Скъсана седалка с гел.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скъсана седалка с гел.

Мнениеот X_NRG » Съб Сеп 12, 2009 4:51 pm

Скъсал съм си седалката, която е пълна с гел и съответно гелът се подава и ако продължа да я ползвам така, съвсем ще се разпори. (Явно гъзът ми е остър, защото не виждам как може да съм я сцепил точно там.)
Ето снимки:
ИзображениеИзображение

За идея имам да залепя парче кожа върху сцепеното, но не знам какво лепило да ползвам, защото не съм и много сигурен каква точно е материята на седалката (някаква гума е, но е странно) и не искам лепилото да я разяде.
Друга идея е да я облицовам цялата, но пак идва въпросът с лепилото. Чудя се също ако я дам на обущар дали ще могат да я облицоват без да я съсипят.
Давайте предложения за лепило, както и други възможни варианти за "ремонт". Благодаря. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Re: Скъсана седалка с гел.

Мнениеот hitar_potter » Съб Сеп 12, 2009 5:15 pm

Имам същата, със същата цепка и на същото място.. Утре ще видиш как съм я „оправил“
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот ivailo911 » Съб Сеп 12, 2009 6:38 pm

С Хелметекс би трябвало да залепиш парчето кожа без проблем, а да се води за облицоване според мен е безмислено.
ivailo911

Рейтинг: 1315

Мнениеот frantishek » Съб Сеп 12, 2009 7:10 pm

Бих те ли дали марката и модела на тази седалка за да знаем каква да НЕ купуваме, че очевидно тази седалка има такъв дефект.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот X_NRG » Съб Сеп 12, 2009 7:55 pm

Моделът е "Blast Gel Plus", но честно ти казвам тая седалка е ебати фотьойла (супер удобна) и не бих я заменил.
hitar_potter, би ли казал сега как си я оправил, че утре искам да карам с нея, защото 100км с другата седалка ще ми докарат хемороиди...
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот vpravov » Съб Сеп 12, 2009 8:05 pm

При същия проблем с подобна седалка, след няколко неуспешни опита за лепене, накрая я омотах хубаво с цитопласт и за да има някаква естетика си купих за 5лв. калъфче за седалка от байкцентъра в младост. Ако накрая се спреш на подобен вариант, калъфчето си е още читаво и мога да ти го подаря. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот X_NRG » Нед Сеп 13, 2009 1:17 am

vpravov, мерси за предложението. :) Попива ли вода това калъфче?

Аз измислих мое решение на проблема. Намерих си едно парче кожа в нас и си я "облицовах" сам с едно лепило подобно на Хелми.
Изображение
Сега вече си имам кожена мебел на колелото и мога да си карам и по гащи. :D
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот ico 1 » Нед Сеп 13, 2009 8:52 am

@ X_NRG, добре си се справил, но ако имаше по-голямо парче кожа и го беше захванал с такер от долната страна на седалката щеше да е още по-здраво (както са си кожените седалки). Не знам само, дали пластмасовата основа на седалката е видима и удобна за подобна операция.Така, както е в момента няма да издържи дълго, защото ръбовете на кожата са отгоре и ще започнат да се разлепят като караш.
Аватар
ico 1

Мнениеот vpravov » Нед Сеп 13, 2009 6:02 pm

X_NRG написа:vpravov, мерси за предложението. :) Попива ли вода това калъфче?

Въпросното калъфче представлява гумиран плат, ушит с форма на седалка с ластик на отвора. По принцип, целта му е да предпазва седалката от кал, вода и тн.
Иначе, като гледам снимката, добре си се справил. Дано да държи! :agree: :beer:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот X_NRG » Нед Сеп 13, 2009 7:24 pm

ico 1 написа:@ X_NRG, добре си се справил, но ако имаше по-голямо парче кожа и го беше захванал с такер от долната страна на седалката щеше да е още по-здраво (както са си кожените седалки). Не знам само, дали пластмасовата основа на седалката е видима и удобна за подобна операция.Така, както е в момента няма да издържи дълго, защото ръбовете на кожата са отгоре и ще започнат да се разлепят като караш.

Вече започнаха и ще се нуждая от калъфчето на vpravov. :D
vpravov, някой ден може да се разберем да те черпя някакви бири срещу калъфчето. :)
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот рс » Нед Сеп 13, 2009 7:59 pm

Седалки се лепят най-добре с полиуретанова еднокомпонентна или двукомпонентна паста (гума), желатено е с твърдост 50. Това 50 го добавят към името, иначе е мерено по Шор.
Казват и "силикон" по стара българска традиция, въпреки, че не е силикон. Ползва се за строителни и технически цели. Цена от 6 лв до 35 за 400 гр "силиконите", като качеството е сходно, по-добре за 6 лв.
Може и с двикимпонентна полиуретанова гума, ама е $$$$ и няма да обяснявам.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Назад към Веломеханик