Въпорс за оптегач

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпорс за оптегач

Мнениеот spruld0g » Съб Сеп 04, 2010 9:14 pm

Случи се така че паднах и си счупих оптегача който беше шимано слх и не ми се дават 100 лева за нов да искам да попитам от шосейните това добър вариант ли е ? http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =77&lang=2 и ако не някои друг до 50 лева :)
Изображение
Изображение
Аватар
spruld0g

Рейтинг: 1166

Re: Въпорс за оптегач

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 9:16 pm

С колко и какви плочи си на курбела? По колко зъба са? С какви венци си отзад? С каква верига? На колко километра ти е веригата, венците и курбелите?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот spruld0g » Съб Сеп 04, 2010 9:20 pm

did написа:С колко и какви плочи си на курбела? По колко зъба са? С какви венци си отзад? С каква верига? На колко километра ти е веригата, венците и курбелите?

2 плочи курбелите за шимано лх мисля че плочите за алуминиеви веригата е нова на 3 седмици незнам на колко км е . Отзаде съм с деоре зъбчатки 11-28 - демек 9 аа плочите незнам колко зъба са маи 22-34 или незнам
Изображение
Изображение
Аватар
spruld0g

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 9:29 pm

Няма проблем сората да поеме такъв капацитет при кадърна настройка, но щом си скапал SLX, който е истински планински компонент, не възлагай НИКАКВИ надежди на нискобюджетен шосеен компонент, освен ако не караш наистина МНОГО кротко XC.

А, забравих, каква е рамката?

Ако е мека евтина рамка, забрави за сората!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот spruld0g » Съб Сеп 04, 2010 9:32 pm

did написа:Няма проблем сората да поеме такъв капацитет при кадърна настройка, но щом си скапал SLX, който е истински планински компонент, не възлагай НИКАКВИ надежди на нискобюджетен шосеен компонент, освен ако не караш наистина МНОГО кротко XC.

А, забравих, каква е рамката?

Ако е мека евтина рамка, забрави за сората!

ами интересно ми е дали сората ще оптяга добре веригата ? карам климбер и далеч не карам кротко ХС по скоро блъскам и тръшкам по виражи и скокове
Изображение
Изображение
Аватар
spruld0g

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 9:40 pm

Ако правилно си казал какви са ти зъбчатките, би трябвало да ги обтяга достатъчно добре за шосейно каране, за каквото Сората е предназначена.

При блъскане и лашкане е ясно, че ще я счупиш. Колко бързо - не се знае. Зависи от уменията ти да си настроиш командите и дължината на меригата.

Съдейки по това, че за 2-3 седмици си потрошил SLX, при същото каране и същата полукадърна настройка (щото явно е била не особено кадърна) сората може би ще издържи около 10 дни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот spruld0g » Съб Сеп 04, 2010 9:49 pm

did написа:Ако правилно си казал какви са ти зъбчатките, би трябвало да ги обтяга достатъчно добре за шосейно каране, за каквото Сората е предназначена.

При блъскане и лашкане е ясно, че ще я счупиш. Колко бързо - не се знае. Зависи от уменията ти да си настроиш командите и дължината на меригата.

Съдейки по това, че за 2-3 седмици си потрошил SLX, при същото каране и същата полукадърна настройка (щото явно е била не особено кадърна) сората може би ще издържи около 10 дни.

човек слх ко карам от 2 месеца като се има впредвид че го взех 2-ра ръка интересува ме сората ще оптяга ли добре веригата и дали му е хубава пружината . Скоростите си ги настройвам аз и да ти кажа мога да го правя . Слх си беше супер преди да падна в завой и да го усуча в последствие да го счупя при опит за изправяне.
п.п аз си определям дължината по това да не може да се кара примерно на 2-ра плоча и на 1 скорост отзад
Изображение
Изображение
Аватар
spruld0g

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 10:00 pm

Купувай, слагай, скачай... Както ти казах, няма причина да не работи в началото, но само Бог знае колко дълго ще работи. Това е дераельор за непретенциозно шосейно каране.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот spruld0g » Съб Сеп 04, 2010 10:04 pm

did написа:Купувай, слагай, скачай... Както ти казах, няма причина да не работи в началото, но само Бог знае колко дълго ще работи. Това е дераельор за непретенциозно шосейно каране.

аааа въпроса ми е ХУБАВА ЛИ Е ПРУЖИНАТА а и доста дИЕичЪри карат със шосейни
Изображение
Изображение
Аватар
spruld0g

Мнениеот marsa » Съб Сеп 04, 2010 10:11 pm

Тая Сора едва ли ще я счупиш без удар, но ще се разлуфти много бързо при планинско каране. Иначе за опъването нямай грижи, пружината е достатъчно стегната, за да опъва късо рамо, което между другото ще е основното предимство, защото освен опъна дерайрльора ще дойде и малко по- високо.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот stilo » Нед Сеп 05, 2010 11:56 am

Само нека да се точни че разликата между частите за Шосейка и Планинско е че първите са конструирани за минимално съпротивление (по-затворена конструкция), малко тегло и работа в относително чиста среда. В този ред на мисли наслояването на прах и кал в ролките и пружината ще ограничат действието на механизма като цяло и затова препъръчвам след всяко каране са почистваш, обдухваш и смазваш дерайльора с "ангажирано" внимание. Тогава ще имаш един работещ компонент, макар и да не е точно за тоя тип каране.
Аватар
stilo

Мнениеот taurus13 » Нед Сеп 05, 2010 6:16 pm

Незнам как ги карате тия компоненти, но при мен една Сора с късо рамо вече трета година си бачка без никакви луфтове, като освен това държи добре опъната веригата и напълно е обезсмислила поставянето на водач. Аз със сигурност не карам кротко XC, за чисто пък да не говорим - има ли локва или река по пътя в нея съм. За парите си това си е един прекрасен дерайльор и досега не виждам смисъл да давам 100+ за нещо дето ако го прасна в някой камък все ще отиде, независимо колко е "планинско". За мен задния дерайльор е консуматив именно поради голямата опасност от разбиване в камънака. Даже съм сигурен, че ухото за рамката би ми излязло доста по-скъпо от дерайльора.(щото Веломания не искат да ми внесат ухо и трябва да се командировам до Полша явно да си го купя, но това е друга история)
Между другото прави впечатление масовото използване на думата "оПтегач" - опъвам и обтягам са различни думи. :peace:
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Веломеханик