горичка и минавах ужасно бавно покрай едни родители с малко дете гумата се взриви. Разпищяха се аларми на коли, детето паникьосано избяга.. и за пореден път трябваше да си бутам колелото до вкъщи.

После отидох до магазина на бул. Васил Левски, там ми предложиха същата гума и настоятелно ми обясниха общо взето същите неща, но вече ми беше писнало от експерименти, и не ми се мислеше от къде този път щеше да се наложи да си влача превозното средство.. Реших преди да правя каквото и да било, да питам дали някой тук има опит с подобни гуми и дали въобще някъде се продават такива по-дебели 28".
dreadx

Рейтинг: 1180

Re: Гуми 40-622 - вътрешна?

Мнениеот Univer welo » Вто Май 26, 2009 8:49 pm

Правилно си се ориентирал, но като новобранец ядовете са задължителни. Размерите са в мм и в цолове/инчове / .На 40 х622 отговаря 28 х 1 3/4 или по тясната 28 х 1 5/8 , доскоро имаше украински - точно с твоя надпис ....Гуми има достатъчно , китайски - 2 -3 лв, чешки Рубена,... Трябва да търсиш по старателно. Не се оливай с помпенето - тези гуми са за 2 атм. Прощавай , но досега не ти е отговорил никой, защото въпросът е достатъчно наивен. Търси и бъди щастлив. :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот dreadx » Вто Май 26, 2009 11:26 pm

Знам, че е тъп въпросът (извинявам се за което), но полудявам когато някой продавач ми каже: "тези вече не се произвеждат (или пък никога не са се произвеждали)". В повечето случаи с ясното съзнание, че му е по-изгодно да ми продаде някоя простотия дето не ми върши работа, отколкото да отида в друг магазин, където може и да има точно каквото търся.
Освен ако наистина си вярват. Този в първия магазин, от който си купих гумата /TDN sport на Тинтява 27/, не можа да ми каже и какво значи 40-622.
След като се наслушах на всякакви акъли е нормално да се допитам до хора, на които е ясно за какво става въпрос. Пък щом казваш, че има такива гуми, значи остава само да ги намеря.
По-важната част от въпроса се изясни. :) Някой ако ми каже и къде в София се продават..
dreadx

Рейтинг: 1180

Мнениеот тучо чучо » Сря Май 27, 2009 12:40 pm

Говорих с Пламен от ВЕЛО 2009.
Обясних му накратко търсената от теб гума, каза, че това трябва да е нормална 28" гума.
Ако искаш иди до него или му се обади по телефона, за да не стане някакво объркване . 0899/851 397.
Аватар
тучо чучо

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Сря Май 27, 2009 9:28 pm

Ако отидеш във Веломанията на Екзарх Йосив 10 ще получиш каквото ти трябва. Продавачката ще ти даде точната гума.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Назад към Веломеханик