Дали ще върши работа?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дали ще върши работа?

Мнениеот prokalnatiq » Пон Мар 08, 2010 3:58 pm

Здравейте! Честит празник на всички дами! :beer:
Сега по темата , сега съм пред дилема с какво да си смазвам веригата. Нещо не ми се ще да копувам специално нещо за нея, затова си помислих, че ще стане спрей за смазване от друга категория. Любител съм на стрелбата, и затова имам пушка (въздушна). За нея съм купил спрей който го дават, че може да почиства дулото и да смазва буталата. Ако някой е пробвал или има някакви познания дали няма да е вредно за веригата да пише. На спреят ми пише Buffalo (и отдоло: OLIO PER ARMI).Търсих някаква подобна тема, но абсолютно нищо не намерих. Ако не става ми препоръчайте нещо качествено до max. 10 лева. И ако първото не е решение ми препоръчайте най-доброто за тази цена.

Благодаря предварително!
Последна промяна prokalnatiq на Пон Мар 08, 2010 4:13 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Re: Дали ще върши работа?

Мнениеот did » Пон Мар 08, 2010 4:06 pm

Преди 5-6 години съм ползвал дълго време някакъв оръжеен спрей за веригата си. Вършеше прилична работа, не събира мръсотия и смазва добре, но много бързо се измива и трябва да се пръска често. При често почистване и смазване, резултатът е отличен.

WD40 не е спрей за смазване, коментирано е многократно.

В ЧЗВ има поне 20 теми за смазването на верига, разгледай ги.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот prokalnatiq » Пон Мар 08, 2010 4:13 pm

А колко често (оринтировачно) си я пръскал (при обикновени карания без кал и дъжд).
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот teodorchy_sofia » Вто Мар 09, 2010 5:07 pm

Аз моята верига я смазвам с маслото на баща ми за колата :agree: Ако твоят спрей е гъст - недей да пръскаш веригата, но ако е по-рядък, мисля че спокойно можеш да я смазваш с него. А иначе с какво масло да я смазваш ? - Ако имаш кола (ако не на някой приятел, баща ти и т.н.) хвани маслото и си я смажи с него. После примерно си налей в нещо за да имаш и за друг път и всичко е на шест !
Аре успех :wavey:
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот рс » Вто Мар 09, 2010 7:27 pm

Намери напълно синтетично двигателно или трансмисионно масло. Конкурира повечето фъскала и вероятно всички масла за мазане на верига. Е това е, че не е биоразграждащо се и т.н..... но маже отлично, не просто "добре".
От някой сервиз можеш да си вземеш без пари. Трансмисионно с EP (ЕП) добавки, или още наречено "limited slip" "hypoid" "хипоидно" е по-добро. Минерално трансмисионо с много ЕП добавка също е добро, а килото му е 3 лв наливно. Само не е за мокро време последното и изкарва 1/3 от времето на предните две предложени.
Изчистваш веригата, най-добре с пране в бензин с нафта и толуол и подобни и не в коресилин, заливаш с масло докато въртиш назад да се разнесе, караш бавничко няколко минути и след това обърсваш до сухо и до блясък веригата и ако може и венците.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот blizzard » Сря Мар 10, 2010 12:12 am

Трансмисионното масло ми се струва твърде лепкаво, за да става за универсална смазка за верига. В лайняното и влажно време и аз го ползвам и резултатът е идеален, но си имам едно наум, че като стане по-сухо и прашно навън трябва да се търси нещо друго.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот рс » Нед Мар 14, 2010 6:51 pm

Aко се притесняваш, че лепи прах, обърни внимание на обърсването на веригата до сухо. Спреят също събира боклук и също е добре да се бърше. А трансмисионното е лепкаво колкото двигателното, ако има значение - или поне е с подобна или същата гъстота.
Пробвай и наблюдавай, аз това правя.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот did » Нед Мар 14, 2010 8:48 pm

рс написа:Aко се притесняваш, че лепи прах, обърни внимание на обърсването на веригата до сухо.

Точно това е най-важното, но почти никой не го прави!

Чистиш веригата след каране, смазваш с каквото има, оставяш да престои така 1 вечер и на другата сутрин или след няколко дни, преди да караш, ИЗЧИСТВАШ всичкото масло, което може да се изчисти със стара хавлиена кърпа, парцали или нещо такова.

Без тази процедура и с най-скъпата смазка, веригата става на нищо за 1 ден.

P.S. Все пак, Finish Line си е Finish Line.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик