Помпане на окачване

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помпане на окачване

Мнениеот FREERIDE RIDER » Вто Мар 16, 2010 8:10 pm

Дойде ми новата рамка ,сглобх си колелото (рамката дойде с въздушен шок) ,покарах го и разбрах че трябва да си настроя шока ,да ама НЕ. Тъй като наскоро си сглобих байка и съм останал на 00 лв ,а и трябва да си купя нова гума .

Мога ли да си напомя въздушния шок с компресор?
шока е fox dhx 3.0 air .

ЕДИТ Иска по 5 лв ,и отгоре на това аз няма да се задовля с едно помпане ,а ще ми трявбат няколко ...
Последна промяна FREERIDE RIDER на Вто Мар 16, 2010 9:06 pm, променена общо 1 път
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Re: Помпане на окачване

Мнениеот mladen » Вто Мар 16, 2010 9:04 pm

Мисля , че НЕ . Предполагам знаеш , че има специални помпи за целта , но за съжаление цената им е от 40 лева нагоре . Затова потърси някой приятел или познат да ти услижи или пък иди на сервиз и помоли да ти го напомпят на нужното налягане . Не вярвам да ти откажят и да ти искат пари затова .
mladen

Рейтинг: 1365

Мнениеот sunny_thorn » Вто Мар 16, 2010 9:10 pm

Ако си от София в веломанията на бул. България ще ти го напомпат безплатно колкото пъти е необходимо.
sunny_thorn

Рейтинг: 1218

Мнениеот Ozzie » Вто Мар 16, 2010 9:17 pm

След като имаш амортисьор / вилка с въздушна пружина, наличието на помпа за тях в домашния велосервиз е задължително!
Не мога да си представя всеки път да ходя до сервиз да проверя какво е налягането и евентуално да донапомпвам, ако е нужно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот skullcollector » Вто Мар 16, 2010 11:08 pm

ако си от софия мога да ти услужа с помпа безплатно, стига да ми я върнеш :agree:
та имам и 1 въпросче което леко се отклонява от темата - колко въздух е добре да има в 1 Vulkano ? - какъв му е лимита и с колко работи най добре ? :magnify:
Карай с каска
Аватар
skullcollector

Рейтинг: 1203

Мнениеот fenoryl » Вто Мар 16, 2010 11:40 pm

И пак ако си от софия... При Каймата ходих и ми напомпи шока без да ми вземе и стотинка :)
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот foxracingshox » Сря Мар 17, 2010 12:50 am

От Хасково е. :xx(:
Аватар
foxracingshox

Рейтинг: 1107

Мнениеот veskoz » Сря Мар 17, 2010 12:58 am

Ozzie написа:След като имаш амортисьор / вилка с въздушна пружина, наличието на помпа за тях в домашния велосервиз е задължително!

Абцелютно! А това за безплатното помпане колкото си искаш пъти... незнам. ;) Зависи.
Аз ползвам помпичка 40 лв, но като гледам работата която извършва и усилието с което го прави... май се купува веднъж. :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот TENDER » Сря Мар 17, 2010 2:42 am

FREERIDE RIDER - Какво е максималното налягане което постига компресора? Камерата на шоковете е много малка. Ако налягането което компресора може да създаде, значително надвишава мамсимално допустимото налягане за шока - има реална опасност да го взривиш. Ако мислиш че ще реагираш достатъчно бързо за да не го взривиш - давай. После спадай по малко докато постигнеш желаната твърдост. Ако се наложи да го помпаш повторно, свали налягането в шока до минимум. Така ще имаш повече време за реакция. Не изпускай изцяло налягането в шока! За някои модели съм чувал че е противопоказно. И по-нататък задължително си вземи помпа.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот did » Сря Мар 17, 2010 8:17 am

FREERIDE RIDER написа: Мога ли да си напомя въздушния шок с компресор?

Забрави!!! Компресорите не могат да помпят прецизно такива малки обеми. Гарантирано ще съсипеш шока!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот todor_todorov » Сря Мар 17, 2010 8:54 am

недей рискува:
1во, няма да можеш да си го настроиш до нужното налягане
2ро, имам един приятел който така ходеше да си помпи вилката и след няколко напомпвания си скъса винтила

Отиди до някой сервиз да ти го напомпят докато си вземеш помпа :agree:
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот FREERIDE RIDER » Сря Мар 17, 2010 7:49 pm

Идеята ми хрумна като гледах как един пич от rambikes си помпеше boxxer wc с компресор ,но ясно ще трявба да си купя помпа. :beer:
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот Geronimo » Сря Мар 17, 2010 9:23 pm

На практика и компресора и шокпомпата изпълняват една и съща функция.
TENDER написа:Какво е максималното налягане което постига компресора? Камерата на шоковете е много малка. Ако налягането което компресора може да създаде, значително надвишава мамсимално допустимото налягане за шока - има реална опасност да го взривиш.
Това е много малко вероятно, шоковете са направени да работят с високо налягане което малко компресори могат да достигат. Едва ли нещо ще стане на шока(свидетел съм на помпане на въздушната камера на пружинен шок с компресор, жив и здрав до днес), по-скоро още ще спадне налягането. Проблемът е друг, компресорите не са прецизни в такива малки обеми и ще е трудно за настройка, ще трябва да помпаш и спадаш докато не нацелиш нужното налягане. Със съвсем леко натискане на вентила на шока, налягането пада драстично, понеже е малка камерата. Шокпомпата е малка, но силна и прецизна. Има клапан чрез който може да спадаш въздуха много бавно и по малко. С помоща на помпата ще може да следиш налягането в шока и дали има загуби.
TENDER написа: И по-нататък задължително си вземи помпа.

veskoz написа:като гледам работата която извършва и усилието с което го прави... май се купува веднъж. :agree:

:agree:

П.П. вилките с въздушни пружини работят с много по-ниско налягане от шоковете.
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Мар 18, 2010 1:26 pm

От опит с въздушен патрон на вилка ти казвам - НЕ, въздушна пружина НЕ може да се помпи с компресор или обикновенна помпа. За пример давам моя случай - опитах да напомпя вилката си с помпа за кола, с две натискания и скочи на 8 атмосфери. Не рискувай, особено с този шок. От друга страна точно това е причината помпите за амортисьори да не стават за помпене на гума - обема въздух който генерират.

ЕДИТ: Видях снимката на аватара ти - Мини ДХ в Пловдив. Ако следващия кръг си там, пиши да се разберем нещо, ще ти услужа с моята помпа преди състезанието.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот fall_out » Съб Мар 20, 2010 12:16 am

Ами аз пък имам един приятел с Трек фюел незнам си колко, с Рок Шок Бар (незнам точния модел) и мога да ви кажа, че притежава колелото от около година и половина и досега не го е помпал с помпа. Даже днес направихме първото свястно каране за сезона и отидохме до бензиностанцията преди това да го напомпи с КОМПРЕСОР.

Сега не искам да звуча като някакво малко дете което говори напук, но нещата са точно така. Дали това което прави е правилно или не, е друг въпрос.

Във всички случай това според мен не е правилния начин, но явно може да се използва като временен вариянт ( за някой постоянен).

Успех

@Runaway - Ами виж и аз не бих правил така ако имах въздушно окачване (затова предпочитам пружини макараи по-тежки) обаче какво да ти кажа, човека го прави. Не го намирам за редно, на такива са ФАКтите.
Последна промяна fall_out на Съб Мар 20, 2010 12:53 am, променена общо 1 път
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Runaway » Съб Мар 20, 2010 12:35 am

Стига бе, човек! Толкова ли не си държите на колелетата... Мислех си, че темата е изчерпана, но явно винаги някой решава да сподели нещо безенно и безумно. Ако така, както си писал ставаше, хората нямаше да се ръсят с 40лв за помпа.
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Мнениеот hitar_potar » Съб Мар 20, 2010 9:14 pm

fall_out написа:...

@Runaway - Ами виж и аз не бих правил така ако имах въздушно окачване (затова предпочитам пружини макараи по-тежки) обаче какво да ти кажа, човека го прави. Не го намирам за редно, на такива са ФАКтите.

еми мноо поздрави да му пратиш на тоя твоя приятел. баси бушменската история :crazy: - от чисто уважение към частите ходих в сервиз да ползвам помпа за шокове, когато дупето ми се кандилкаше на въздушно окачване.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 20, 2010 9:45 pm

Мисля да приключим темата до тук.
Всеки разумен човек трябва да си е направил изводите какво е редно и какво не.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик