Смяна на семеринги на suntour Raidon

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на семеринги на suntour Raidon

Мнениеот papi007 » Вто Фев 16, 2010 9:39 am

Добър ден колеги.
Имам следната вилка sr-suntour RAIDON lo air. За парите, които са и платени не работи хич зле, но това е до момента до ккойто по краката не се налепи прах. После започва да става по мудна и неприятна за каране. И тук идва чуденето, дали ако сменя семерингите, ще се получи положителен ефект и дали вилката ще работи "нормално" по-дълго време :dontknow: И ако да - какви семеринги ми трябват, и съответно от къде и на каква цена могат да бъдат намерени. Все пак за вилка, която съм взел за под 200 лева, ми звучи глупаво да дам за семеринги 60-ина лева :dontknow:

Другият вариант е тъй като тази вилка и MZ xc500 са с по 32 мм крака, да сваля от цокито, да ги сложа на SR-a (незнам дали са стандартни и дали ще паснат), и да си сложа на Marzocchi-то нови (по-добри евентуално). :confused: Това което ме притеснява е че по левия крак излиза малко по малко грес, та се чудя дали е нормално това, или пръскането със силиконов спрей по едно време почти през ден (защото когато я бях дал за профилактика, ми бяха сменили само маслото в единия крак, а грес в другия са спестили. ) е бръкнало в здравето на левия семеринг.

Best wishes , papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Re: Смяна на семеринги на suntour Raidon

Мнениеот daf4ov » Вто Фев 16, 2010 10:23 am

Защо не я отвориш и не я почистиш и смениш маслото отново?
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Мнениеот papi007 » Вто Фев 16, 2010 10:58 am

Основное гресчица, маслото е 5-10мл, колкото да връща греста където ие мястото. И профилактика и е направена преди 50-60 км, а ще ми излезе злато на 100 км - профилактика по 10-15 лева. Пък и дори да не ходех на сервиз, да се занимавам с на сестра ми колелото повече, отколкото с моето - не мерси. Четох в mtbr че това май си е "екстра" на модела - постоянно трябва да се чисти, за да работи прилично. И общо взето си е така - като я почистя и е поне 15ина градуса, вилката е много добра.. ама след едно прилично каране, нещата не са толкова хубави. Вилката е на максимум 150 км... така че е нова.
Идеята ми е дали ако сменя тези семеринги , ще работи по-дълго адекватно, или вилка без масло , си е неработеща работа :dontknow:
Аватар
papi007

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 11:13 am

papi007 написа:вилка без масло , си е неработеща работа

Съвсем не. Според мен може да пробваш да смениш прахоуловителите, щом имаш съмнения, че пропускат.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот trix » Вто Фев 16, 2010 6:25 pm

на моята съм сложил литиева грес обилно между семерингите,ако имах и http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=4ехееее.

ама нямам много впечатления от работата и с литиевата грес,понеже не карам зимно време
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот botroid » Вто Фев 16, 2010 8:57 pm

papi007 написа:Четох в mtbr че това май си е "екстра" на модела - постоянно трябва да се чисти, за да работи прилично. И общо взето си е така - като я почистя и е поне 15ина градуса, вилката е много добра.. ама след едно прилично каране, нещата не са толкова хубави. Вилката е на максимум 150 км... така че е нова. Идеята ми е дали ако сменя тези семеринги , ще работи по-дълго адекватно

Притежавам Рейдон от почти 2 г. и съм навъртял с нея ~12000 км. Мога да кажа, че това което си чел в mtbr е вярно. Но това не е "екстра" само на този модел, а на всички вилки на Сънтур под 200 лв. :( Неприятно съхнене на тръбите, мудна работа, няма рибаунд, удървяне на студено и в кал, гадни пластмасови втулки. Уплътненията не са качествени, пропускат пясък и мръсотия надолу и на 2 месеца я отварям, за да я чистя и гресирам. Сухите и прашни пътища са кошмар за тази вилка, на всеки десетина км. тряя се бърше и смазва, иначе не работи. Също така, преди и след всяко каране, процедурата бърсане/смазване е задължителна. За семеринги не знам, но ако ти се занимава, сложи протектор или гумен маншон на вилката. Така няма да се "опрашва" и вдървява и ще е по-малко неприятна за каране, поне докато се разлуфти, за което няма да чакаш дълго :crap:
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 9:27 pm

Притежавам Duro E: държа си прахоуловителите смазани с грес и покрити с маншони. Много рядко се налага да пръсна лекичко със силиконов спрей тръбите. Подобни проблеми не съм имал никога, а вилката вече е видяла доста километри.
Аватар
bikerider

Мнениеот trix » Вто Сеп 14, 2010 10:51 am

trix написа:на моята съм сложил литиева грес обилно между семерингите,ако имах и http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=4ехееее.

ама нямам много впечатления от работата и с литиевата грес,понеже не карам зимно време

отдавна вече не съм с литиевата грес(много бързо изчезва надолу по тръбите,на всяко каране трябва да се смазва).

сега е с масълце на finish oil крос кънтри за вериги,пробил съм по дупка между двата семеринга от външната страна (покрити с тиксо),смазването става като се натисне вилката и в момента на разгъването се капнат няколко капки(за да търси да лапне въздух отнякъде и маслото да си влезе-малки са дупчиците).

общо взето работата се сведе от прекалено често отваряне за чистене и смазване
до капване на малко масълце на тръбите между семерингите,
чистене с парцал и отверка и капване от същото масло на маншоните.
Изображение
Аватар
trix

Мнениеот Alpina » Вто Сеп 14, 2010 12:18 pm

Вместо да си играеш с тиксото направи следното...
Изкарай силиконови маркучи (има и с червен цвят, много ще ти тичат) от дупките и ги пусни да ходят към лапата - там сложи едно колекторче да станат в един и то да отива в спринцовка закрепена на кормилото и пълна с масълце....
Така направо по време на каране ще можеш да си смазваш вилката....

Можеш и да направиш една рейка, която да замени арката на ботушите - хвани я за ушите на v-brake и от нея да има само едно маркуче, което да отива в спринцовката на кормилото... така ще подсилип и вилката да не се суче....
Съвсем яко ще стане, ако се заиграеш и направиш нещо като дозатор горе.... да има и прозрачен резервоар (може да си вземеш от някой катастрофирал мотор)....

Накрая патентовай системата....
Ще стане хит на пазара!!!
Аз искам само 25% от печалбите :beer:
Успех :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот marsa » Вто Сеп 14, 2010 1:20 pm

И аз от няколко дни притежавам тази вилка, идеята с отворите на ботушите ми се вижда добра, но според мен най- удачно е да се навие резба и да се затварят с болтове с уплътнителна шайба. И разбира се да са отзад, а не отстрани.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот trix » Вто Сеп 14, 2010 1:45 pm

всъщност съм решил проблема на вилката по доста прост начин,като смазвам и двата семеринга,
цялата операция по смазването е за 2 минути,
не се е налагало да я отварям от няколко месеца,
тиксото е електричарско еластично и черно и не се вижда когато е залепено,
отдолу не тече,без да правя нещо по болтовете,само са гресирани,
това масло е идеално за целта,няма нужда от друго за поддръжката на целия велосипед,

иииии за твоето предложение,alpina- просто няма как да се подиграеш на добре работещо
Аватар
trix

Мнениеот Alpina » Вто Сеп 14, 2010 2:58 pm

Ама защо го приемаш като подигравка - голямата работа с пробиването на ботушите си я свършил...
Даже преди малко като се разхождах по улицата и размишлявах как може да се подобри още повече се сетих, че ако имаш велокомпютър, може да се направи електронна система, коят автоматично смазва на всеки 50, 100км или колкото му зададеш... какво по-яко от това... даже няма да си играеш с аматьорски неща като спринцовки дето висят от кормолото, ами направо на арката ще седи таз системка :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 14, 2010 3:19 pm

trix написа:няма нужда от друго за поддръжката на целия велосипед

Зависи за каква поддръжка говориш.

@Alpina: остави човека да се радва бре :)
Аватар
bikerider

Мнениеот trix » Вто Сеп 14, 2010 3:52 pm

това с бирата си го познал - тъкмо си отпивам от едно кенче,
твоите мисли сигурно са много ценни,ако трябваше да правим нещо на гъз,но момента просто не е такъв,
ако пък искаш да развиеш идеята,дай нещо просто и осъществимо от всеки с минимум средства,
ако пък искаш и знаеш как да продаваш на сънтур - :agree:
ако говориш за маркуча на хидравликата - може за арката да го фана,
както виждаш намесата ми върху заводския вид и инструкциите за употреба на вилката е минимална
Аватар
trix

Мнениеот trix » Вто Сеп 14, 2010 4:05 pm

и освен че можете да оценявате и да се опитвате да ми вдигате кръвното,нещо против вилката ми и тези на други хора да работят добре? :(!:
искарайте нещо конструктивно
проблема на вилката не беше скрит и всеки можеше да има своето решение - ето моето
айде оценявайте начина,сравнявайте го с други решения
Аватар
trix

Мнениеот Alpina » Вто Сеп 14, 2010 4:38 pm

Не се ядосвай сега де.... просто давам идея как да се доразвие твоята...
Сега ми хрумна че през същата система може да се подава смазочна течност и на веригата и на всякъде където е нужно... няма да е много обемно и сложно... Едва ли и ще тежи много.
trix написа:това масло е идеално за целта,няма нужда от друго за поддръжката на целия велосипед

След като си намерил светия граал при смазките, няма начин

Само си го представи - единственото което ще се изисква от собствениците на велосипеди е да сипват от това масълце в един резервоар и всичко ще става само....
Какво по-яко от това!!!
Ама не се шегувам, сериозно го мисля :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот trix » Вто Сеп 14, 2010 5:11 pm

виж сега,надпис на багажник на автомобил(яко),преди ок 13 години(деведесе и някоя),когато се основаваха вашите общества на байкъри,аз бях горе на рилските езера с един крос с 18 скорости,който после продадох на един,който го блъсна автомобил(нямаше каски тогава по магазините) и му отваряха главата за да я ремонтират,щото беше в кома изв време,та нещата хич не са смешни и не съм аз тоя,който да ви поема негативите,щото не съм от вчера,още повече пък че не ти или някой от приятелчетата ти сте ме запалили по планинското колоездене,и не ви дължа нищо
Аватар
trix

Мнениеот marsa » Вто Сеп 14, 2010 5:34 pm

Баце trix, ти напи ли се бре?! Не разбирам от де се взе тая муха в главата ти, че някой ти се подиграва, или осмива труда ти, камо ли да коментира опита и способностите ти, които нямат общо с темата.

Както казах, на мен например идеята ти с дупките ми хареса много, не ми беше хрумнала, лично почти сигурно ще я използвам, но както казах изпълнението ще е съвсем малко доразвито. Предложението на баткото горе също е интересно и принципно не е изключено някога да има подобни фабрични системи за самосмазване на вилката, да не говорим, че може би има подобни неща, но не външни, не съм запознат с качествените вилки хич.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Capoeira » Вто Сеп 14, 2010 6:24 pm

Същата идея като на Марса нямаше лия реализирана едно време на Manitou Black. Само дето там си беше с гресьорка. Наистина е много добра идея в смисал по-добре така отколкото да я оставиш суха, да протъркаш за мяколко месеца каквото има като втулка и семеринг, след което и анодизацията на ботуша и накрая да я ползваш с 2-3см ход и огромен луфт.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 14, 2010 7:29 pm

Хайде, хайде, на порта за гресьорка има и сачма, и пружинка. Изолирбанда е решение за ден-два, но за постоянно едва ли. Този "тунинг" иска още работа за да стане като хората... идеята е добра, но реализацията е калпава. Вилката трябва да бъде херметично затворена отвътре. Не отвън.
Аватар
bikerider

Мнениеот subritual » Вто Сеп 14, 2010 8:34 pm

Хехе, тоя Сънтур да не е Ситроен :rofl:
Това с дупките е интересно,ама май е голяма заигравка.Щото то прах като влиза от вън, вътре все става каша.
Сега си спомням,че за моя XCM забърквах специална смес от 2 вида грес и машинно масло. :roll2:
Аватар
subritual

Мнениеот trix » Сря Сеп 15, 2010 12:59 pm

marsa, направи си дупките малко по-големи напр 3 мм,за да е по-лесно капването на маслото,тва с болтчетата - ако имах върток щях така да го направя,иначе изолирбанда си държи - тва е още първия,и там няма някво налягане(сигурно щото нямам луфтове).От друга страна там материала е доста тънък и не се знае тази резба до кога ще изкара...
Аватар
trix

Мнениеот trix » Съб Окт 23, 2010 6:53 pm

хода на вилката можело да се увеличава на 140мм точно както е показано във видеото за епикон(за райдона си мълчат)http://www.srsuntour-tuning-base.com/index.php?screen=ho.home&postingID=108#
Аватар
trix

Мнениеот vgz » Вто Ное 02, 2010 11:29 pm

на райдон няма как да му вдигнеш хода .. в единия ботуш ти е капсулован патрон с азот ... няма как да го отвориш и скъсиш ограничителя :nono: виж ако му сложиш хидравличен патрон от епикон дуро или друг хидр. сънтур става ... макар че тая вилка не е за над 120 по принцип , малко е обречена кауза :eyebrow:
Аватар
vgz

Рейтинг: 1260

Мнениеот trix » Сря Ное 03, 2010 1:08 am

vgz написа:на райдон няма как да му вдигнеш хода .. в единия ботуш ти е капсулован патрон с азот ... няма как да го отвориш и скъсиш ограничителя :nono: виж ако му сложиш хидравличен патрон от епикон дуро или друг хидр. сънтур става ... макар че тая вилка не е за над 120 по принцип , малко е обречена кауза :eyebrow:

отвори една вилка и тогава приказвай,или поне можеше да си направиш труда да погледнеш видеото за епикон 07/08
Аватар
trix

Мнениеот vgz » Сря Ное 03, 2010 8:58 am

пич чети внимателно кво пиша ... :D
Аватар
vgz

Мнениеот trix » Сря Ное 03, 2010 3:56 pm

vgz написа:пич чети внимателно кво пиша ... :D

просто махаш двусантиметровия пластмасов ограничител при въздушната пружина,умнико,не се занимаваш с хидравличния патрон...
Аватар
trix

Мнениеот vgz » Сря Ное 03, 2010 8:27 pm

райдона няма хидравличен патрон УМНИКО :D има втори ограничител във капсулования с азот патрон .. него как го махаш умнико ?
Аватар
vgz

Мнениеот trix » Сря Ное 03, 2010 9:42 pm

за кой модел от коя година говориш?
Аватар
trix

Мнениеот vgz » Чет Ное 04, 2010 8:10 pm

черния райдон 07 .. както и да е заеби няма смисъл от офтопици :D имам райдон дуро и епикон и съм разглабял всички по няколко пъти :beer:
Аватар
vgz

Следваща

Назад към Веломеханик