Сваляне на задни венци без ключ

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Сваляне на задни венци без ключ

Мнениеот monito502 » Сря Авг 04, 2010 9:38 am

Здравейте,
От скоро съм в този форум и докато четох темите за зъбчатки(и най-вече за развиване на такива с резба) реших да попитам от любопитство има ли друг начин за развиването им освен с ключ и какви са минусите(т.е. какво може да повредя).Пак казвам че съм нов и ви моля на малко по-"български" да ми отговорите :D :D :look:
monito502

Рейтинг: 1200

Re: Сваляне на задни венци без ключ

Мнениеот bio » Сря Авг 04, 2010 9:45 am

ако искаш прочети тази статия ... .. както ще прочетеш там
Код: Избери целия код
4.Хванете здраво колелото и приложете сила за отвиване обратно на часовниковата стрелка. Обикновено трябва да се използва много голям натиск, затова се налага да натиснете гаечния ключ с крак, или дори да го ритнете няколко пъти надолу.
това се дължи на факта, че при каране групата се донатяга към каплата. за мен няма друг начин освен въпросния инструмент.
успех ти желая !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот monito502 » Сря Авг 04, 2010 9:54 am

bio мерси, но въпроса ми е ако например съм извън града и няма от къде да се снабдя с този инструмент дали мога да импровизирам с нещо.Благодаря предварително!
monito502

Мнениеот bio » Сря Авг 04, 2010 10:09 am

да можеш да импровизираш с този инструмент и ключ 24. други импровизации са нежелателни и безсмислени според мен. защо ти е да сваляш венците ?!? и ако наистина ти се налага туй ... трябва да помислиш за варианта касета на шлиц и подобен инструмент -> Изображение
имам същият .. ама все още не съм го ползвал ... сега ще го взема и се надявам да не ми потрябва.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот geco » Сря Авг 04, 2010 11:50 am

Аз съм отвивал със секач,но е доста трудно и непрепоръчително...
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот monito502 » Сря Авг 04, 2010 1:20 pm

geco написа:Аз съм отвивал със секач,но е доста трудно и непрепоръчително...

Може ли малко да доуточниш :D :D
monito502

Мнениеот mladen » Сря Авг 04, 2010 10:47 pm

Стягаш внимателно най - голямата зъбчатка на касетата на паралелна стиска ( така нареченото менгеме ), хващаш каплата и въртиш обратно на часовниковата стрелка и ако имаш късмет всичко е ОК.
mladen

Рейтинг: 1365

Мнениеот bio » Чет Авг 05, 2010 7:41 am

mladen написа:Стягаш внимателно най - голямата зъбчатка на касетата на паралелна стиска ( така нареченото менгеме ), хващаш каплата и въртиш обратно на часовниковата стрелка и ако имаш късмет всичко е ОК.

приятел първо искам да те допълня ... с тези картинки

Изображение

и таз

Изображение

и да ти споделя, че в тази посока каплата се върти свободно спрямо венците и свободното движение, така че ефекта от цялият този труд ще е нулев. предполагам си се объркал с касета на шлици и искаш да използваш менгемето вместо камшик.
и още нещо малко, но "важно" според мен ...
monito502 написа:bio мерси, но въпроса ми е ако например съм извън града и няма от къде да се снабдя с този инструмент дали мога да импровизирам с нещо.Благодаря предварително!

момчето пита за полеви условия. аз поне не си нося в раницата менгеме, което да отваря 150мм.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот geco » Пет Авг 06, 2010 8:13 am

monito502 написа:
geco написа:Аз съм отвивал със секач,но е доста трудно и непрепоръчително...

Може ли малко да доуточниш :D :D

На "гайката" в която се мушка специалния ключ има две като дупчици или по скоро засечки слагаш там секача или пробоя и чукаш,но ти трябват ако не камшик то поне парцали за да държиш венците да не се въртят...но според мен си купи ключ и щом толкова искаш си го носи с теб.Въпреки,че ненам каква работа ще ти свърши освен ако не си носиши други венци,при евентуална авария.
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот stamen » Пон Авг 09, 2010 9:10 pm

bio е прав най добре си купи посоченият инструмент и не се занимаваи с глупости.
Аватар
stamen

Рейтинг: 1142

Назад към Веломеханик