Скрибуцане от към задното колело.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скрибуцане от към задното колело.

Мнениеот viachi » Пон Сеп 06, 2010 3:13 pm

Здравейте,
колелото е KTM, не знам какъв модел обаче - шосейно, 27 скорости. Подкарал съм го от началото на лятото - беше чисто ново, Да съм го карал 15 - 20 пъти. Вчера чух, че вие на пресекулки: ииу... ииу...ииу. Като сляза и завъртя гумата - нищо. Не опира в спирачките (V-brake), не жули никъде. Като карам съвсем бавно също го няма. Получава се докато се движа на средните скорости. На високите също ми се стори, че не се чува.
Моля ви, кажете какво да погледна, как да проверя какъв по - точно е проблемът. На главината пише Shimano Deore, да гледам ли за разни букви и цифри...?

П.С. Сега се сещам, че не съм смазвал главината - само верига, зъбни колела... Това как става?
viachi

Рейтинг: 1200

Re: Скрибуцане от към задното колело.

Мнениеот spirov92 » Сря Сеп 08, 2010 11:42 am

viachi написа:ииу... ииу...ииу

Ако се чува само като въртиш педалите, пробвай да смажеш хубаво веригата. Изобщо пробвай да разбереш в какви случаи се чува скърцането. Това ще ти подскаже къде да търсиш проблема :) Преди години си купих нови педали заради едно пукане, пък се оказа че курбелите са разхлабени.
viachi написа:П.С. Сега се сещам, че не съм смазвал главината - само верига, зъбни колела... Това как става?

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair003 Съвет: не разглабяй главините ако нямаш свестни инструменти. Тегаво е да затягаш конус с изкривен ключ от балканче. :D
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот guBak » Съб Сеп 11, 2010 6:34 pm

Кога се чува? докато въртиш или на свободен ход? Ако е от несмазана главина би трябвало да вие и в двата случая. Провери дали нямаш луфт в главината, че да опира някъде като я натовариш. Виене от веригата не ми се вярва да е.
guBak

Мнениеот viachi » Пон Сеп 13, 2010 10:16 am

Скрибуца непрекъснато - и на празен ход. При съвсем бавно и при много бързо движение, обаче изчезва. Това доста ме обърка, ако е от главината, не би ли трябвало да го има при всички положения?
Но най - вероятно е от там, ще потърся майстор да я погледне, че аз нито имам инструменти, нито знам как.
Благодаря за отговорите :).
viachi

Назад към Веломеханик