Как да разбера спукана ли ми е рамката?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как да разбера спукана ли ми е рамката?

Мнениеот TENDER » Съб Юли 03, 2010 12:02 pm

Здравейте!
Рамката е Scott Scale 80 '09. Преди около две седмици забелязах малка цепнатина в боята при челото от долната страна, леко в дясно. Тогава направих снимки, но още не съм сравнявал снимките от тогава с цепнатината сега. Не изглежда да се е увеличила, но паралелно на нея и още по-вдясно се появи една чертика която вероятно също е цепнатина в боята. Понеже става въпрос за много малки дефекти, си мисля че може да се е разкъсала само боята вследствие леките огъвания на рамката по време на каране. Но това би било възможно ако боята или лака са по слабо еластични от алуминия, в което силно се съмнявам. По-скоро допускам такава възмовност защото ми се иска да се окаже че не е спукана рамката. Не искам да свалям боята на мястото където е цепката. Съмнявам се че ще открия по рамката нещо видимо просто с око, а и наистина се надявам да се окаже че на рамката и няма нищо. А ако не е спукана, ще ме е яд че съм изчоплил боята. Рамката е нова, карам я от 05.01.2010г. Скоро някъде във форума четох че пукнатини в метали, могат да се открият с ренген, или ултразвук - не помня кое от двете. Опитах да открия нещо с търсачката - но неуспешно. Някой може ли да ме насочи къде да занеса рамката, за изследване на тези цепнатини?
TENDER

Рейтинг: 1823

Re: Как да разбера спукана ли ми е рамката?

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 03, 2010 12:37 pm

"Институт по металознание към БАН"
"Технически университет"
може би там някъде биха могли да ти кажат със сигурност имаш ли пукнатина или не
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Pr3d4t0R » Съб Юли 03, 2010 2:35 pm

Занеси си колелото в магазина, от където си го купил - поговорете си, но имай предвид, че ако там се счупи в движение има сериозна опасност за здравето ти. Те да я чагъркат и така нататък, все пак е гаранционна (надявам се).
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот TENDER » Съб Юли 03, 2010 3:10 pm

Тази рамка я получих след като направих рекламация на първата, която се пукна на челната тръба при долната чашка. Чашките бяха фабрично монтирани и от Скот признаха гаранцията. Доволен съм от отношението на персонала и собственика на магазина към мен. Знам че ако занеса в магазина и тази рамка, с твъдението че е спукана, няма да им е много приятно. Затова ако рамката е спукана, бих искал да съм сигурен в това преди да отида в магазина.
TENDER

Мнениеот SeSSion » Съб Юли 03, 2010 3:50 pm

Ozzie написа:"Институт по металознание към БАН"
"Технически университет"
може би там някъде биха могли да ти кажат със сигурност имаш ли пукнатина или не

:offtopic: В ТУ Варна могат ли да го направят това?
SeSSion

Мнениеот teodorchy_sofia » Нед Юли 04, 2010 11:44 am

Не жали боята. Няма по-сигурен начин да разбереш. Изшкури я и всичко ще се изясни.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот masada » Нед Юли 04, 2010 2:10 pm

не се тревожи или притеснявай от нищо,свързано с рекламъциата,се пак твоите пари са били първо качество за разлика от техните рамки,ако нещо се запънат нещата обърни се към комисията за защита на потребителите.в всеки град има такава ,намира се обикновенно в градския съвет.но си пази всички придрояващи документи:фактура,касова бележка,гаранционна карта .повярвай ми тази комисия прави чудеса :agree:
masada

Рейтинг: 1035

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Юли 04, 2010 2:57 pm

masada написа:не се тревожи или притеснявай от нищо,свързано с рекламъциата,се пак твоите пари са били първо качество за разлика от техните рамки,ако нещо се запънат нещата обърни се към комисията за защита на потребителите.в всеки град има такава ,намира се обикновенно в градския съвет.но си пази всички придрояващи документи:фактура,касова бележка,гаранционна карта .повярвай ми тази комисия прави чудеса :agree:

Да бе да... чудеса прави тя, само те разиграва понякога
.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот TENDER » Нед Юли 04, 2010 4:35 pm

masada, май не съм бил достатъчно ясен. Доволен съм от отношението към мен, от обслужването в магазина, и няма да правя революция на потребителите. Сигурен съм че ще постъпят коректно и в този случай. Просто искам да съм сигурен че рамката е спукана, за да не се окаже че ги занимавам с глупости. Въпросните цепнатини в боята са наистина много малки, но пък са и на такова място че не мога да си карам колелото спокойно.
Вчера един колега ми каза че всеки един заварчик на алуминий, има ренген на който може да провери рамката за пукнатини. Не съм сигурен колко може да му вярвам. Никога не съм носил за заваряване какъвто и да е детайл от цветен метал. Ако някой знае че някой от заварчиците които заваряват рамки има такъв ренген и ме насочи към него, много ще ми помогне. Благодаря.
TENDER

Мнениеот TENDER » Пон Юли 05, 2010 11:16 am

Ето малко снимки: http://rumenrumen.snimka.bg/other/scale.515325 Първите две са направени днес, останалите са от 25.06.2010. По горе грешно съм описал мястото - от ляво са. Ама като правих снимките, колелото беше обърнато иии.., тогава ги виждах от дясно :D
TENDER

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 05, 2010 12:25 pm

това което ще кажа, сигурно никак няма да ти хареса, но това никак не ми изглежда да е нацепена само боята
от какво ще се нацепи боята, ако преди това нещо не е тръгнало под нея... :crap:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот STAFF » Пон Юли 05, 2010 2:26 pm

TENDER, а колко кила си?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот evilzet » Пон Юли 05, 2010 3:37 pm

Тези цепнатини изглеждат доста зловещи. Според мен нещо отдолу е поддало и хич не са безобидни.
evilzet

Мнениеот nike1111 » Пон Юли 05, 2010 4:47 pm

според мен не е боята за съжаление.Сспукана е рамката до заварката или заварката не е качествена и се е скъсала.И в двата случая си търси гаранцията.
Така наречения рентген за метали има в кораборемонтния завод в Варна и в ТУ Варна , не знам обаче по какъв начин могат да се ползват от частно лице.
nike1111

Рейтинг: 1220

Мнениеот TENDER » Пон Юли 05, 2010 6:58 pm

STAFF написа:TENDER, а колко кила си?

72кг.
TENDER

Мнениеот STAFF » Пон Юли 05, 2010 7:38 pm

TENDER написа:
STAFF написа:TENDER, а колко кила си?

72кг.

Връщай рамката. Наличието на подобни пукнатини на подобно място създават най-малкото притеснения и вътрешен дискомфорт, а Scott са марка, която държи на реномето си.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот TENDER » Чет Юли 08, 2010 1:26 am

В търсенето на информация къде да проверя рамката за пукнатини в челото, попаднах на интересен материял - "ТЕХНОЛОГИЯ НА МАТЕРИАЛИТЕ (Метални материали)" автор Доц. Д-р Николай Тончев - ГЛАВА 7 "Заваряемост на металите." Тема 7.6 "Контрол на дефектите"
http://www.castingarea.com/education/nt/tm08.htm Единствено методът с ултразвук ми изглежда приложим в моя случай.

:offtopic: Темата 7.4.5."Особености на заваряването на алуминий и алуминиеви сплави" също я прочетох с интерес. Тия дето разправят че заварките на спуканите им рамки са по- здрави от оригиналните - дано също я видят и прочетат, и да си помислят...
TENDER

Мнениеот bikerider » Чет Юли 08, 2010 9:19 am

TENDER, връщай рамката и си търси правата. Пукнатината не е твой проблем, а на търговците. Има вариант просто да е започнало да се овализира челото и от това да се е напукала боята, но това е по-скоро теоретичен вариант. Всеки случай, след като имаш съмнения първия, с когото трябва да говориш е търговеца. Всякакви неоторизирани лица и лаборатории между него и теб ще осерат ситуацията пределно бързо. Иди и поговори с хората в магазина, те все пак не пасат трева и са виждали спукани рамки.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот daf4ov » Чет Юли 08, 2010 10:18 am

TENDER написа:четох че пукнатини в метали, могат да се открият с ренген, или ултразвук

По спомен за да се гледа една рамка(примерно) на ултра звук,трябва да е без боя :)
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Назад към Веломеханик