Почистване на движение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Почистване на движение

Мнениеот MacLeod » Пон Сеп 06, 2010 5:49 pm

Здравейте, днес реших да си поизчистя движението на колелото. Това включва задна касета, предни плочи, верига и обтегач. С много зор задната касета, предните плочи и веригата ги поизчистих с един парцал. Най - трагично е положението при обтегача. Малките колелца са събрали страшно много мръсотия, която се е наслоила и направо е образувала нов слой отгоре. И както установих пълното премахване на мръсотията е невъзможно използвайки парцала или някакви други предмети като четки за зъби и подобни.
Интересувам се има ли някакъв друг начин по - който да си изчистя чарколяците ( говорим за задна касета, предни плочи, верига и обтегач ) ? Някакъв магически препарат например, който сваля тази мръсотия, че и ръцете ми станаха на нищо докато търкам и държа частите ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Почистване на движение

Мнениеот nofear921 » Пон Сеп 06, 2010 6:22 pm

Изображение
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот MacLeod » Пон Сеп 06, 2010 8:59 pm

Тоест взимам си едно такова шишенце, пръскам с него и търкам ? :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот marsa » Пон Сеп 06, 2010 9:31 pm

Компонентите по движението се чистят най- добре свалeни, някой и разглобени. Това, което са ти показали е обезмаслител, има доста марки, аз лично ползвам Medix.

Накратко какво правя аз - предните плочи се свалят от курбела и се накисват, после само забърсване.

Задните венци ако са разглобяеми е по- лесно, пак малко киснене и забърсване, на неразглобяемите им трябва повечко време да се прецака полепналата гадост (разбира се подходяща четка улеснява процеса).

Колкото до веригата, никога не съм уважавал машинките за почистване, според мен стават само за супер ежедневна профилактика, ако и за това стават, но в никакъв случай не заместват добро почистване. Веригата си я накисвам в обезмаслител в здрав буркан, после яко друсане, смяна на препарата и плакнене с вода, пак киснене и пак и пак, докато в един момент препарата спре да си променя цвета. След такова чистене е важно веригата да се смаже много добре, за целта когато е вече суха я накисвам в бурканче с масло за няколко часа + отново миксиране, смазката трябва да влезе между пиновете хубаво. Овесвам веригата да се изтече, после избърсвам излишната смазка с парцал.

Дерайльорът се чисти и смазва като му махнеш ролките, така имаш достъп до движещите при въртене части (обикновено втулките бързо остават сухи). Пак се заиграваш с препарата и т.н. След като всичко е почистено и сухо смазваш втулките с масло.

Когато сглобиш всичко, и веригата мине достатъчно пъти по всички възможни венци (разбирай няколко минути да въртиш, сменяйки предавки през секунди), забърсваш още веднъж веригата много добре - не трябва да има излишна смачка!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 06, 2010 9:38 pm

MacLeod написа:Малките колелца са събрали страшно много мръсотия, която се е наслоила и направо е образувала нов слой отгоре. И както установих пълното премахване на мръсотията е невъзможно използвайки парцала или някакви други предмети като четки за зъби и подобни.

лично аз ползвам някакъв твърд предмет, няма да казвам какъв, че ще ме линчуват Изображение

прояви малко креативност :)

did написа:@marsa: Това сериозно ли го правиш!? :bigeyes:

и аз т'ва му се чудя
веднъж годишно, може би, ама всяка седмица или месец... става досадно
освен това като излезе човек да кара, точно след 20-30 км. си е същия прахоляк и мръсотия
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Пон Сеп 06, 2010 9:47 pm

@marsa: Това сериозно ли го правиш!? :bigeyes:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PowerSlide » Пон Сеп 06, 2010 10:31 pm

Поради това, че се налага да поддържам 2 колеленца, макар и препоръчителна, системата на marsa е неприложима за мен (инак трябва денонощно да се занимавам с разглобяване и сглобяване). Затова ползвам горепоказаното Meglio + четка. И много вода разбира се :) Не чакам да се събере яко гняс, колкото по-често се мие, толкова по добре (отнася се за задвижването). Също има значение как смазваш веригата. Ако е с дебела смазка - много събира мръсотия - по-често се мие. Аз ползвам тънка течна смазка, също има и спрейове, които смазват достатъчно добре. Избягвам двигателно масло или греси за веригата - верно смазват яко, но и мръсотията дето събират е огромна.
ПП: Голямо значение има следното: след с каквото и да е смазване на веригата, задължително е избърсването и с парцал. Това обира излишната смазка, която е на открито и събира мръсотия. Там, където е търкането между звената на веригата, си остава нужната смазка :agree:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот marsa » Пон Сеп 06, 2010 11:57 pm

did написа:@marsa: Това сериозно ли го правиш!? :bigeyes:
Тъй като темата не е за моето колело, ще се изразя така: ако на "малките ми колелца" им се губи формата от мръсотия, и чувствам невъзможно да ползвам парцал или четка за зъби за да си ги лъсна, тази емотиконка не би ме спряла да си разкостя движението, ако ще и да съм го правил вчера.

Колкото до моите велосипеди, чисти са доколкото ми позволяват нервите :^:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот po_taka » Вто Сеп 07, 2010 12:52 am

аз пък нищо не свалям
почвам да въртя бързо педалите с едната ръка
с другата стържа с отвертка мръсотията
за има няма 10 мин съм изчистил всички венци откъдето минава веригата

иначе пък чистенето на веригата ми е проблемно
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот teodorchy_sofia » Вто Сеп 07, 2010 12:10 pm

Взимаш една права отвертка и почваш да стържеш венците. Стават като нови :agree:
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 07, 2010 1:45 pm

С венците горе долу се справям. Най - голям проблем ми е обтегача :) Там положението е бая тегаво. Пък и не мисля че през една седмица трябва да го разглабям. Не е добре нито за него, нито за мене :D Иначе Марса е прав с неговия метод, определено всичко ще лъсне и ще светне, само че не ми се разглабя. Май най - доброто е с тънък предмет да се пробвам да изчистя колелцата на обтегача, както при венците.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Сеп 07, 2010 4:21 pm

Слагаш си на пръста парцал, допираш го леко на ролката и завърташ педалите бавно, после повтаряш и от другата страна. При мен така обирам всичко от ролките на дерейльора.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот DragonG » Чет Сеп 09, 2010 5:47 pm

Аз пък задната касета я търкам с парцал и малко обезмаслител по него. После със струя вода и е като нова :lol: А после завъртам и докато се върти пръскам с маслото и е :agree:
Изображение
Аватар
DragonG

Рейтинг: 1240

Мнениеот hitar_potar » Чет Сеп 09, 2010 11:16 pm

хммм, аз пък действам като Марса. разликата обаче е, че не ползвам MEGLIO - прекалено скъп идва, едно шишенце е 4-5лв. ползвам бензин. кисна веригата в бурканче с бензин, касетата отзад преди я минавах с парцал, докато не светне (това за старата касета, която беше напълно разглобяема). новата - отново с бензин я чистя, ползвам намокрено парцалче. но понеже не е напълно разглобяема, се наложи да си купя четка. само дето не мога да я ползвам сега, понеже се занимавам с дипломната работа. колкото до плочата отпред (венеца), смъквам го и с парцала - тук поне е лесно. а дерайльора - обикновено смъквам ролките и ги чистя с парцалче, докато не светнат, а самия дерайльор го чистя старателно с парцал, мъча се да бъркам и вътре покрай пружината да махна всяка мръсотийка. знам, че гореописания начин е трудоемък и отнема доста време, но така съм свикнал да чистя байка и винаги оставам доволен от резултата. според мен зависи как и къде се кара байка, за да се определи през колко време да се чисти. аз лично се старая да му удрям основно почистване веднъж на месец - месец и нещо. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот grebo » Съб Сеп 11, 2010 1:32 pm

Ако ролките НЕ са с капсулован лагер, е добре да се разглобят и почистят я с някакъв обезмаслител. Добре е да се огледа конкретната конструкция на ролката. Моите например са 2 различни вида плъзгащи лагери - горната е с метална черупка и втулка, а долната е тип самосмазващ - демек порест материал който "поема" масло и след чистене с обезмаслител задължително трябва да се накапе или потопи в масло за да поеме. Хубаво е да се пазят че сдадат ли багажа, 4-5 лв са в магазина, ама за някои модели са дефицит - последния път обиколих 3-4 магазина докато намеря място където изобщо продават, и там нямаше за моя дерайльор.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот subritual » Съб Сеп 11, 2010 4:49 pm

Предвид това,че мръсотията се събира много бързо и често,отдавна съм се отказал от основно разглобяване.Търкане с твърди предмети също.
Колелцата на дерайльора-с пръст и парцал на него.
Венците и плочите-с тънки ленти парцал.В краен случай и рядко пръскам с 0безмслител и после под течаща вода с една едра четка въртя по тях.
Веригата свалям и мия,също рядко,може би 3 или 4 пъти годишно.
Чистя след всяко каране.Просто сух парцал и после мнооого тънко смазване с подходяща смазка,колкото за едното каране.Така си спестявам доста мръсотия.
Аватар
subritual

Назад към Веломеханик