Повишени усилия при каране - проблем с главините?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Повишени усилия при каране - проблем с главините?

Мнениеот Forbidden » Чет Юли 15, 2010 5:53 pm

Здравейте, днес и вчера карах колелото си и установих, че на участъци, където по принцип си карам на определена предавка, сега карам на една-две по-ниска, сякаш колелото не върви така добре. Като завъртя двете колела около оста им свободно положение с въртят без някакво видимо съпротивление. Но като седна, сякаш се усеща едно стържене като неразработен лагер. Главините са Shimano Paralax... Чудя се, ако го занеса на сервиз, дали ще ми се изсмеят, твърдейки че си самовнушавам или наистина проблемът може да е в главините...
Forbidden

Рейтинг: 1260

Re: Повишени усилия при каране - проблем с главините?

Мнениеот orlincho » Чет Юли 15, 2010 7:07 pm

Подобно поведение съм усещал, когато дълго време не съм си смазвал веригата. почисти я и я смажи и пак кажи как е.
Изображение
Изображение
-Oly-
Аватар
orlincho

Рейтинг: 1255

Мнениеот Бляд » Чет Юли 15, 2010 7:23 pm

orlincho написа:Подобно поведение съм усещал, когато дълго време не съм си смазвал веригата. почисти я и я смажи и пак кажи как е.

И аз така. :agree:

Демонтирай си колелата от рамката. Разкарай външните гумени предпазители(ако имаш такива) - свалят се спокойно само с ръка. Развърти осите на главината с ръка. Ако усетиш по-осезаемо съпротивление - имаш проблем с главината и съответно бягаш в сервиз. Развърти пак осите, като натискаш навътре към главината, първо от едната, после от другата страна. Ако оста не се върти гладко, а усещаш стържене - пак си за сервиз! :agree:
Аватар
Бляд

Рейтинг: 1267

Мнениеот Forbidden » Чет Юли 15, 2010 7:29 pm

Със сигурност не е веригата, тъй като карам по инерция (веригата е стационарна) също се усеща същото стържене. Като стана от колелото и завъртя, колелата се въртят свободно, но като седна, усещам стърженето (все едно караш по едър асфалт) и повишеното съпротивление. Участъци, на които карах на 3х7, сега ги въртя на 3х5 и то пак с някакво напрежение. Утре смятам да го занеса, откъдето съм го купил (в байк центъра на младост) - да видим там какво ще кажат.
Forbidden

Мнениеот kapitanblood » Чет Юли 15, 2010 7:31 pm

Освен веригата,почисти и смажи средното движение,от седене спича смазката.Главините трябва и те да се почистят и смажат. :agree:
Общо взето,всички въртящи се части,трябва да са добре почистени и смазани... :agree: :D
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот Forbidden » Чет Юли 15, 2010 8:00 pm

Ще го направя, но не мисля, че конкретният проблем е средното, тъй като то не участва в инерционното движение... Нещо ми се струва, че лагерите са сдали багажа... Колелото е на половин година, ама и аз съм 95 кг.
Forbidden

Мнениеот kapitanblood » Чет Юли 15, 2010 8:13 pm

Forbidden написа:Ще го направя, но не мисля, че конкретният проблем е средното, тъй като то не участва в инерционното движение... Нещо ми се струва, че лагерите са сдали багажа... Колелото е на половин година, ама и аз съм 95 кг.

Тогава,го закарай в сервиз да го погледнат.Средното движение,ти препоръчвам да смениш с ос-касета.
Проблема е в главините... :smash:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот subritual » Чет Юли 15, 2010 10:30 pm

Провери ли за луфт в главините?
Колко са ти напомпани гумите?
Разхлаби калодки/накладки и пробвай пак.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Forbidden » Чет Юли 15, 2010 10:33 pm

Двете гуми са 3.8 бара (атмосфери). Луфт не усетих, калодките не опират.
Forbidden

Мнениеот taurus13 » Пет Юли 16, 2010 8:31 am

Ако със сигурност усещаш стържене, значи са лагери. Независими дали става дума за байк или автомобил, лагерът шуми по-силно под натоварване. Друг е въпросът дали не си внушаваш. Това с предавките не е определящо - човек не е в постоянна кондиция - аз към работата си карам със средна скорост от 18 до 28 км/ч, пък все ми е еднакво трудно :D - според моментното състояние е. Пък и дори да има лек шум от лагера, не може да те забави толкова.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот teodorchy_sofia » Пет Юли 16, 2010 10:38 am

Абе със сигурност е нещо в задната главина. Ако можеш сам да свалиш оста, направи го. След това ВНИМАТЕЛНО ВИЖ ЛАГЕРИТЕ на главината. Провери и се убеди дали съчмите са ОК ! Много е важно да го провериш това със съчмите, защото от износени лагери стърже. Разгледай топчетата - има ли счупени (може да са некачествени), надрани ли са.
Също е хубаво да вземеш едно парцалче и да ги почистиш идеално, след което ги намажи с грес и монтирай отново оста.
Възможно е също да си затегнал прекалено много гайките на оста вътре. По-точно имам предвит КОНУСИТЕ - ако са се износили, отново не се върти като хората каплата.
Обаче ако си нямаш понятие за какво ти говоря в момента, отиди в сервиз :D
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот PiCoZzZeN » Пет Юли 16, 2010 11:05 am

Имах преди време подобен проблем , провери дали със сигурност е средното , защото и аз си мислех , че на мен също ми е преебано средното но се оказа , че била главината ... кученцата били за смазване и от там идвал целия проблем ... Съветът ми е - или занеси колелото на сервиз или се увери със сигурност къде е проблема и просто измолзваи смазка :agree: :beer:
:headpho: Това е като Kолелото ... не се забравя ! :headpho:
Аватар
PiCoZzZeN

Рейтинг: 1484

Мнениеот Forbidden » Вто Юли 20, 2010 8:58 pm

Ходих на сервиз - завъртяха двете гуми и казаха, че за тях проблеми няма, но като се кача досадното стържене се усеща. Не стига и това, но и средното (или курбели, или педали скърцат). Натегнаха курбелите, но скърцането си продължи и съм в немилост. Реших да сменям главини и средно.

Спрял съм се за предна главина:
Shimano Deore HB-M535

Задна главина
Shimano Deore FH-M535

За средното се колебая, иска ми се да е на шлици, но трябва да сменям и курбели и ще излезе скъпо...
Единият вариант е Truvativ Square LE - ос 113 мм (къса ли е за спринт аполон?) - 19 лв
А за други варианти чакам предложения?

В крайна сметка искам да се оттърва от стържения, скърцания и прочее... А пропо, сменяйки задната главина трябва ли да се сменят задните венци? Ако може и да ме посъветвате за по-евтини сносни главини....тук намерих вкъщи една нова предна Formula DC20 за дискова, ама не знам струва ли ...
Forbidden

Мнениеот bio » Вто Юли 20, 2010 9:42 pm

иди на друг сервиз .. ако ти се занимава и на тях да им се занимава ...
и двете главини са добри ... ама ти с CL дискове ли караш ?!?
и какво колело аджеба караш ?!? аполон ..
незнам колко е дълго/късо средното на аполона ... мисля, че беше 12* така ми се върти в главата ... и трябва да е същото.
не трябва да сменяш задните венци. Formula DC20 е сносна главина ... но зависи за какво ще я използваш.
...
аз имам Аполон на 5 години и нямам проблем с главините ... от преди 4-5 месеца е с главини Paralax и с тях нямам проблем. според мен не бързай да сменяш ... иди в друг серзвиз, пробвай и сам това онова ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Forbidden » Нед Юли 25, 2010 10:12 am

Какви главини бихте препоръчали за аполона? Предна и задна?

В едно чекмедже намерих една предна, приличаща на Formula DC-20. Но за моето тегло от 95 кг дали ще се се справи добре. Какво ще кажете за DC-32, освен че са по-скъпи?
Forbidden

Мнениеот Forbidden » Нед Юли 25, 2010 11:20 am

Тъй като незнайно защо не мога да променям постовете си, сега се се спрях на формула, по-конкретно модели:

Предна:
Formula DC91- 36,90 лв.

# За дискови спирачки.
# Капсуловани лагери.
# Корпус на главината: анодизиран
# Дупки за спици: 32, 36
# Дължина на оста: 108 мм
# Тип на оста: бързо освобождаваща се (Quick Release)
# Дължина на главината: 100 мм
# Лазерно гравирано лого на Formula.
# Тегло: 157 грама
# Цвят: черен, сребрист

Задна:
Formula OV32S - 39,90 лв.

# Капсуловани лагери
# За 8/9 скорости.
# Корпус на главината: анодизиран
# Дупки за спици: 36
# Дължина на оста: 145 мм
# Тип на оста: бързо освобождаваща се