дерайльор шимано сора с най-късото рамо, касета 7-ца 11t-28t, плочи 22-32-42 - абсолютно никакви проблеми по работата на скоростната система, включва на абсолютно всяка комбинация от предавки и веригата никога не е отпусната. колкото и да си го обичкам тва колелце, си имам тука една рамка РАМ HT2 и ще прехвърлям почти всичко на нея. верига, зъби и плочи са си изживели живота, и след това са тормозени още. тва е то бекграунда.
сега - плановете. към HT2-то имам един почти неизползван LX crankset с плочи 22-32-44 и отделно от това 36т SLX плоча с башгард към нея и водач за две плочи към тази комбинация. както се очертава, най-вероятно ще ми остане една касета SLX 9-ка 11t-32t в повече. в близък план рама ще се ползва за шосейни преходи и XC, в по-дългосрочен вероятно ще се замени с нещо меко с ход отзад 100-130мм.
трябва ми съвет - предполагам няма начин 22-32-44 с касета 11-32 да работи с дерайльор със средно или късо рамо. дали обаче да продам настоящата касета и да намеря 9-ка 11t-28t и дали така ще работи с късо или средно рамо? подчертавам, в момента комбинацията е 11-28 на 22-32-42 и работи прекрасно, при това с най-късото възможно рамо за дерайльор. ако взема впредвид 2-те зъбчета в повече на новата плоча, средно рамо ще свърши ли работа?
а ако комбинацията е 22-36 за плочите и 11-28 за касетата, ще свърши ли работа късото рамо на сегашния дерайльор шимано сора?
надявам се не съм ви объркал и отегчил с дългите обяснения. ако нещо трябва да се изяснява, моля питайте.