Чест проблем с главини при колела от нисък клас.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Чест проблем с главини при колела от нисък клас.

Мнениеот zafirovp » Нед Сеп 05, 2010 11:41 pm

Здравейте,
оправял съм луфт на главини на 3 колела от най-нисък клас, едното от които беше моето. Често задната главина се разлуфтва и при хоризонтален натиск шината се измества с до 3-5 мм. Даже когато затягам гайките на ръка и после завъртя каплата ,докато държа оста с ръце се усеща едно задиране. Някакви идей от какво може да се получава това? Даже и след профилактика на главините и проверка за дефектни лагери пак се получава. Когато карам не се усеща нищо, но съм сигурен, че ако продължавам така ще скапя главините.

Мерси :beer:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Чест проблем с главини при колела от нисък клас.

Мнениеот marsa » Нед Сеп 05, 2010 11:45 pm

Липса на сепаратор за съчмите? Има главини, които не могат да работят нормално без сепаратор и съчмите "плуват"
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Пон Сеп 06, 2010 9:37 am

Да, сепаратор няма. Гледах, че в screambikes има, но в коплект за 20 лв. От къде мога да си купя само сепаратори с подходящите размери? Мерси за отговора.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 06, 2010 9:51 am

по магазините има
Толкова ли е трудно реалното пазаруване в наши дни? Да идеш до магазина, да си кажете "добър ден" с продавача, да размените няколко думи...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот subritual » Пон Сеп 06, 2010 3:06 pm

Дали не е от проядени конуси,а луфта да се получава от вътрешното легло на лагера което се движи навътре? :dontknow: Виждал съм главини при които тази част започва да се вдлъбва.
Аватар
subritual

Мнениеот Capoeira » Пон Сеп 06, 2010 3:13 pm

С две думи, бла,бла бла. Говориме за главини от цена макс 4 лева, в тях дори метала на съчмите е от отпадъци. За 20лева се продават цели наплетени задна главина с двустенна шина в произволни цветеове. Безмислено е да се подържа нещо което струва по-малко от греста която трябва да се сложи по него. Караш до умирачка или стошаване, хвърляш отиваш на Илиенци и си взимаш следвашата задна главина с шина за 18лева или предна за 12лв. Карал съм такива шини и главини и ако си караш кротко по асфалта и тук таме някое паркче по алейката изкарват по над 18-20 месеца без да правиш каквото и да е, в смисал слагаш и забравяш. Ако искаш нещо което да има шанс да оцеле при каране извън асфалт, за тези пари толкова.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот geco » Сря Сеп 15, 2010 3:21 pm

Аз имам задна главина форумал на резба (най-вероятно от най-евтините),на която беше крива оста.Преди месец я смених и сега отново е крива ,пак в края от към венците).Понежи съм достатежък около 100оки си мисля ,че няма да се разбираме за напред с тези оси от 2.5-3лв.Та предложете качествена задна ос.Трябва да е плътна ,защото дерайльорът ми е от типа който се прикрепя към ост и рамката ми е с дълги уши...
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот Ozzie » Сря Сеп 15, 2010 5:13 pm

каквато и ос да сложиш, ще се криви
получава се поради естеството на тези главини
оста от към страната на венците не е "разтоварена", понеже лагера (сепаратора / съчмите) са по- навътре
решението е главина на шлиц, но това е свързано с разходи, понеже трябва да се сменят и други компоненти
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот geco » Сря Сеп 15, 2010 7:38 pm

Ozzie написа:каквато и ос да сложиш, ще се криви
получава се поради естеството на тези главини
оста от към страната на венците не е "разтоварена", понеже лагера (сепаратора / съчмите) са по- навътре
решението е главина на шлиц, но това е свързано с разходи, понеже трябва да се сменят и други компоненти

Да но все пак с някоя по добра ос няма ли да стане работа,защото карам преидмно градско и леки преходи по 30-40км...гледах едни оси на Weldtite по 15лв?Също так в раздела продава има оси от шимановски главини ХТ и ЛТ.
За главин на шлици да ,но трябва да сменя главината,венците,деарайльора и командата(защото мойте са 6-тици а ,на шлици незнам дали има такива венци)+наплитане наново на каплата...което на моето колело не си струва.
geco

Мнениеот si-fi*LISKO » Сря Сеп 15, 2010 8:05 pm

Осите за шимански главини са си за тях и няма да ти свършат работа. За другите не мога да коментирам просто защото нямам опит с тях. (Малко ме съмнява 100кг човек да кара по черно без проблем с главина на резба :crap: ).
При твоите килограми често ще се налага да сменяш части, колкото и леко да караш. Тръгнал си да разсъждаваш в доста правилна посока - смяната на компоненти по колелото ти просто не си струва. Големи инвестиции с минимален ефект. АКО ПИТАШ МЕН, сменяй си осите от 3 лева, а ако ти харесва да караш, когато имаш възможност дай 500лв за едно добро, ново колело. Не че няма да се чупи (но това ще става по-рядко и когато стане ще сменяш само повредената част ;) ). Дано не ти се види крайно мнението. Заради една ос - купи си ново колело, но сам си видял какво е нужно, за да смениш главината с такава на шлиц, а предполагам скоро ще имаш и други части за смяна.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот Ozzie » Сря Сеп 15, 2010 8:12 pm

geco написа:Да но все пак с някоя по добра ос няма ли да стане работа...

не, както казах, оста е "неразтоварена", нямам време да търся картинки или да обяснявам коя ос е "разтоварена" и коя не е
вероятно с помощта на Google може да се намери информация

geco написа:...гледах едни оси на Weldtite по 15лв?

и аз ги гледам тези оси, но си мисля, че пак ще се изкриви
може би не толкова бързо колкото тези от 5-6 лв, но проблема е в главината, не в оста :)

geco написа:Също так в раздела продава има оси от шимановски главини ХТ и ЛТ.

да де, ама въпросните оси са мислени за главини на шлиц, освен това, вероятно са кухи и с QR, което в твоя случай е малко непрактично

geco написа:За главин на шлици да ,но трябва да сменя главината,венците,деарайльора и командата(защото мойте са 6-тици а ,на шлици незнам дали има такива венци)+наплитане наново на каплата...което на моето колело не си струва.

тогава или свикваш с това което имаш или преминаваш на следващото ниво

:offtopic:
и аз не съм доволен от средствата които давам за поддръжка на вече 12 годишната ми кола, ама като няма възможност за чисто нова от магазина и като не виждам смисъл да взема друг дарак, бил той и 4-5 години по- млад, стискам зъби и давам
Аватар
Ozzie

Мнениеот dreadx » Сря Сеп 15, 2010 8:21 pm

По първия въпрос е ясно, че има доста неизвестни - може да са се прояли чашките и конусите, а и доста често съчмите (понеже са евтини и меки) стават от топчета на кубчета. Също така съчмите се чупят, дерат.. (може да се види, когато избършеш греста.
Всичко трябва да се огледа внимателно и дефектните части да се сменят.
По-добре да ги стегнеш повече, отколкото да оставиш луфт.
Колкото до сепараторите - аз пък веднъж си търсих за средното движение само съчми без сепаратор - нямаше в магазина, а се продаваха само сепаратори със съчми за 50-75 ст.

По въпроса за 100 кг. върху колело с твърда рамка и главина на резба - дали една седалка с пружини няма да оправи нещата? Мисля, че доста омекотява натоварването. Пък и нали едно време (май съвсем не-случайно) почти всичките велосипеди са били с твърди рамки, но с такива седалки.
dreadx

Рейтинг: 1180

Мнениеот subritual » Сря Сеп 15, 2010 8:31 pm

dreadx написа:Пък и нали едно време (май съвсем не-случайно) почти всичките велосипеди са били с твърди рамки, но с такива седалки.

По-скоро за да возят по-удобно и да не се счупят.Изкривяването не можеш спря така.
И аз из града съм с 15 годишно колело.Наскоро си купих една нова ос и вече е крива,тъй като и аз съм 90 кила.
Но това не ме притеснява.Тегавичко е за поддържане и постоянно обиране на луфт,но както каза Ozzie,така е със старите неща.
Аватар
subritual

Мнениеот geco » Сря Сеп 15, 2010 8:54 pm

Подред:Когато смених оста направих профилактика на главината.Нови съчми(без сепаратори е )и конуси.Гресирах,обрах луфта.Бях я улучил точно(бяз луфт и с мазено въртене).Не можех да и се нарадвам...обаче пак се изкриви.Не ,че има проблем освен следното:като монтирам каплата я центримам между долните задни вилкина еднакво разчтояние,но тя се измества в едната страна при горните вилки(към седалковата тръба).Просто трябва да центровам спирачката малко по настрани.
За седалката,доскоро колелото беше с мека рамка от тези боклуци от метро,сега я замених с обикновенна твърда пак стоманена ,но се надявам ,че не съм сгрешил(поне не скърца).Седалката е Селе роял ,но мисля ,че няма как да помогне тежаста пак се предава на оста по рамката.
geco

Мнениеот dreadx » Чет Сеп 16, 2010 12:31 am

Ми не знам. Това обратното блъскане - като се удари колелото в някакво препятствие, нали се опитва да подскочи, ама среща противодействие - теб.
Това, заради което се повдигаме на педалите, за да разпределим натоварването (то в градски условия най-често са павета и неравности по асфалта до 3 см.)

Нека все пак някой със седалка на пружини да сподели опит. И аз съм с твърда Selle Royal.

Колкото до кривата ос - освен дето и конусите ще влизат накриво, може да се опитва и да се саморазвива в някаква посока - зависи накъде ще е попаднала кривината при поредното закрепване на оста. Може би трябва да се монтира с кривото нагоре.

Аз защо отворих темата за евтините главини с машинни лагери - защото 1. ми е писнало от баене и обиране на луфтове. 2. там дори да се изкриви оста /поради неравномерното натоварване при венци на резба/, изкривяването става извън лагерите - самите лагери запазват относителна съосност. *(3. Може поне за по-натоварения лагер да се сложи някакъв фирмен. Но дори с оригиналните би трябвало да издържи повече..)
dreadx

Рейтинг: 1180

Мнениеот dedoqgo » Пет Дек 30, 2011 9:35 am

Здравей те , имам следния проблем с задна главина Formola мисля че това е мястото да попитам :liplick: когато при свободен ход в движение завъртя педалите се получава леко превъртане след което захапва (не е редовно понякога) :dontknow: също така при по-голямо натоварване се чува силно пукане при главината :dontknow: но ме притеснява това че превърта така да се каже. имали някой представа на какво се дължи това и можели да се отремонтира или трябва смяна на главината?!?! :praying: благодаря предварително :beer:
Аватар
dedoqgo

Рейтинг: 1200

Мнениеот Шлек_народен » Пет Дек 30, 2011 10:46 am

"Формули" много! Какъв е модела? Ако е на резба, просто си смени венците и ще се оправи проблема.Ако е на шлици...доста сложен е ремонта, потърси сервиз.Ако не е много скъпа главината, купи си нова и я смени, или смени само свободното движение . Ама пак сервиз, щото иска инструменти.Ако сменяш само барабана със шлиците -модела да е същия ,щото може да има разлика.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Пет Дек 30, 2011 11:21 am

Относно ветините оси - след като счупих моята - купих една за 2-3 лева. Надали ще е изненада ако кажа че след 2 седмици каране в града (разбирай най - тежкото препятсвтие да е бордюр) беше толкова крива че гуматаа заставаше почти хоризонтално. Смених я с по - качествена пак се криви но минимално (педполагам докато не се счупи и тя). От един магазин на Черни Връх от където си взех евтината ос ми продадоха и лагери (уви майстора им ясно не беше запознат с различните размери - беше ми пробутал за средно, ама и аз толкова гледах) иначе лагерите са не повече от 50 ст.

Относно непрестанния луфт - след гайката коятго е след конусите дуржащи лагерите, сложих оше една гайка и с 2 ключа натягам 2те гайки една в друга.
По същия начин (а именно със слагането на допълнителна гайка центрирах гумата спрямо рамката в средата.

П.П. Относно стърженето, ако смениш свободните съчми с лагери със сепаратори най - вероятно ще спре лекото прискръцване или каквото е там, при мен така спря.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот dedoqgo » Пет Дек 30, 2011 11:29 am

модела на главината Formula FCM-D-36R и си мисля че ремонта ще излезе по-евтино :dontknow: от купуването на друга. трябва както каза да потърся сервиз :) пък ще видим благодаря колега :beer: :beer:
Аватар
dedoqgo

Мнениеот Шлек_народен » Пет Дек 30, 2011 12:12 pm

Може да иска само почистване и смазване барабана, но разглобяването е малко терсене и иска специални инструменти.Затова най-добре сервиза.
По принцип барабана не се ремонтира, но ако е оправен механика може и да го отвори.Иначе се продава като готов възел, но за "Формула" не съм виждал, затова предложих нова главина.Или смяна, или за части да се ползва.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот rsf » Пет Дек 30, 2011 1:06 pm

dedoqgo написа:Здравей те , имам следния проблем с задна главина Formola мисля че това е мястото да попитам :liplick: когато при свободен ход в движение завъртя педалите се получава леко превъртане след което захапва (не е редовно понякога) :dontknow: също така при по-голямо натоварване се чува силно пукане при главината :dontknow: но ме притеснява това че превърта така да се каже. имали някой представа на какво се дължи това и можели да се отремонтира или трябва смяна на главината?!?! :praying: благодаря предварително :beer:

На мен ми звучи като износена верига и венци. Според мен сервиза и прегледа от механик е препоръчителен. Ако се окаже така както предполагам задължително е да купиш нова верига с нови задни венци.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот dedoqgo » Пет Дек 30, 2011 3:05 pm

друг колега също предположи за износени венци и верига но веригата и венците са почти нови , за това мисля че проблема е в главината :boggled: но е ясно че трябва сервиз при първа възможност ще посетя такъв и ще пиша какъв е резултата :) дано не се наложи смяна :bowdown:
Аватар
dedoqgo

Мнениеот krach » Пет Дек 30, 2011 3:20 pm

dedoqgo написа:Здравей те , имам следния проблем с задна главина Formola мисля че това е мястото да попитам :liplick: когато при свободен ход в движение завъртя педалите се получава леко превъртане след което захапва (не е редовно понякога) :dontknow: също така при по-голямо натоварване се чува силно пукане при главината :dontknow: но ме притеснява това че превърта така да се каже. имали някой представа на какво се дължи това и можели да се отремонтира или трябва смяна на главината?!?! :praying: благодаря предварително :beer:

До колкото те разбрах самата верига прескача така ли ?
Ако е това проблема ти е 100% крива ОС което заедно с кривината на венците на резба се получава твърде голямо движение на самите венци спрямо рамката и просто при напън прескача (опитва се да се качи на съседен венец).

Аз имах този проблем когато си смених оста с някаква която се изкриви след 1 седмица.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот vpravov » Пет Дек 30, 2011 4:47 pm

dedoqgo написа:когато при свободен ход в движение завъртя педалите се получава леко превъртане след което захапва (не е редовно понякога)

Шлек_народен написа:Може да иска само почистване и смазване барабана, но разглобяването е малко терсене и иска специални инструменти.Затова най-добре сервиза.

Така, както е описал проблема, най-вероятно това ще е решението. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот APD » Пет Дек 30, 2011 8:09 pm

Мисля (и пия), че проблемът е в зацепването, вътре във freewheel-a. И при двата типа главини е ремонтируемо, въпросът е дали новата част не е по-скъпа от самата главина.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот dedoqgo » Чет Яну 05, 2012 3:53 pm

първо за много години :beer: живи здрави и таз година по-хубави компоненти за колелата :D
сега се връщам от сервиза оказа се че проблема който имах с горе посечената главина на Formola се оказа непоправим а именно проблема е идвал от свободното движение :agree: та трябваше да се смени цялата главина смених я с SHIMANO ALIVIO FH-M4 ;) ще видим как е с нея, благодаря на всички които се отзоваха на питането ми :beer: :beer: :beer: :bowdown:
Аватар
dedoqgo

Мнениеот APD » Чет Яну 05, 2012 8:30 pm

Значи както и предположих :eyebrow: Ще може ли да направиш детайлни снимки на повредената част? :praying: За бъдещите поколения, де :)
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот dedoqgo » Пет Яну 06, 2012 8:22 pm

APD написа:Значи както и предположих :eyebrow: Ще може ли да направиш детайлни снимки на повредената част? :praying: За бъдещите поколения, де :)

Ще се постарая тези дни :beer:
Аватар
dedoqgo

Мнениеот dedoqgo » Пон Яну 16, 2012 5:14 pm

колега съжелявам но няма да мога да фотографирам развалените палчета поради ред обстоятелства :erm: :(
Аватар
dedoqgo

Назад към Веломеханик