Това осукване ли е ?!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Това осукване ли е ?!

Мнениеот bikera76 » Пон Юли 26, 2010 2:17 pm

Здравейте колеги,Искам да ви питам дали има осукване тук на моя рам
1-во като сложа каплата и я центровам отгоре при в-браке е добре в средата е добре а отдолу при средното бие повече на ляв0.Ходих при 1000000000 вело магазина никой незнае кфо е баси тъпите майстори.Затова реших да питам тук в форума :)
:wavey:
bikera76

Рейтинг: 1037

Re: Това осукване ли е ?!

Мнениеот kfx700 » Пон Юли 26, 2010 2:23 pm

bikera76 написа:Здравейте колеги,Искам да ви питам дали има осукване тук на моя рам
1-во като сложа каплата и я центровам отгоре при в-браке е добре в средата е добре а отдолу при средното бие повече на ляв0.Ходих при 1000000000 вело магазина никой незнае кфо е баси тъпите майстори.Затова реших да питам тук в форума :)

Ами какъв ти е Рам-а?Ако е на 10мм ос има голяма вероятност да суче..Но ми е много чудно в какви магазини си ходил че да не могат да ти обяснят за какво става въпрос.. :confused: Това трябва да го погледне някой които разбира но е почти сигурно че суче :agree:
Аватар
kfx700

Рейтинг: 889

Мнениеот bio » Пон Юли 26, 2010 3:00 pm

bikera76 написа:Здравейте колеги,Искам да ви питам дали има осукване тук на моя рам

значи каплата не се центрова по в-брейка .. слага се каплата, да си легне нормално и си я стягаш ... след това си настройваш в-брейка по каплата ... след като оста е легнала нормално в ушите.
дали рамката ти е крива .. може да се установи ... с инструменти .. -> виж Dropout alignment (FFG-2) и Frame Alignment или подръчни материали (линеали .. и дрън-дрън).
отделно може и външната гума да те лъже, затова трябва да мериш по шината. примерно промушваш една линиика през спиците ... и сещаш се нали. слагаш средата до мислената средна линия на шината и мериш настрани .. има ли разлика или няма ... ама от това следва, че и шината трябва да ти е права :> въобще ... стана тя една.
ако разликата е очевадна ... очевидно съществува проблем ...
ако не е проблем .. направи една две централни снимки ..
твърдения: че ако е 10мм оста ... е много вероятно да суче ... са неправилни според мен.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Юли 26, 2010 3:19 pm

bikera76 написа:Ходих при 1000000000 вело магазина никой незнае кфо е баси тъпите майстори.Затова реших да питам тук в форума :)

Рамките не са симетрични, защото задните колела са асиметрични - от едната страна имаш венци, а от другата (в твоя случай) - нищо.
И при един милион "тъпи майстори" да отидеш, никой няма да знае какво е, просто защото всичко ти е в ред (по колелото де).

Edit: Не ме гледай умно, Българино - пише се Усукване :wavey:

kfx700 написа:Това трябва да го погледне някой които разбира но е почти сигурно че суче :agree:

Ум царува, ум робува, Ум белия делфин! :bowdown: :rofl:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kfx700 » Пон Юли 26, 2010 4:55 pm

:rofl: :rofl: :rofl: Добре де ..Сори за грешката :agree:
Аватар
kfx700

Рейтинг: 889

Мнениеот Лаврентий Берия » Пон Юли 26, 2010 7:42 pm

Байки , знам,че нямам право да се обаждам, ти си 402,55пъти по-добър от мен/точно изчислено с калкулатор- към момента/, но струва ми се ,че тезата ти е малко спорна. Става въпрос за асемитричната рамка, а не за Ум -белия делфин. Прости ми апострофа, знам че си великодушен. :wavey:
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот bikerider » Пон Юли 26, 2010 7:51 pm

kfx700 написа: :rofl: :rofl: :rofl: Добре де ..Сори за грешката :agree:

:) :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот SeSSion » Пон Юли 26, 2010 7:59 pm

Ще използвам темата да питам за моя случай. На Фр- а ми (2005г.) като тръгват тръбите от мястото, където се закача шока до дроп аутовете, от ляво (между седалковата тръба и еднта "тръба" на рамото има повече място. Иначе на всички други места, където може да се прецени е нормално. Чудя се дали това е някакво странно усукване или просто рамката си е така. :dontknow:
SeSSion

Мнениеот bikera76 » Пон Юли 26, 2010 8:48 pm

kfx700 написа:

Ами какъв ти е Рам-а?Ако е на 10мм ос има голяма вероятност да суче..Но ми е много чудно в какви магазини си ходил че да не могат да ти обяснят за какво става въпрос.. :confused: Това трябва да го погледне някой които разбира но е почти сигурно че суче :agree:

Да снимах го как е задницата.Ако е крива (суче) Бъркали се нещо като правя Bunny Hop,Manual,Balance,Table Top,каране на задна нищо не може да и стане нали ? :( :( :(
http://www.album.bg/crazy_bikerr
bikera76

Мнениеот bio » Пон Юли 26, 2010 9:17 pm

приятел ... чудесни снимки ама 3 и 4 са правени от различни ъгли/височини .. и господ не може да познае по тези снимки. аз поне не виждам нищо смущаващо/стресиращо, ако това те успокоява.
бих ти препоръчал следното. обръщаш колелото наобратно (кормилото да е право), вземаш една рулетка и викаш някой да ти асистира. прекарвате я през средата на двете гуми (отгоре не отстрани) трябва да минава през средата на средното. двете колела са ти съосни ... няма място за притеснение.
можеш да си правиш номерата дори с крива рамка ... на собствена отговорност (увеличаваш шансовете да я увредиш трайно).
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bikera76 » Пон Юли 26, 2010 9:51 pm

bio написа:приятел ... чудесни снимки ама 3 и 4 са правени от различни ъгли/височини .. и господ не може да познае по тези снимки. аз поне не виждам нищо смущаващо/стресиращо, ако това те успокоява.
бих ти препоръчал следното. обръщаш колелото наобратно (кормилото да е право), вземаш една рулетка и викаш някой да ти асистира. прекарвате я през средата на двете гуми (отгоре не отстрани) трябва да минава през средата на средното. двете колела са ти съосни ... няма място за притеснение.
можеш да си правиш номерата дори с крива рамка ... на собствена отговорност (увеличаваш шансовете да я увредиш трайно).
успех !!!

Значи да си правя номерата без дас е притеснявам тка ли /!
bikera76

Мнениеот veskoz » Пет Юли 30, 2010 10:35 am

Ако си с XC2 или Allmtn е възможно да се появи усукване. При баща ми се получи на ХС2ката, но приблизително след около 8000 km. При мен в момента се наблюдава подобно нещо и имам периодични настройки на задната спирачка. Проблема обикновено се таи в усукването на горната задна вилица. Не е единичен случай. Решение - на разпънки в BAS.
До колко е ползотворно решението, обаче... аз съм скептичен. :eek3:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот codename47 » Пет Юли 30, 2010 12:28 pm

:offtopic: какво значи "разпънки" :dontknow:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Waldemar » Пет Юли 30, 2010 2:53 pm

С подръчни средства можеш да разбереш дали ти е усукана рамката като прекараш едно тънко въженце от челото на рамката до задните уши за каплата, опъваш го добре и след това измерваш разстоянието от едната и от другата страна от въженцето до седалковата тръба, ако имаш усукване във задницата тези разстояния няма да са еднакви. Това е възможно най-простия и не изискващ умения/инструменти метод. Ако е усукана бягаш в сервиза и там ти я оправят с подходящия инструмент.
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar

Рейтинг: 1489

Мнениеот bikera76 » Вто Авг 03, 2010 9:43 pm

Благодаря на всички които се отзоваха ! :)
А аз знам друго че усуканите рамка се оправят някакси.Та питам се някой дали знае какво да кажа на майсторите в сервиза колко пари ще ме оръсят нещо повече :) Аз съм с Ram ht1
bikera76

Назад към Веломеханик