Zoom 386 Enduro

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Zoom 386 Enduro

Мнениеот StanY » Пет Май 14, 2010 8:36 pm

Бях писал тема за тази вилка преди време, но не получих ясен отговор.Когато се дига предницата на колелото вилката удря някъде и като повдигнах гумичките които предпазват от напрашаване видях, че има някакви пластмасови тампончета вътре сложени да уплатняват и идеята ми е ако намеря начин да разглобя вилката или да мaхана тез тампончета или каквото са там да им сложа гумено покритие като ги покрия с гума, за да спре да дрънчи.Дали ще помогне???Давайте и други рершения, моляяя :crap: :crap: :crap:
Продава: viewtopic.php?f=19&t=131916
windv написа:...та в тоя ред на мисли, влюбвали ли сте се на сън? Там обикновенно няма две-три...Лудо е влюбването, а като се събудиш - Хац...
Аватар
StanY

Рейтинг: 1169

Re: Zoom 386 Enduro

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 14, 2010 9:15 pm

Търсиш друго решение - подмени вилката с нова. Всички манипулации върху тази вилка ще са опасни за теб и велосипеда ти. Ако челото ти е оувърсайз(1 1/8") потърси в секция "Пазар", за около 40-50лв може да вземеш сносна вилка, която ще работи многократно по-добре от настоящата ти, няма да дрънчи и ще е по-лесна за поддръжка. Може да се насочиш към модели като XCR, XCM, Dart 1/2.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот StanY » Пет Май 14, 2010 9:45 pm

o0o0o нова вилка няма да се копува :evil: явно си оставам с проблема.А да питам дискова спирачка лие по добре или обикновнеа логан
Продава: viewtopic.php?f=19&t=131916
windv написа:...та в тоя ред на мисли, влюбвали ли сте се на сън? Там обикновенно няма две-три...Лудо е влюбването, а като се събудиш - Хац...
Аватар
StanY

Рейтинг: 1169

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 14, 2010 10:48 pm

Подобен проблем се оправя с подлагане на тампони между пружините. Ще ти го обясня с прости думи - при други вилки пружините са на части, съединени са с пръстен от инж. пластмаса. С времето тази пластмаса се подбива и се получават подобни луфтове, дрънчене и др.

Сравнението на двата типа спирачки е относително - и двата вида имат своите плюсове и минуси. Каква дискова спирачка сравняваш с В-брейка? В твоят случай, съдейки по класа компоненти, мисля че В-брейка е по-удачен вариант. Може да подмениш калотките/гумичките/ на настоящата ти спирачка с цел оптимизация на работата. Също така, може да подмениш лостчето, жилата и бронята. След тази процедура обещавам ти, че ще се изумиш от работата на спирачката. Ако няма да подменяш линия - жила и брони, може просто да почистиш старите впръсквайки в бронята спрей от типа на WD-40.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Alpina » Пет Май 14, 2010 11:27 pm

EccentricMOTION написа:...инж. пластмаса...

:confused: :dontknow:
При положение, че "инж." се ползва за уж само за съкращение на една дума... не мога да си представя какво трябва да е инж. пластмаса :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Май 15, 2010 12:00 pm

Приемам корекцията. 'инж. пластмаса' разбирай 'инженерна/техническа/ пластмаса' (полиамид, пвц, поликарбонат и др).
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Съб Май 15, 2010 1:11 pm

EccentricMOTION написа:Приемам корекцията. 'инж. пластмаса' разбирай 'инженерна/техническа/ пластмаса' (полиамид, пвц, поликарбонат и др).

ммм... това е списък на най-евтините "пластмаси", в които няма нищо инженерно, независимо от мнението на някои преподаватели в ТУ-София.

StanY написа:Бях писал тема за тази вилка преди време, но не получих ясен отговор.

За компонент, който няма нищо общо с планинското колоездене, не търси мнения във форум за планинско колоездене.
Потърси форум за китайски стоки и шмекерии.

Това нещо с двете тръби, което ти държи предното колело, просто не е вилка за планинско колоездене. То е червейчето на кукичката, което лапват в началото рибите, обичащи планинско колоездене. След това обикновено се отказват не от вмирисаното гадно червейче, а от самото планинско колоездене.

Ако не искаш да си от тъпите риби, хвърли веднага това нещо с двете тръби и си купи вилка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Май 15, 2010 3:05 pm

:rofl: Сега пък преподавателите в ТУ-София не били компетентни. В ТУ-Пловдив по-компетентни ли са? :rofl: Ти нали си компетентен по всичко, какво се притесняваш. Материалите споменати от мен са както пластмаси, така и инженерни/технически/ такива. Все ревете, все нещо не е така...

Ето едно преводче от Википедия: Линк
Все пак мисля, че детайлите които разделят пружините във вилките са изработени точно от инженерна пластмаса, предполагам производни на полиамида.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Съб Май 15, 2010 3:12 pm

EccentricMOTION написа::rofl: Сега пък преподавателите в ТУ-София не били компетентни. В ТУ-Пловдив по-компетентни ли са? :rofl: Ти нали си компетентен по всичко, какво се притесняваш.

Ми... не знам аз. Все пак, не съм експерт по полимери - само 2 години работих в института по Полимери "Макс Планк" в Майнц и нито веднъж не чух израз "инженерни пластмаси". Явно ония не знаят за новите тенденции. Сигурно щото отдавна са забравили за полиамида :dontknow:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Май 15, 2010 3:38 pm

Ти си прав. Ти знаеш повече. Преподавателката ми в ТУ /инж. Тони Тодорова/ няма твоя опит от 2 години в Германия. Забравих с кого разговарям. Репликирайки мен, репликираш и нея. А тук не си прав - нейния стаж е колкото твоята възраст...

По въпросът на колегата за вилките - ако твърдо си решил че няма да подменяш вилката може да процедираш по следния начин:
Сваляш тапите от всеки от краката на вилката;
Отвиваш фиксиращите болтове;
Вадиш пружините;
Откриваш мястото където лежат пружините;
Откриваш подходящ тампон/не за жени/ или шайби или просто подходяща подложка която да обере появилия се луфт;
Почистваш, сглобяваш, караш.

Не разчитай, че проблема е решен. Това би могло да е временно. Пак отбелязвам - подобна вилка е опасна за здравето ти. Бил съм свидетел как подобна вилка остава на две с неприятни последици. :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Alpina » Съб Май 15, 2010 3:59 pm

EccentricMOTION написа: Репликирайки мен, репликираш и нея...

:rofl: :rofl: :rofl:
Бах това самочувствие...
Да не си някакъв докторант, или си асистент при нея поне?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Съб Май 15, 2010 4:45 pm

За пореден път се убеждавам, че сечението на множеството на инженерите и множеството на учените е празно на академично ниво не само в България. Пресечната точка има само във фирмите със собствени изследователски звена.

Академичните учени мразят да четат стара литература, щото им е тъпо, а инженерите мразят да четат нова литература, щото не обичат да правят нещо, което вече не е било изпробвано от друг.

:lol:

Бахти темата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Univer welo » Съб Май 15, 2010 5:25 pm

Прощавайте, за какво питаше човека: Как се става академик, или защо му тропа вилката!? :dontknow:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот did » Съб Май 15, 2010 5:31 pm

Човекът (StanY) получи отговорите, които търсеше още с първите няколко поста. Оттам нататък има три сценария:

1. Почва се офтопик.
2. Почва се с глупави съвети.
3. Темата се заключва навреме.

Вариант 3 не се случи навреме, а офтопикът във всички случаи е по-добър от глупави съвети.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Съб Май 15, 2010 5:51 pm

:offtopic:
EccentricMOTION написа:Подобен проблем се оправя с подлагане на тампони между пружините. Ще ти го обясня с прости думи - при други вилки пружините са на части, съединени са с пръстен от инж. пластмаса. С времето тази пластмаса се подбива и се получават подобни луфтове, дрънчене и др.

Вярно ли има такова животно? Подобно нещо съм виждал само на вилка с еластомери. Бяха наредени няколко парчета еластомер с различна твърдост. :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Назад към Веломеханик