Поредната тема за съвместимост при скоростите

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Поредната тема за съвместимост при скоростите

Мнениеот hitar_potar » Нед Фев 14, 2010 10:10 pm

така - пак опирам до тоя раздел. да обясня какво е положението:
Изображение
дерайльор шимано сора с най-късото рамо, касета 7-ца 11t-28t, плочи 22-32-42 - абсолютно никакви проблеми по работата на скоростната система, включва на абсолютно всяка комбинация от предавки и веригата никога не е отпусната. колкото и да си го обичкам тва колелце, си имам тука една рамка РАМ HT2 и ще прехвърлям почти всичко на нея. верига, зъби и плочи са си изживели живота, и след това са тормозени още. тва е то бекграунда.
сега - плановете. към HT2-то имам един почти неизползван LX crankset с плочи 22-32-44 и отделно от това 36т SLX плоча с башгард към нея и водач за две плочи към тази комбинация. както се очертава, най-вероятно ще ми остане една касета SLX 9-ка 11t-32t в повече. в близък план рама ще се ползва за шосейни преходи и XC, в по-дългосрочен вероятно ще се замени с нещо меко с ход отзад 100-130мм.
трябва ми съвет - предполагам няма начин 22-32-44 с касета 11-32 да работи с дерайльор със средно или късо рамо. дали обаче да продам настоящата касета и да намеря 9-ка 11t-28t и дали така ще работи с късо или средно рамо? подчертавам, в момента комбинацията е 11-28 на 22-32-42 и работи прекрасно, при това с най-късото възможно рамо за дерайльор. ако взема впредвид 2-те зъбчета в повече на новата плоча, средно рамо ще свърши ли работа?
а ако комбинацията е 22-36 за плочите и 11-28 за касетата, ще свърши ли работа късото рамо на сегашния дерайльор шимано сора?

надявам се не съм ви объркал и отегчил с дългите обяснения. ако нещо трябва да се изяснява, моля питайте. :agree: :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Re: Поредната тема за съвместимост при скоростите

Мнениеот hitar_potar » Нед Фев 14, 2010 11:17 pm

уф, че съм прост - сега се усетих, че задния дерайльор не е сора, а шимано тиагра... нз дали има значение. :dontknow:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот рс » Пон Фев 15, 2010 5:56 pm

Ще работи - що да не. Но трябва да си ограничиш набора от ползвани комбинации. Това причинява известно неудобство.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот hitar_potar » Пон Фев 15, 2010 6:03 pm

идеята е да не ограничавам нищо. затова питам - както съм писал по-горе, в момента нищо не е ограничено и всяка комбинация от предавки си работи прекрасно, дори и с ползването на дерайлъор с възможно най-късото рамо. просто компонентите вече са износени и се налага подмяна с нови - търся съвет как точно да процедирам. определено не искам дерайлъор с дълго рамо - досега карах такъв и не ми харесва жъобще. :V:
Аватар
hitar_potar

Назад към Веломеханик